Dtum
Login with Facebookk
1900 | Március

Tűzvészek országszerte

Az ország különböző részein pusztitottak nagy tüzek az utóbbi napokban.


Szilágymegye történeti emlékü, virágzó községében, a Wesselényiek ősi fészkében, Zsibón márczius 21-én pusztitott a tüz. A 350 ház közül csak néhányat kimélt meg a pusztitó elem. A templom is, az iskola is elhamvadt. A teljesen tönkre jutott lakosok künn huzták össze magukat a szabad ég alatt, a hidegben.

 

Elsőnek sietett a szerencsétlen emberek segitségére a földesur, báró Wesselényi Béla. A kastély és uradalmi épületek magaslaton fekszenek, a láng oda fel nem ért. A báró sok embernek adott menedéket uradalmi épületeiben. 

 

Ujlakon a község szélén az egyik szárazmalmot nehány suhancz vigyázatlanságból fölgyujtotta. Az óriási szélviharban rövid idő alatt öt különböző helyen ütött ki a tűz. Csak másnap reggelre sikerült a veszélyt elfojtani, a mikor a szél irányában volt házsorok teljesen leégtek.

 

A tűznek két emberélet is esett áldozatul. A betegen fekvő Barna István és öreg felesége csak későn vették észre a veszélyt. A magával tehetetlen házaspár teljesen összeégett. Hatvankét házat és sok gazdasági épületet hamvasztott el a vész. 

 

Liptó-Rózsahegyen is fenyegető tüz tört ki, de a honvédség gátat vetett a pusztulásnak. Mindamellett a Makovitzky-féle sajtgyár és három szomszédos ház földig leégett.

 

Véke községben (Kassa mellett) a tüz elpusztitotta Szmrecsányi János nagybirtokos istállóját. Tizennyolcz angol telivér ló is bennégett. A kár meghaladja a nyolczvanezer koronát.

 

Fertő-Szentmiklós- Szerdahelyen a Varga-féle gőzmalom égett le a környékbeli gazdák nagy mennyiségű gabonájával és lisztjével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98