Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

Milán király temetése

Milán király koporsóját február 14-én zárták le az elhuny bécsi lakásán; éjjel katona csapatok kisétetében átszállították a bécsi szerb templomba. ..


A temetés előkészületeinél gróf Zichy Jenő, az elhunyt bizalmas barátja, helyettes főudvarmester gyanánt szerepelt. Egyáltalán az intézkedések királyunk utasításai szerint történtek, mert Milán király egy osztrák-magyar ezred tulajdonosa volt, igy katonai dísz illette és mert az elhunytnak még a nyáron Ő Felségével közölt óhajtása is megszabta, hogy ha meghal, egy magyarországi szerb kolostorba temessék el.


Várták, hogy Sándor szerb király megjelenik atyja ravatalánál, de helyette febr. 14-ikén pompás koszorú érkezett, szalagján ezzel a felirattal: *Jó atyjának – Sándor.* Ezt egymagában helyezték a lezárt koporsóra.

 

Ez alatt a magyar kormány megtétette az intézkedéseket, hogy Milán király kívánata szerint a szerémmegyei krusedoli kolostorban, temessék el, melynek kriptájában a szerbek nem egy nevezetes halottja pihen örökre.

 

Brankovics György karlóczai szerb patriárkha febr. 14-ikén utazott keresztül Budapestről Bécsbe a másnapi temetésre. A halottat, mielőtt a koporsó tetejét rátették. Misics bécsi plébános szentelte be, febr. 14-ikén este 10 óra után még egy beszentelést teljesített, aztán a koporsót mély csöndben elvitték a szerb templomba. Katonaság ment előtte, utána.

 

Az utczákon igen sokan várakoztak. Másnap reggel a templomban testőrség állt föl a ravatalnál s a közönséget is bebocsátották délután 4 óráig. Innen érkezik 16-ikán Karlóczára, ahol örök nyugalomba helyezik a krusedoli kolostorban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Milán mint a szerb hadsereg főparancsnoka Milán temetése - megérkezés a székesegyházhoz Milán király és családja
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98