Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Elcserélt menyasszonyok

Sándorfalván esketés közben kicseréltek két menyasszonyt. Pákay Ferencz odavaló lakos szép leányainak , Katiczának és Marisnak ezen a farsangon akadt kérője, szintén két testvérlegény. Az érdekes esküvőre a falu népe zsufolásig megtöltötte a templomot.

 

E hónap 13-án délelőtt volt a polgári házasság, délután pedig az egyházi esküvő. A két menyasszony egyforma fehér selyemben, sűrűn befátyolozva ment a templomba, a hol a pap megérkeztéig az oltár mellett foglaltak helyet.

 

Mikor a pap az oltár előtt megjelent, a vőfélyek elővezették a menyasszonyokat és vőlegényeket. Itt történt meg a tévedés. Katicza mellé a fiatalabb legényt, Tamkó Ferenczet, Maris mellé pedig Tamkó Imrét állították.

 

A pap annak módja és rendje szerint teljesítette a szertartást, összeadván Pákay Katiczát Tamko Ferenczczel és Pákay Marist Tamkó Imrével, holott az anyakönyvvezetőnél Imre kötött házasságot Katiczával és Ferencz a Marissal.

 

A tévedést csak a szertarás befejezése után vették észre, a mit rögtön bejelentettek az anyakönyvvezetőnél is. Az esküvő után megtartották ugyan a lakodalmat, de a két fiatal menyecske otthon maradt a szüleinél s most a két család azon fáradozik, hogy vagy az egyházi , vagy a pólgári házasságkötés megsemmisítessék.

 

Érdekes a dologban, hogy ugy a menyecskék, mint a férjek megegyeztek abban, hogy ha a polgári házasságkötés előbb lesz felbontható, mint az egyházi, akkor belenyugodnak a cserébe, a melyet a véletlen idézett elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98