Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1901 | December

Rikkancsok

Mióta krajczáros,- vagyis már most kétfilléres- ujságok megszülettek, azóta a főváros utczai alakjai is szaporodtak egy tipussal: a "rikkancs"-haddal. Kik s mik ezek a rikkancsok? Azt a fővárosi ember nagyon jól tudja.

 

A kétfilléres újságok árulói ezek, kik különösen kora reggel s esti öt óra után százával lepik el a főváros utczáit a harsány kiáltásaiktól:-"E-esti újság!... Friss ujság!..." és ki tudná miféle más újság,- sehol sincs nyugodalom. Az utczasarkokon öt-hat kínálja egyszerre portékáját, de még a legszűkebb sikátorokban sem igen mehetni úgy el, hogy egyszer csak füünnkbe ne harsogjon: "Második kiadás!"


Ezeket az ujságárulókat nevezte el a Budapesti humor "rikkancs"-oknak, arról a szakadatlan rikoltozásról, amelylyel az unalmas csönd enyhítéséről oly lármás buzgósággal gondoskodnak. Kivált eleinte, míg szabad volt az ujságok szenzációsabb tartalmát is kikurjongatni.

 

Mostmár a rendőrség tilalma foytán vége ugyan emez aranykornak, csak az ujság nevét lehet fennen hirdetni, de azért most is bátran megérdemlik a "rikkancs" nevet. A rikkancsok sok százra menő seregében mindenféle ember van.

 

Nem egy kerül olyan, a ki diplomát tudna felmutatni, olyan sem ritkaság, a ki fogaton járt valaha s takaros földbirtok, vagy dús jövedelmű üzlet tulajdonosának mondhatta magát, elvétve jó falusi alakok is akadnak, némelyikről még most is lerí a hajdani jó mód.

 

Egyiknek-másiknak mintha még most is a "cselő hé, csáli hé" kiáltásra állana a szája amivel valamikor azt a czímers négy ökrét bíztatgatta,- de bizony most már csak "tessék Esti Ujság" vagy "Friss Ujság" lesz belőle.

 

Szomorún hangzik ez a kiáltás, sokszor kiséri egy-egy gyenge sóhajtás is, de hát hiába, forgandó a világ sorja s mindig dicséretesebb kétfilléres ujságot árúlni, mint Amerikában, vagy az öngyilkosságban keresni menedéket.


Vannak aztán öreg, töpörödött anyókák, kis gyermekes menyecskék, toló kocsiban ülő nyomorékok, de a rikkancsok zöme mégis a fürge 10-12 esztendős gyerekekből áll. Ezek vívták ki szakadatlan lármájukkal a "rikkancs" nevet.

 

Ezeknek sem nyelvük, sem lábuk nem nyugszik egész nap. Mikor kora reggel, délután, meg estefelé megjelennek a két filléres lapok, már akkor a rikkancs-had százával lepi el az illető kiadóhivatal környékét, azután megrakodva egy-egy nagy csomó ujsággal, mesés gyorsasággal árasztják el a főváros minden részét. S még az utója alig jutott a maga példányaihoz, már az eleje rég ott kiabál a távoli külvárosokban, de hirtelen elárasztják a Városligetet, Svábhegyet s egyéb kiránduló-helyeket is.

 

Vannak köztük, a kik már sokra vitték: segédekkel dogoznak. Ezek több száz ujságpéldánnyal rohannak s a hidaknál, nagy utcza- kereszteződéseknél váró segédeket látják el kellő számú példányokkal, hogy nyargaljanak azokkal a maguk bizonyos utczasarkára. S nyargalnak is a szél gyorsaságával és lármájuktól csakhamar visszhangzik a főváros egész roppant területe.

 

Különben a rikkancsi állapot nem is rossz és sok szegény embernek biztos kenyeret ad. Naponata átlag megkeresnek 1-2 koronát, némelyik többet is, a mi bizony nagy segítség szegény embereknek: sőt szükség esetén meg is lehet belőle élni, a mint hogy sok rikkancs csakugyan kizárólag az ujságárúlásból él.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Cikk-ajánló
A második frank-csata A második frank-csata
A politikai válság, amelyet az aranyblokk tagjának pénzügyi válsága...
Letartóztatták Vadas László sportrepülőt Letartóztatták Vadas László sportrepülőt
A vasárnap reggeli lapok már jelentették, hogy halálos...
Az új záróra tizenegy óra Az új záróra tizenegy óra
A téli időszámitás életbeléptetésével szeptember 17-én fog megjelenni...
Képek a temesvári gyermek-poliklinikáról Képek a temesvári gyermek-poliklinikáról
Temesvárott a múlt év vége óta egy valóban nemes czélú jótákonysági...
Kiárendált urak. Kiárendált urak.
Mai számunkban kezdjük meg Rákosi Viktor ily czímű új regényének...
Műkorcsolyázás az olympián Műkorcsolyázás az olympián
Az olimpiai játékok befejező részéhez a műkorcsolyázó-versenyek...
A világlegnagyobb horgonya A világlegnagyobb horgonya
Az ugynevezett Oczeánjáró hajók óriási nagyságáról már irtunk és...
Művészet a kocsmában Művészet a kocsmában
Aki meg akarja ismerni a falu "szinházi életét" s amellett olyan...
Magyar kiállítás Bécsben és Münchenben Magyar kiállítás Bécsben és Münchenben
A Külkereskedelmi Hivatal propagandaosztálya egyidőben két nagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98