Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

A sárkány mint tudományos segédeszköz

Gyermekkorunk kedves játékszerét, a papírsárkányt, mai időkben nagy tisztelet érte: a tudomány érdekes segédeszköze lett, sőt a gyakorlati életben is, úgy látszik, tért fog hódítani.

 

A modern sárkány nagyban eltér attól az ősi típustól, melyet egy khínai encziklopedista szerint 206-ban Kr. e. talált fel Han-Sin khínai hadvezér oly czélból, hogy egy ostromolt vár fölmentésére siető sereggel optikai jelek segítségével összeköttetésben legyen.

 

A mai sárkánynak egészen más az alakja. Hiányzik róla a hosszú fark, mely gyermekkori játékszerünknek nélkülözhetetlen kelléke volt, mert a sárkány alapszerkezetén tett javítások teljesen fölöslegessé tették ezt a függeléket még a stabilitás tekintetében is.

 

Ez idő szerint két szerkezet az uralkodó: mindakettőnek vannak védői és ellenesei. Az egyik az Eddy javította ú.n. angol típus; ez hasábalakú, kereszt-támasztókkal, melyekre vászon feszül; a másik a Hargrave-féle típus, az ú.n. rekeszes sárkány (cellular dragon), mely nagy, oldalfal nélküli rekeszekből látszik összetettnek. E rekeszek váza bambuszból készül s reá vásznat feszítenek.

 

A Hargrave-féle sárkánynak nagy a felszálló ereje, főleg ha több sárkányt kapcsolnak össze. Az összekapcsolt rekeszes sárkányokat fémdrót köti össze, mely olyan, mint a zongora húrja. A készülékek leszállítására kézzel vagy gőzerővel hajtott felhúzó gépet alkalmaznak; ha több sárkány van összekapcsolva, még embert is magasba tud emelni. Így Powel kapitánynak London környékén, 1894. junius 27-ikén sikerült egy embert 9 m magasságra emeltetni bambuszrudakból készült és batiszttal bevont hatszöges sárkánnyal, melynek kiterjedése 46 m2 volt.

 

Maga Hargrave 1894. november 12-ikén Ausztráliában szállt fel négy összekapcsolt rekeszes sárkány segélyével. Végre 1897. márczius 4-ikén az amerikai Wise újította meg e kisérletet. Azok a tudományos és gyakorlati czélok, melyekre az effajta sárkányokat (3. ábra) alkalmazni kezdik, a legkülönbözőbbek: alkalmazzák a meteorológia, fotografia, telegráfia, valamint a hajózás és mentés czéljaira. Wise optikai jelzésekre ajánlja e sárkányt.

 

Éjjel különféle színű lámpákat lehetne rájok alkalmazni, nappal különféle jelző zászlókat. Kisérletek alkalmával egész 15 km-nyi távolságban lehetett észrevenni azokat a jeleket, amelyeket színes lánggal égő anyagokkal telt bambuszrudakkal adtak magasba szálló sárkányokról. Tekintettel egyszerűbb kezelésére és könnyűségére, talán sikerülnie fog a sárkánynak ezen a téren a katonai czélokra használt léggömböt kiszorítani.

 

Tudományos szempontból legfontosabbak és legérdekesebbek azok a kísérletek, melyeket a sárkánnyal meteorológiai szempontból tesznek. E kísérletek sorát az amerikaiak kezdték meg; a kezdeményezés Laurence Rotchnak, a Blue Hill obszervatórium igazgatójának köszönhető. Rotch kényes műszereket bízott a felbocsátott sárknyra, úgymint regisztrló barothermografot, meteorografot, higrométert, Fergusson-féle anemométert és ily módon igen érdekes adatokat szerzett az atmoszféra magasabb régióinak hőmérsékletére, vízgőztartalmára, s a légáramlásokra vonatkozólag.

 

E készülékek eddig 3300 m-nyi legnagyobb magasságot értek el. Ez esetben két óránál több idő kellett, hogy a gőzgép a 6500 m hosszú kábelt, melyhez a készülék kötve volt, felcsavarja. Rotch azonban ennél még nagyobb, 5000 m-nyi magasságot is remél elérni.

 

Újabban az Amerikai Egyesült-Államok meteorológiai központi intézete elhatározta, hogy 20 állomást rendez be, melyeken egyidejűleg felbocsátott sárkányok segélyével fognak meteorológiai megfigyeléseket tenni. Francziaországban L. Teisserenc rendezett be ily állomást trappes-i obszervatóriumában; Németországban Dr. Hergesell, az elsasslothringeni "Meteorologisches Landes-Institut" igazgatója kísérletei keltettek feltűnést a tudományos körökben.

 

Ekközben azon fáradoznak, hogy az e czélra alkalmazott sárkánynak minél tökéletesebb szerkezetet adjanak s főleg a szél ingadozásaival szemben teljesen biztossá és stabilissá tegyék. Erre vonatkozólag nemrég érdekes kisérleteket tett Nikel L. Hugo, a bécsi "Flugtechnischer Verein" tagja, műegyetemi tanársegéd.

 

A maga szerkesztette, 12 m2 felületű és 71/2 kg súlyú sárkányt 1898. évi augusztus havában Krakkó mellett bocsátotta föl meglepő sikerrel. A felszállás pompásan sikerült, bár csak gyönge, alig 21/2 m-nyi szél járt; a készülék nyugodtan és teljes egyensúlyban emelkedett.

 

Remélhetni, hogy a közeli jövőben ezt a meteorológiára nézve mindenesetre becses készüléket még jobban fogják tökéletesíteni és hogy azután e tudományágnak nélkülözhetetlen segédeszközévé fog válni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
97 Rekeszes sárkány 98 Wise sárkánya embert szállitva Négyrekeszes sárkány embert emelve
Cikk-ajánló
Újra megnyílik a Népszínház Újra megnyílik a Népszínház
A Népszínház az idén szeptember 15-ikén nyílik meg, mert nem...
Kinsky Katalin hercegnő 50.000 pengős ékszereinek kalandos eltűnése Kinsky Katalin hercegnő 50.000 pengős ékszereinek kalandos...
Szombaton éjszaka kalandos utat tett meg egy autótaxiban felejtett...
Nagy fölénnyel győztük le Berlin atlétáit Nagy fölénnyel győztük le Berlin atlétáit
Budapest – Berlin 59:38 A magyar atletika ma diadalünnepet ült...
Hősök emléke Hősök emléke
Az az úgynevezett nemzeti karakter, amely valamely népet a másiktól...
Tisza beszéde és a horvátok Tisza beszéde és a horvátok
Örvendetes megnyilatkozások hangzanak Horvátországból, nemcsak a...
Angliai beszélgetés Eckhardt Tiborral Angliai beszélgetés Eckhardt Tiborral
- Milyen visszhangot kelt a magyar kérdés az angol társadalom széleg...
A békeszerződés pénzügyi előkészitése A békeszerződés pénzügyi előkészitése
A Pénzintézetek országos egyesülése az osztrák békeszerződés nyomán...
Röviden Röviden
Kemal Musztafa basa a nemzetgyülésen beszédet mondott amelyben...
Jelszavak ellen Jelszavak ellen
1914-ben az irodalmi élet is dinamikussá vált. Azok a társadalmi és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98