Dtum
Login with Facebookk
1900 | Szeptember

A permetezett szőlőlevelekről

A peronoszpora elleni permetezés tudvalevőleg olyan folyadékkal történik, a melynek rézgálicz a főalkotó része. Már pedig minden rézvegyülék mérges. Miért is a permetezett szőlő élvezeténél bizonyos óvatossági rendszabályokat nem szabad figyelmen kívül hagyni.


A szőlő gyümölcse pedig korántsem veszedelmes. Mert a szőlőszemeken, ha ugyan nem későn permeteztünk, igen kevés a réz, a mi már alig lehet ártalmas, bár ezért tanácsos s fürtöket evés előtt vizben megöblögetni. A bor pedig még kevésbé veszedelmes, mert hiszen a szőlőhéjakra tapadt réz a must kiforrása után leülepszik a seprő közé.


Jóval veszedelmesebb lehet azonban a szőlőlevél, melyet a háztartásban többféle czélra szoktak használni. Igy pl. vajcsomagoláshoz, ugorka savanyitáshoz, ételekhez, stb. Sok helyen pedig a leveleket marhával etetik fel.


Tehát ez esetekben szükséges nagyon az óvatosság. Mert hiszen a permetező folyadék nagy része a leveleket éri és azokon odatapadva állandóan megmarad s pedig, kivált ha a permetelés tökéletlen volt, néha nagy mennyiségben.


Ennélfogva az élelmi szereket, különösen a vajat, a mint szokás, nem szabad a megpermetezett szőlőlevelekbe betakarni, hogy ezekről a rézgálicz ne kerüljön az élelmiszerekbe.


Mennyire igazolt az óvatosság, gondosság a megpermetezett szőlőlevelek használatánál, bizonyitja egy eset, a mikor egy cseléd, a kire az ugorka besavanyitása bízva volt, mihez szőlőlevelet is használnak, nem gondolván a rézgálicz mérges voltára, a leveleket nagyjából megölitve tette az ugorkás edénybe: és mindenki, a ki abból az ugorkából evett, rosszul lett, a mit az orvos a rézgáliczos szőlőleveleknek tulajdonitott. Az ugorka besavanyitására is tehát csak tisztára lemosott leveleket szabad használni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98