Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Igazságszolgáltatás Khinában

A khinai ember minden szelídsége mellett is nagyon szeret perelni és veszekedni. Ha két khinai az utczán egymással összevész, az egyik vagy a másik rögtön azt kiabálja, hogy: " a városba megy", a mi azt jelenti, hogy a birót, a Yamen-t fogja felkeresni. Erre a másik a fenyegetést viszonozva nagy lármát üt, minek többnyire az szokott a vége lenni, hogy mindketten csakugyan a Yamen elé kerülnek. 

 

Ha a biró jókedvében van, a feleket kihallgatja, azután pedig kituszkolja őket, hogy többé ne zaklassák. Ha azonban a biró véletlenül bal lábbal kelt fel, s rossz a kedve, az egyszerű perpatvar is elmérgesíti. Különben Khinában ép úgy mint Angliában, több a formaság, mint a lényeg, s a törvény magyarázata ott is a biró jó akaratától függ.

 

A Yamen hivatalos szobájában két irástudó mint bizalmi férfiú, azonkivül két tollnok és a börtönőr szoktak helyet foglalni. A panaszos felek a szobába érve arczra borúlnak, s addig nem mozdulnak, míg a Yamen az egyiket vagy a másikat az ügy előadására fel nem szólitja. Utána a másik felel, mire az irástudók a felekhez tetszésük szerint több vagy kevesebb kérdést intéznek.


Ez alatt a Yamen egy-két ópium pipát szokott elszivni, a tollnokok pedig a jegyzőkönyvet állitják össze. Legtöbb esetben a Yamen nem igen törődik a felek perbeszédeivel, hanem kimondja ítéletét, mely ellen fellebbezésnek helye nincs.


Testi büntetés esetén a börtönőr az elitéltet rögtön az udvarra kiséri, hol a biró által kimondott számú bambuszütést a talpára veri. Ha pedig az elitéltet kalodába kell zárni, ez is tüstént megtörténik.

 

Pénzbirság kiszabása, vagy bebörtönzés Khinában nem szokásos. Halálos ítéletet csak az illető mandarin hozhat, kinek hatósága alá a vádlott tartozik. A kivégzés lenyakazás által történik. Mandarini rangban álló vádlottak, ha halálra itéltettek, önmagukat végzik ki, még pedig oly formán, hogy hasukat felhasíják, vagy pedig szivükbe éles tőrt döfnek.

Az idegen alattvalók anyagi érdekei körül felmerülő peres kérdéseket a khinai törvényszékek intézik el, még pedig többnyire igazságosan, csak hogy az itélet végrehajtása gyakran sok nehézséggel jár. Ily esetekben az illető főkonzul a követhez fordul, ki a Pekingben székelő igazságügyi miniszter útján az ügyet véglegesen elintézteti.

 

Mióta az angol és orosz befolyás Khinában mindinkább terjed s a japáni háború a mandarinok garázdálkodásának jóformán véget vetett, az óriási birodalom társadalmi viszonyai folyton javulnak.

 

Az Amerikába és Kaliforniába tömegesen kivándorolt s onnan megtakaritott pénzzel visszatérő khinaiak a haladást nagyban előmozditják, s nem egy eset fordúlt már elő, midőn törvényre s emberi jogaikra hivatkozva, a mandarinok túlkapásai és zsarolásai ellen tömegesen felkeltek.


Újabban az elégületlen elemeket az erőszakos rendszabályok helyett inkább az igazságszolgáltatás terén életbe léptetett reformokkal igyekeznek féken tartani. Ezek után remélni lehet, hogy Khina, mely területi kiterjedésére nézve 11,081,100 négyzet- kilométer, a földteke országai közt harmadik helyen áll, végre szintén a valódi haladás útjára fog már lépni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kínai igazságszolgáltatás Tigrispad Kínai igazságszolgáltatás
Cikk-ajánló
„Telefonos Frici” ritka szerencséje „Telefonos Frici” ritka szerencséje
Barna szemű, barna haju, sovány huszéves fiatalember Telefonos Frici,...
Magyar szobrász művész nyerte a Scander bég lovasszobrára kiírt világpályázatot Magyar szobrász művész nyerte a Scander bég lovasszobrára kiírt...
Vasárnap hirdették ki annak a világpályázatnak eredményét, melyet az...
A BSE nyerte a vízipóló Magyar Kupát A BSE nyerte a vízipóló Magyar Kupát
Nagyszámú és előkelő közönség vette körül vasárnap este a...
Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját
Meleg Ilonka a III. ker. TVE kitűnő hátúszó rekordere, aki csak nem...
Kézrekerült a kecskeméti betörőbanda Kézrekerült a kecskeméti betörőbanda
Kecskemétről jelentik a Magyar Kurirnak: Nemrégiben hirt adtunk arról...
Budapesten a katonai textilgyártás szövetsége Budapesten a katonai textilgyártás szövetsége
A hazai textilgyárak hadsereg-ellátó vállalata, nemzeti egyesült...
Kincskutatás rádióval Kincskutatás rádióval
Minden időben különös varázsa volt a kincskeresésnek. Nincs ember a...
Steinheilné regénye Steinheilné regénye
A férj- és anyagyilkossággal vádolt Steinheilné ügye – a miről...
Az alagutak szellőzése Az alagutak szellőzése
A Simplon alagut épitése a huszadik század egyik legnagyobszerü...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98