Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

Megszületett Werner Heisenberg

1901. december 5-én megszületett Werner Heisenberg, Nobel-díjas német fizikus, filozófus.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A határozatlansági reláció és az atombomba
Kántor Judit

Werner Karl Heisenberg (1901. december 5 - 1976. február 1.) Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. A Heisenberg által bevezetett határozatlansági reláció elve forradalmi fordulatot hozott a kvantummechanika fejlődésében, hatása a modern fizikára Albert Einsten relativitáselméletével vetekszik.


A Heisenberg-féle határozatlansági reláció a kvantummechanika egy elve, mely azt állítja, hogy nem tudjuk egy részecske bizonyos megfigyelhető változóit egyszerre tetszőleges pontossággal megmérni azonos pillanatban, még elvileg sem; például nem mérhető meg egyszerre egy részecske helye és lendülete tetszőleges pontossággal. Továbbá alsó korlátot ad a mérések szórásának szorzatára.


Heisenberg vezette a háborús Németország nukleárisenergia-programját, szerepe azonban máig vitatott. Niels Bohr hagyatékában találtak néhány levelet, melyek arra utalnak, hogy Heisenberg atombombát épített a németeknek. Ezekből a levelekből kiderül, hogy a negyvenes évek elején a két tudós találkozott s Heisenberg bevallotta Bohr-nak, hogy egy bombán dolgozik, a háború utáni nyilatkozataiban viszont azt állította, hogy mindent megtett, hogy szabotálja ezeket a terveket.

 

Az egyik levélben Bohr megállapítja, hogy az 1941-es találkozón "olyan modorban beszéltél, ami szilárd meggyőződést keltett bennem, hogy vezetésed alatt mindent megtesznek a német atombomba kifejlesztéséért".


A Bohr család eredetileg úgy határozott, hogy csak 2012-ben adják ki a levelet, de az újabb viták elkerülése érdekében megváltoztatták döntésüket. Ennek ellenére Heisenberg valós szerepe a németek atombombájának elkészítésében ma sem egyértelmű.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98