Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

A sündisznó és a kígyóméreg

Már az ó-korban is tudták, hogy némelyik állaton nem fog a kígyóméreg. Ilyen pl. a sün és az ichneumon (Herpestes ichneumon). Hogy ez a méregmentesség az illető emlősök vérében leli okát, az iránt semmi kétség sem lehetett eddig sem.

 

Physalix és Bertrand franczia tanárok már több év óta tanulmányozzák a kígyók mérgét és újabban messze menő következtetésekre és reményekre jogosító eredményekre jutottak kisérleteik közben. Már megelőzőleg meggyőződtek, hogy a Herpestes ichneumon 150-200-szor annyi kígyómérget bír elviselni, mint az ugyanolyan súlyú tengeri-malacz.

 

Mivel eleven Herpestes-t nem birtak egykönnyen előteremteni, a könnyen megszerezhető sünnel kisérleteztek tovább. A sün immunitása nem olyan nagy ugyan, mint a Herpestes ichneumoné, mindamellett, - egyenlő testsúlyokat tételezve föl - körülbelül 35-40-szer annyi viperamérget bír bántatlanul elviselni, mint a tengeri-malacz.

 

Hogy egy 445 gramm súlyú sün elpusztuljon, legalább is 20 mgr. száraz viperamérget kellett beleoltani. Ámde az említett búvárok korábbi kisérletei már megmutatták, hogy ennyi méreg igen ritkán fordul elő a vipera mindkét méregzacskójában együttvéve, és ha van is, egy-egy harapás alkalmával sohasem jut a sebbe ekkora adag.

 

Innen van, hogy a sün bizton-bátran szembeszáll a viperával és ha a vipera meg is harapja, nem sokat törődik vele és nem is betegszik meg tőle. Mivel tehát föltehető volt, hogy a sün vére a vipera mérgének virulencziáját megsemmisíti, további próbálgatásaik arra a kérdésre irányultak, vajjon nem lehetne-e a tengeri-malaczot olyképpen méregmentessé tenni, hogy a sün véréből fecskendeznek beléje valamilyen adagot.

 

A véghez vitt kisérletek azonban igen meglepő eredményre vezettek: arra t. i., hogy a sün vére maga is mérges. Mert ha csak 2-3 köbczentiméter sün-vért fecskendeztek is a tengeri-malacz altestébe, elpusztult tőle. Csak akkor maradt életben, ha a beléje juttatott sün-vér 2 köbczentiméternyinél kevesebb volt; ámde ilyen csekély adag nem mutatkozott elégnek arra, hogy a tengeri-malaczot a viperaméreg ellen immunizálja.

 

Most tehát azt próbálták meg, vajjon lehet-e a sün-vér mérges tulajdonságát megszüntetni, de úgy, hogy a kígyóméreg ellen védő tulajdonságát azért megtartsa. Ez is sikerült, még pedig olyan módon, hogy a fibrintől megszabadított sün-vérfolyadékot negyed-óráig 58o-nyi hőmérsékletnek vetették alá.

 

Az ilyen hevített vérfolyadékból a tengeri malacz 8 köbczentiméternyi adagot is elbírt. És ha nyomban utána kétszer annyi viperamérget löveltek is bele, mint a mennyitől különben el szokott hullani, még sem lett semmi baja; fürge és jókedvü maradt, legfeljebb a vérének melege szállott alább (némelyik kisérlet alkalmával) egy fokkal.

 

A mondott módon kezelt sün-vér tehát alkalmasnak mutatkozott a viperaméreg ellen való védő oltásra, csakhogy a hatása rövid ideig tartott és pár nap mulva már megszünt. Ezek a kisérletek igen könnyen végezhetők és Physalix és Bertrand sokszor ismételték, miközben mindig pontosan ugyanazt az eredményt kapták.

 

Kipuhatolták azt is, hogy a tengeri-malaczba lövelt sün-vér védő hatalma először folyamatosan növekszik, 24 óra alatt eléri tetőpontját és azután megint csökken. Ez arra a reményre jogosít, hogy ilyen, vagy hasonló eljárással talán sikerül majd a veszedelmes kígyók emberölő mérge ellen is megtalálni az ellenszert. A kisérletezők az ichneumontól még többet remélnek e tekintetben, mint a mennyit a sünnel való próbálgatások eredményül adtak.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Panama-csatorna és tarifája A Panama-csatorna és tarifája
Kétségkivül a legnagyobb müszaki föladatok egyike volt a...
Az ember élettartama  1. Az ember élettartama 1.
Arra az izgató és mindenkit érdeklő kérdése, hogy meddig élhet az...
Időjelző növények Időjelző növények
Aki verőfényes tavaszi délelőttön elsétál a budai Vérmező mellett,...
Általános támadás Japán ellen Általános támadás Japán ellen
A tokiói rádió közölte, pénteken este, hogy hatalmas szövetséges...
Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt Hartmann László nyerte a dobogókői versenyt
Vasárnap délelőtt rendezte meg az Országos Frontharcos Szövetség...
A kókuszpálma és gyümölcse, a pálmalevél A kókuszpálma és gyümölcse, a pálmalevél
A hatalmas pálma leveleiből is készül egy sereg hasznos tárgy. A...
A Rábcza hidjának áthelyezése A Rábcza hidjának áthelyezése
A Rábcza folyónak szabályozása szükségessé tette, hogy azon hidat,...
Kmetty Károly sajtópört indított Rákosi Jenő ellen Kmetty Károly sajtópört indított Rákosi Jenő ellen
A katonai fogház kapuja kinyilt Ketty Károly előtt és a kommön utáni...
Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata Móricz Zsigmond - Zrínyi Epigrammata
Szörnyű sziklaszál, magyar magában fényködben áll; idegen erők...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98