Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1900 | Március

Kolumbus hamvai

Havannában, az Antillák gyöngyében hajóra tették Kolumbusnak, a legnagyobb spanyolnak földi maradványait, hogy az anyaországba vigyék abból a földből, amely már nem a spanyoloké.

 

Busan hányta el maga elől a vizet a „Conde Venadito" és füstös kürtjének dohogása ugy hallatszott, mintha a kolosszus sóhajtozna. Százöt esztendeig pihentek a spanyol nemzetnek oly drága hamvak Havanna földjében, és el kellett következnie annak az idönek, hogy Havanna a spanyolok számára elveszett és Kolumbus hamvait menteni kell az elvesztett földből.

 

El kellett következnie annak az idönek, hogy a spanyol nemzet földig lealázva, koldussá téve, világ szánalmára lézeng Európa többi népei közt, méltó büntetésül nagy büneiért. A sors teljes szigorúságával sujtotta le a büszke és hatalmas nemzetet; megmutatta neki, megtanította rá a vére, dicsősége és becsülete árán, hogy a büszkeség, vallási türelmetlenség és erőtlen nagyravágyás nem vezethet jóra, s hogy a hatalom fentartásához tudás és erő is kell . . .


A koporsót Cadixban partra szállitották. Ott fölbontották és nem találtak benne egyebet, - csak szürke hamvat. Cadixban a „Giralda" jelzőgözösre teszik, amely Sevillába viszi. Sevillában ünnepélyesen fogadják és a székesegyházban helyezik el, ezuttal már talán örök nyugalomra.

 

Az elhamvadt nagyság talán megpihenhet végre az elhamvadt dicsőség országában.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kolombus
Kántor Judit

Felemelő pillanat lehetett, amikor a nagy utazó az Újvilág partjaira lépett és felemelő az is, amikor hamvai partot értek spanyol földön. Miért hát e kioktató, lekezelő hangnem, honnan a látomás a vizet maga előtt "busan hányó", sóhajtozó kolosszusról? Hogyan válhatott a hajdan hatalmas, erős nemzet "az elhamvadt dicsőség országává"? 


Úgy látszik, a történelem dicsőségét gyorsan átírja a napi politika. Mi is történt a századforduló környékén?


Európában a brit külügyminiszter négyes szövetséget hozott létre Anglia, Franciaország, Spanyolország és Portugália részvételével. Néhány évig a nagyhatalmak két jól elkülöníthető csoportra oszlottak, Angliával és szövetségeseivel az egyik, illetve Ausztria, Poroszország és a cári birodalom konzervatív szövetségével a másik oldalon.

 

Ekkor mélyült el a később az egész nemzetközi politikát döntően meghatározó ellentét Anglia és Németország viszonyában és indultak meg azok a folyamatok a politikában, amelyek a Monarchia nagyhatalmi helyzetének megőrzését, sőt további fenntarthatóságát is megkérdőjelezték.


Természetes hát, hogy a monarchikus Magyarországon szivesen láttuk a "hatalmi négyes" legalább egyik államát vesztesnek, megalázottnak, letűntnek. Annál is inkább könnyen ment a dolog, mert alig két éve írták alá a spanyol-amerikai háború békeszerződését, amelyben Spanyolország elvesztette korábbi gyarmatainak jó részét, így például Kubát, Puerto Rico-t, a Nyugat- Indiai szigeteket, a Guam szigetet, a Marianas-szigeteket és a Fülöp-szigeteket.


S mi lehetne nagyobb elégtétel egy önállóságát vesztett ország tudósítójának, mint megleckéztetni az "elbukottat" - még akkor is, ha igen kicsi a valószínűsége, hogy bárki az "ottaniak" közül elolvassa...


Ez persze nem akadályozott meg bennünket abban, hogy még 1900-ban törvényt hozzunk "A találmányok, védjegyek és mustrák oltalma tárgyában Spanyolországgal kötött egyezmény becikkelyezéséről" - hiszen a tudomány fejlődik és a haladás ugyebár nem állhat meg.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Conde Venadito Columbus partraszállása
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Nagy Miklós levele az olvasókhoz Nagy Miklós levele az olvasókhoz
A „VASÁRNAPI UJSÁG” és társlapjai szerkesztéséről a mai...
A földrengésjelző-készülék a háborúban A földrengésjelző-készülék a háborúban
A földrengésjelző-készülék a háborúban. A „Kriegstechnische...
Irodalmi kincsek Irodalmi kincsek
Ez alatt a czím alatt igen kedves formájú könyvsorozat jelent meg....
Fedák Sári Nagyváradon Fedák Sári Nagyváradon
A Nagyváradi Tornakör titkára minden követ megmozgat, hogy Fedák...
Az esőmennyiség csökkenése Az esőmennyiség csökkenése
Az esős napok száma általában gyérül, mintha a viz fogyóban volna....
A dolhai ütközet - 1703 junius 7.
703 junius 7-ike nevezetes időpont a Rákóczi-féle kurucz...
Külkereskedelmünk a mult évben Külkereskedelmünk a mult évben
Az 1904. évben a magyar korona országai területére behozott és kivitt...
Szabadlábra helyezték Podmaniczky Félixet
A büntetőtörvényszék vádtanácsa ma délelőtt szabadlábra helyezte báró...
A horvátok és a nemzetiségek A horvátok és a nemzetiségek
A horvát obstrukczió befejezte óta ismételten fölmerűlt a hír, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98