Dtum
Login with Facebookk
1901 | Május

Esküvő a spanyol uralkodó házban

Csaknem egy időben a hollandi királynő esküvőjével, egy másik uralkodóházban is ültek nászünnepélyt.

 

A spanyol régens-királynő leánya, a kis spanyol király nővére, Mária de las Mercedes aszturiai herczegnő esküdött örök hüséget Don Carlos Borbon herczegnek, az egykori trónjáról elüzött nápolyi király öcscse, a casertai gróf fiának.

 

Ezt az esküvőt sok nehézség előzte meg : a fiatal szivek vonzalmába beleszólt a politika s csak az államférfiak hosszas tanácskozásai s a spanyol parlament izgalmas és kinos tárgyalásai után sikerült az esküvő elé torlódó nehézségeket elhárítani.

 

Egyrészt attól tartottak sokan, hogy mivel a vőlegény családja még mindig nem mondott le a nápolyi királyságra vonatkozó igényéről, ez a házasság megzavarná az olasz királysággal való viszonyt, másrészt meg a vőlegény atyja nagyon sötét emlékezetben van a spanyol nép nagy része előtt.

 

A casertai gróf ugyanis egyik feje a karlistáknak s az utolsó karlista-háborúban, mint Don Carlos vezére nagy kegyetlenséget tanusított az ellenpártiakkal szemben. E miatt a háború után a haditörvényszék halálra is ítélte, az ítéletet azonban nem lehetett rajta végrehajtani, mivel ő akkor már külföldön volt.

 

Most, hogy az esküvő alkalmára megjelent Madridban, a népben fölébredtek a keserű emlékek. A spanyol főváros lakossága különben is nagy izgatottságban volt, napirenden voltak az antiklerikális tüntetések s a nép dühe komoly zavargásokban tört ki a casertai gróf ellen.

 

Az utczai rendzavarások oly nagy arányokat öltöttek, hogy Madridban ki kellett hirdetni az ostromállapotot. Az esküvőt is e miatt a legnagyobb csendben, a királyi palota kápolnájában tartották meg s nem volt jelen más, csak a királyi család tagjai és legbizalmasabb emberei.

 

Mária de las Mercedes aszturiai herczegnőről eddigelé keveset tudott a világ. Elvonúltan élt anyja oldalán, a nyilvánosság terén alig szerepelt. 1880 szeptember 11-én született, egy évvel atyjának, XII. Alfonz királynak, s anyjának, Mária Krisztina habsburgi főherczegnőnek, Frigyes főherczeg nővérének házassága után.

 

A keresztségben a Mária de las Mercedes Isabella Teresa Christina Alphonsina Hyacintha neveket kapta s születése jogán illeti meg az aszturiai herczegnő czíme. Születése után két évre atyja meghalt s sokan azt hitték, ő lesz a trónutód.

 

Mivel azonban Mária Krisztina királynének férje halála után született gyermeke fiú lett, azt illette meg XIII. Alfonz néven a spanyol trón. Mária Krisztina királyné nagy gonddal nevelte leányát, távol a világ szemétől.

 

A herczegnő férjhez menetele előtt még a hivatalos udvari ünnepélyeken sem vett részt. E helyett nagyon alapos műveltségre tett szert s viruló szép nővé fejlődött. A kik ismerik, mind dicsérik eszességét, mely tudákosság és fitogtatás nélkül való. A sportok közül főleg a lovaglást szereti.


A vőlegény, Don Carlos herczeg 1870 november 10-én született s így épen tíz évvel idősebb menyasszonyánál. Spanyolországban széltében ismeretes, mert ott tartózkodik már tíz esztendő óta, mint a spanyol hadsereg tisztje.

 

A segovai katonai akadémiában végezte tanúlmányait.. Háborúkban is résztvett: 1893-ban a marokkóiak ellen küzdött vitézül Melillánál s a spanyol-amerikai háborúban is szolgálatba lépett és Kubában harczolt előbb Martinez Campos, később Weyler tábornok alatt.

 

Vitéz katona, számos katonai érdemjel ékesíti a mellét. Már a katonai akadémiában is nagyon népszerű volt társai közt egyszerűsége és szerénysége miatt. Kitűnő lovas és szenvedélyes kerékpározó. Az ő személye ellen nem is lett volna a népnek kifogása; csak atyja ott időzése adott alkalmat a nép haragjának kitöréseire.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fedák Sári, a deportáló csendőrszázados és László altábornagy, a Szálasi-puccs főembere ma délelőtt érkezik a mátyásföldi repülőtérre Fedák Sári, a deportáló csendőrszázados és László altábornagy, a...
Ma délelőtt a mátyásföldi repülőtéren egy újabb háborús főbűnös...
Drága a benzin? Drága a benzin?
A kisiparosok legolcsóbb mótora czim alatt f. évi 11-ik számunkban...
Közlekedési találmányok Közlekedési találmányok
Hiába van a földön express-vonat, express-hajó, automobil, sőt...
Ahogy Móricz Zsigmond önmagát látja Ahogy Móricz Zsigmond önmagát látja
Apámról parasztivadék, kapás jobbágyok utódja, anyámról zászlós urak...
Német lapok Teleki miniszterelnök és Csáky külügyminiszter berlini látogatásáról Német lapok Teleki miniszterelnök és Csáky külügyminiszter berlini...
Az egész német sajtó nagy érdeklődéssel fordul a magyar államférfiak...
A bukaresti amerikai követ értesítése a hadifoglyok ügyében A bukaresti amerikai követ értesítése a hadifoglyok ügyében
Az utóbbi időben egyre nagyobb számban fordultak érdekeltek...
Tábori posta Tábori posta
Végre egyedül. Egyedül egy "kiürített" parasztház egyetlen...
A tűzszerszámtól a gyufáig A tűzszerszámtól a gyufáig
Ugyancsak nagyot nézett Cook (Kuk-nak kell kiejteni) kapitány, amikor...
Lóránt István müncheni magyar lapszerkesztőt a dachaui koncentrációs táborból fogházba szállították Lóránt István müncheni magyar lapszerkesztőt a dachaui koncentrációs...
A képviselőház egyik legutolsó ülésén Lázár Miklós képviselő a Ház...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98