Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Czolgos pusztulása

Az anarchisták őrült elveit valló Czolgosz Leon, ma elégtételt vett  az amerikai szabad állam igazságszolgáltatása. Mint egy new-yorki sürgöny jelenti, Czolgoszt, az anburni fogházban, reggel 7 órakor kivégezték.

 

Reggel 6 óra volt, a mikor jóizü álmából fölkeltették az elnökgyilkost és tudtára adták, hogy készüljön a halálra. A gyilkos minden lelkivigasztalást otromba módon visszautasított. Uj fekete ruhát adtak rá és a kivégzés helyére vezették.

 

A gyilkos utolsó perczeiben borzalmas hatást gyakorolt a szemlélőre; szinte önkívületi állapotban volt, szemei tévetegen forogtak üregeikben, ajka szederjes volt és remegve simult a mellé adott őrhöz, mintha ettől várt volna kegyelmet.

 

A vesztőhelyen ezalatt összegyült 12 esküdt, orvos, védőügyvéd és államügyész. A főelektrikus ujra kipróbálta a villámos széket és miután jelentette, hogy minden rendben van, elővezették az elítéltet.

 

A börtönigazgató Czolgosz előtt ujra felolvasta az ítéletet, azután átadta az elektrikusoknak, kik leültették és a drótokat fejére és lábára helyezték, arczára pedig fém süveget huztak.


A börtönigazgató jeladására a szomszédszobában váró ember megforgatta az emeltyűt, aztán ismét eredeti állásba hozta. Ugylátszik az áram nem ölte meg a gyilkost, mert egy ujabb jelre ismét megforgatták az emelentyűt.

 

Az orvos konstatálta, hogy Czolgosz megszünt élni. Holttestét azonnal bonczolás alá vették és mészsírba temették. Érdekes, hogy egy látványos bódé tulajdonosa Czolgosz ruhájáért 5000 dollárt fizetett ki a gyilkos hozzátartozóinak, hogy mutogathassa, de a ruhát nem adta ki a törvényszék, hanem a kivégzés után, minden Czolgosznál talált irattal együtt elégette.


Lapunk 4-ik oldalán láthatják annak a széknek a képmását, melyben az elnökgyilkost kivégezték.

Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Czolgosz Leó Itt raboskodott Czolgosz
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98