Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

Az automobil kiállítás

Az új század közuti gyors közlekedésére igérkező automobilok kiállítása igen érdekes a fővárosban, a külső kerepesi-út elején levő Tattersall fedett csarnokában. Körülbelől hatvan automobil kocsi van együtt, s azokkal meneteket is tartanak. A kiállítást a magyar automobilklub rendezte, s Hegedüs Sándor kereskedelmi miniszter jelenlétében nyílt meg, e hó 17-ikén.


Gróf Szapáry Pál, a klub elnöke fogadta a minisztert rövid beszéddel. A miniszter hangoztatta, hogy örömmel fogad mindent, a mi új és haladásunkat jelenti. A magyar lótenyésztés ne féljen az automobiltól. Fuvarozásunknál valóban szükség van már rá a gyorsaságot illetőleg is. Támogatni is fogja, hogy minél szélesebb körben elterjedjen.

 

A miniszter ezután gróf Szapáry Pál és Münnich Aurél képviselő vezetésével megtekintette a kiállítást. A különféle automobilokon kívül még számtalan olyan tárgy is van, mely az automobil használatánál szükséges, gépalkatrészek, kerekek, ruhák, stb. A miniszter hosszabb időt töltött két szép automobil előtt, melyek Nizzában az első és második díjat nyerték el, s egy harmadik előtt, mely Bécsből Budapestre érkezett 7 1/4 óra alatt. Majd az iránt érdeklődött, hogy Magyarországon készítettek-e már automobilt. Szapáry felvilágosította, hogy épen most terveznek Szombathelyen egy automobilgyárat.

 

A miniszter megnézte azokat a gépkocsikat, melyeken Sztanelov, gróf Gyulai és Singer konzul érkeztek Gráczból. Sztanelov és gróf Gyulai tíz óra alatt tették meg az útat. Hegedüs miniszter délután már automobil kocsin ment el az eskü-téri Dunahíd építkezéseinek megtekintésére. A kiállítást a közönség is érdeklődéssel látogatja. Délutánonként a külső területeken meneteket tartanak a kocsikkal s ezeket a tribünökről is lehet látni. Egy menet hatvan fillérbe kerül. Vasárnap tizenkét kilométeres verseny lesz a Tattersallban. A nyerők négy dijat kapnak.

 

Junius 20-ikán este felé kocsi-korzót tartottak, melyre díszes közönség jelent meg; a főrendű világ hölgyei is nagy számban vettek részt. A tattersalli pályán egész esti hét óráig automobilkocsizás volta nagyközönség részére. Kevéssel hét óra előtt sorakoztak a különböző automobilok. A hosszu kocsisor a pályától a Stefánia-uton és Andrássy-uton az Oktogonig vonult.A menetet Szapáry Pál nyitotta meg. Onnan visszaértek a kiállítás területére.

 

Esti kilencz órakor a városligeti Gerbeaud-pavillonban lakoma volt, melyen a klub tagjai s a vendégek is nagy számban jelentek meg. – A megnyitás is szaporodtak a kiállítási tárgyak s köztük a legnagyobb érdeklődést egy ízlésesen kiállított automobil kelti. Ez a legnagyobb automobil a világon; Párisból érkezett Münchenen át a magyar fővárosba. Harminczkét lóereje van a négyüléses roppant gépnek és óránként száztíz kilométert tud hátra hagyni egészen könnyen. Tulajdonosa óriás utakat tett meg vele, így például keresztül ment a meredek ezer veszedelemmel fenyegető Pyrenei hegyeken.

 

Most Magyarországon is utazni akar kényelmes gépén: a Magas-Tátrát akarja bejárni. A kiállítás, melyet először három napra terveztek, de mindjárt a megnyitás alkalmával meghosszabbították nagy sikere következtében, junius 23-án fog bezárulni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Daimler-féle automobilok a kiállitáson Automobil kiállitás a Tattersallban De Dion Bouton féle automobil
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98