Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

A telefon terjedése

A telefon elterjedtségét tekintve; az elsö helyet az Amerikai Egyesült Államok foglalják el. Hálózatának már 1892-ben több mint kétszázezer állomása volt s ma már meghaladja a kileczzszázezeret. Másodsorban Németország következik száznegyvenezer telefonállomással. 1894-ben még csak kilenczvenháromezer állomása volt.

 

Németországban Berlin volt az első város, ahol telefonhálózatot berendeztek. Ma, tizennyolcz évvel azután, hogy a németek bevezették telefont, harminczkétezer állomásával elsö helyen áll a világ összes telefonhálózattal biró városai közt. Berlint ötszázhusz más várossal és községgel köti össze telefon, köztük Budapesttel is. Ennek a hálózatnak hossza kilenczszázhatvan kilométer.

 

Ennél nagyobb távolságra szóló telefonhálózat csak kettö van: Berlin és Memel közt, ennek hossza ezertizenkét kilométer, és New-York és Chicago közt, amely ezerötszázhusz kilométer hosszu. A teória szerint nincs olyan távolság, amelyre telefonálni ne lehetne. Hogy például Memelböl Berlinen át ma még nem lehet közvetlenül Budapestre beszélni, bár a két hálózat ugyanazon központban végzödik, annak oka az a sok technikai nehézség, amelyeket idáig még nem tudtak legyözni s amelyek a kisebb vonalokon is sok zavart okoznak.

 

Az illetö kormányok most fejezték be azokat a tárgyalásokat, amelyeknek eredménye a Berlin-Brüssel-Páris közti internaczionális telefonhálózat lesz. A hálózatot, melynek hossza több, mint ezer kilométer lesz, öt milliméter átméröjü bronzsodronyokkal fogják berendezni. Egymástól távollevö helyek közt a távbeszélö berendezése, különösen, ha a vezeték kevéssé lakott vidékeken vezet keresztül, nem sok jövedelemmel kecsegtet. Innen van az, hogy mig a helyi és a közel környékre szóló hálózatok száma napról-napra szaporodik, mivel igen jol jövedelmeznek, addig a messzebbre szolgáló vezetékek nagyon lassan terjednek.


Nagy távolságokra még igen soká a táviró fogja pótolni a távbeszélőt. Angliának hetvenötezer, Svédországnak ötvenezer, Francziaországnak harminczötezer és Svájcznak harminczezer telefon állomása van.

 

Ezek a számok, a többi országot tekintve, ezután már rohamosan csökkennek. Ausztriában huszezer, Oroszországban tizennyolczezer, Norvégiában tizenhatezer, Dániában tizenötezer, Olaszországban tizennégyezer, Spanyolországban tizenkétezer állomás van ; ugyanannyi van Hollandiában is, mig hazánkban csak tizezer telefonállomás áll a közönség rendelkezésére. Irország hatezer, Japán háromezerötszáz, Kuba harmadfélezer, Ausztrália, Keletindia, Portugália és Luxenburg két-kétezer állomást mutathatnak ki.

 

A Fokföldön hatszáz, Oláhországban négyszáz, Bulgáriában és Tunisban pedig csak háromszáz telefonkészülék szolgálja a közönség kényelmét.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A telefon - ahogy elkezdődött
Kántor Judit

Reis masinája, amelyben Bell meghallotta, hogy a ló nem eszik uborkasalátát ...

 

Mindenki úgy tudja - hiszen az iskolában is így tanítják -, hogy telefont Bell találta föl. Ám ahogy sok más nagy találmánynak, a telefonnak is volt "valódi" feltalálója, akiről csúnyán elfeledkezik a hálátlan (avagy csak tájékozatlan) utókor. "Távhang-készülék" ugyanis már Bell masinája előtt is létezett, mégpedig a Philipp Reis által 1861. október 26-án Frankfurtban bemutatott készülék.


Reis tanár volt, jó adag kutató kívácsisággal: a telefon mellett konstruált egy háromkerekű járművet és egy vízórát is. Hogy ez utóbbiak megalkotására mi motiválta, azt nem tudjuk, de visszamelékezései szerint a távbeszélő létrehozásához a fül működése iránti kutatásai vezették el. Egy ilyen eredeti készüléke megtalálható a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményében.


Eredetileg az adó egy fából faragott fül volt, sertéshólyag imitálta a dobhártyát és egy áramvezetékhez kötött fémszalag a kalapácscsontot. Amikor a hanghullámok megmozgatták a membránt, az áramkör bezárult vagy kinyílt. A vevő egy dróttal körültekert fém kötőtű volt, amelyet az áramlökések megmágneseztek, a rezonáló test pedig eleinte egy hegedű, később egy fadoboz volt. ("Modernebb" változatában már fémből készült tölcsér helyettesíti a fület, vagyis kicsit elengánsabb a készülék.)


Reis egyik kollégája így emlékszik vissza az egyik kezdeti bemutatóra:”Reis sógora az adó mellett, a kertben egy könyvből olvasott fel, Reis pedig a házban hangosan továbbadta közönségének azt, amit a vevőn hallgatózva megértett. Az egyik jelenlévő azonban gyanakodott, hogy Reis kívülről tudja a könyvet. Odalépett az adóhoz, s olyan, értelmetlen mondatokat mondott, mint például ez: „A ló nem eszik uborkasalátát”. Reis ugyan nem értette pontosan, mit nem eszik a ló, de kétkedő vendégét sikerült meggyőznie arról, hogy készüléke működik."


A Reis-féle távbeszélő hivatalos bemutatójára a Frankfurti Fizikai Egyesületben került sor 1861-ben. Ez a próba is még a kornak megfelelő naivsággal zajlott. Egy távoli szobában egy személy kürtön játszott, egy másik pedig énekelt - ezt az "előadást" hallgatták a szakértők. Bár a kürtszó jobban érvényesült, végülis az emberi hangot is közvetítette a készülék. Annak ellenére, hogy a bemutató szakmailag sikeresnek bizonyult, Reisnek mégis csalódást okozott. Elkezdték ugyan készüléke értékesítését, egy frankfurti cég a szériagyártáshoz is hozzáfogott, de szabadalmaztatni nem lehetett, mivel ekkoriban Németországban még nem volt szabadalmi jog.


Mivel magánfelhasználók akkoriban még nem voltak, kezdetben főleg a kollégák és a szakmai érdeklődők vásárolták a készüléket. Egyik vásárlója Alexander Graham Bell volt.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A legitimista vezérek követelték a restaurációt A legitimista vezérek követelték a restaurációt
Vasárnap délután tartotta Csekonics Iván gróf, a szombathelyi kerület...
A haszonbérletekről I. A haszonbérletekről I.
Csonkamagyarországnak megmaradt kevés mezőgazdaságilag mívelhető...
Érdekes helyzet Érdekes helyzet
Szan-Francziskóból elindult egy hajó és Honolulun át Szidneybe...
Tőkefelemelés helyett fuzió Tőkefelemelés helyett fuzió
A pénzügyi kormányzatnak a tőkeemelésre vonatkozó tiltó rendelete...
Héjjas szervezkedése preventiv intézkedés volt Héjjas szervezkedése preventiv intézkedés volt
Napok óta emlegetik a sajtóban, hogy a nyugatmagyarországi felkelés...
Eden lemondott Eden lemondott
Eden délután 1 órakor megjelent a miniszterelnökségen, hogy még a...
A vallás magánügy A vallás magánügy
A fajvédelmi gyujtogatásnak, mint minden pokoli tüznek, több füstje...
Összeomlott angol és francia támadások Összeomlott angol és francia támadások
Nyugati harctér. Albfecht württembergi herceg vezértábornagy...
Könyvpropaganda és könyvégetés Könyvpropaganda és könyvégetés
Az idei magyar könyvnapot kevéssel előzte meg az európai könyv...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98