Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Nagysurányi vizslaverseny

Az Országos Magyar Ebtenyésztő-Egyesület, mely 1899-ik év január elsejével kezdte meg működését, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is jó hírnévre tett szert és rövid fennállása óta az 1899-iki szegedi országos és az 1900-iki budapesti nemzetközi kiállítást rendezte, melyekhez a jövő október hóban az idei országos ebkiállítás is csatlakozik, - azonkívűl pedig a múlt év tavaszán Budapesten és szept. 9-én Sopronban nemzetközi kotorékversenyeket rendezett.


1900. szeptember 8-án Eszterházán találjuk az egyesületet, herczeg Eszterházy Miklós vadászterületén rendezett nemzetközi jellegű vizslaversenyen, ez év tavaszán pedig az I. országos vizsla-Derbyn, a vadtenyésztő egyesület területén, Érsekujvárott; ez év szeptember 1-én és 2-án Nagy-Surányban tünik fel országos vizslaversenyeivel a nagysurányi vadásztársaság vadászterületén, melyet az említett vadásztársaság készségesen átengedett e czélra.


Rövid 3 1/2 évi működése alatt ez elég eredmény, különösen akkor, ha a megkezdett munkát czéltudatosan folytatja, mely jó hírnevét a külföld előtt még jobban emeli.


Az egyesület nemcsak a vadászebek tenyésztését mozdítja elő a mivel a hazai vadászatnak és vadápolásnak tesz kitünő szolgálatot, hanem a házörző ebek tiszta tenyésztését is felkarolja; nevezetesen a kihaló félben levő magyar fajtájú juhászebeket (lompos és hosszúszőrű komondorok), valamint pulikat czéltudatosan tenyészti és szegénysorsú pásztornépünket ezek eladásának közvetítésével keresethez juttatja. De foglalkozik a hölgyek ölebei tenyésztésének helyes irányba való vezetésével is.


Az egyesület védnöke József Ágost főherczeg mellett Gromon Dezső v. b. t. t. államtitkár, gróf Nádasdy Tamás és Soltz Gyula miniszteri tanácsos, alelnökök; kik valamint Buzzi Géza titkár és választmány nagy ügybuzgóságot fejtenek ki az egyesület munkáiban.


Első képünk József Ágost főherczeget a nagysurányi vizslaverseny résztvevőivel és a vadásztársaság tagjaival, - a második a hivatásos vadászok csoportját ebeikkel együtt ábrázolja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
József Ágost főherceg a vadásztársaság tagjaival Vadászok vizslákkal
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98