Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

A sárkány mint tudományos segédeszköz

Gyermekkorunk kedves játékszerét, a papírsárkányt, mai időkben nagy tisztelet érte: a tudomány érdekes segédeszköze lett, sőt a gyakorlati életben is, úgy látszik, tért fog hódítani.

 

A modern sárkány nagyban eltér attól az ősi típustól, melyet egy khínai encziklopedista szerint 206-ban Kr. e. talált fel Han-Sin khínai hadvezér oly czélból, hogy egy ostromolt vár fölmentésére siető sereggel optikai jelek segítségével összeköttetésben legyen.

 

A mai sárkánynak egészen más az alakja. Hiányzik róla a hosszú fark, mely gyermekkori játékszerünknek nélkülözhetetlen kelléke volt, mert a sárkány alapszerkezetén tett javítások teljesen fölöslegessé tették ezt a függeléket még a stabilitás tekintetében is.

 

Ez idő szerint két szerkezet az uralkodó: mindakettőnek vannak védői és ellenesei. Az egyik az Eddy javította ú.n. angol típus; ez hasábalakú, kereszt-támasztókkal, melyekre vászon feszül; a másik a Hargrave-féle típus, az ú.n. rekeszes sárkány (cellular dragon), mely nagy, oldalfal nélküli rekeszekből látszik összetettnek. E rekeszek váza bambuszból készül s reá vásznat feszítenek.

 

A Hargrave-féle sárkánynak nagy a felszálló ereje, főleg ha több sárkányt kapcsolnak össze. Az összekapcsolt rekeszes sárkányokat fémdrót köti össze, mely olyan, mint a zongora húrja. A készülékek leszállítására kézzel vagy gőzerővel hajtott felhúzó gépet alkalmaznak; ha több sárkány van összekapcsolva, még embert is magasba tud emelni. Így Powel kapitánynak London környékén, 1894. junius 27-ikén sikerült egy embert 9 m magasságra emeltetni bambuszrudakból készült és batiszttal bevont hatszöges sárkánnyal, melynek kiterjedése 46 m2 volt.

 

Maga Hargrave 1894. november 12-ikén Ausztráliában szállt fel négy összekapcsolt rekeszes sárkány segélyével. Végre 1897. márczius 4-ikén az amerikai Wise újította meg e kisérletet. Azok a tudományos és gyakorlati czélok, melyekre az effajta sárkányokat (3. ábra) alkalmazni kezdik, a legkülönbözőbbek: alkalmazzák a meteorológia, fotografia, telegráfia, valamint a hajózás és mentés czéljaira. Wise optikai jelzésekre ajánlja e sárkányt.

 

Éjjel különféle színű lámpákat lehetne rájok alkalmazni, nappal különféle jelző zászlókat. Kisérletek alkalmával egész 15 km-nyi távolságban lehetett észrevenni azokat a jeleket, amelyeket színes lánggal égő anyagokkal telt bambuszrudakkal adtak magasba szálló sárkányokról. Tekintettel egyszerűbb kezelésére és könnyűségére, talán sikerülnie fog a sárkánynak ezen a téren a katonai czélokra használt léggömböt kiszorítani.

 

Tudományos szempontból legfontosabbak és legérdekesebbek azok a kísérletek, melyeket a sárkánnyal meteorológiai szempontból tesznek. E kísérletek sorát az amerikaiak kezdték meg; a kezdeményezés Laurence Rotchnak, a Blue Hill obszervatórium igazgatójának köszönhető. Rotch kényes műszereket bízott a felbocsátott sárknyra, úgymint regisztrló barothermografot, meteorografot, higrométert, Fergusson-féle anemométert és ily módon igen érdekes adatokat szerzett az atmoszféra magasabb régióinak hőmérsékletére, vízgőztartalmára, s a légáramlásokra vonatkozólag.

 

E készülékek eddig 3300 m-nyi legnagyobb magasságot értek el. Ez esetben két óránál több idő kellett, hogy a gőzgép a 6500 m hosszú kábelt, melyhez a készülék kötve volt, felcsavarja. Rotch azonban ennél még nagyobb, 5000 m-nyi magasságot is remél elérni.

 

Újabban az Amerikai Egyesült-Államok meteorológiai központi intézete elhatározta, hogy 20 állomást rendez be, melyeken egyidejűleg felbocsátott sárkányok segélyével fognak meteorológiai megfigyeléseket tenni. Francziaországban L. Teisserenc rendezett be ily állomást trappes-i obszervatóriumában; Németországban Dr. Hergesell, az elsasslothringeni "Meteorologisches Landes-Institut" igazgatója kísérletei keltettek feltűnést a tudományos körökben.

 

Ekközben azon fáradoznak, hogy az e czélra alkalmazott sárkánynak minél tökéletesebb szerkezetet adjanak s főleg a szél ingadozásaival szemben teljesen biztossá és stabilissá tegyék. Erre vonatkozólag nemrég érdekes kisérleteket tett Nikel L. Hugo, a bécsi "Flugtechnischer Verein" tagja, műegyetemi tanársegéd.

 

A maga szerkesztette, 12 m2 felületű és 71/2 kg súlyú sárkányt 1898. évi augusztus havában Krakkó mellett bocsátotta föl meglepő sikerrel. A felszállás pompásan sikerült, bár csak gyönge, alig 21/2 m-nyi szél járt; a készülék nyugodtan és teljes egyensúlyban emelkedett.

 

Remélhetni, hogy a közeli jövőben ezt a meteorológiára nézve mindenesetre becses készüléket még jobban fogják tökéletesíteni és hogy azután e tudományágnak nélkülözhetetlen segédeszközévé fog válni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
97 Rekeszes sárkány 98 Wise sárkánya embert szállitva Négyrekeszes sárkány embert emelve
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98