Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Látogatás Robinson szigetén

SlocumA Csendes oczeánban fekvő Juan Fernandez szigetét, a hol Defoe világhirü regényének előképe, Selkirk Sándor matróz, négy éven és négy hónapon át (1704-1709) teljesen egyedül élt, a Robinson nevéhez füződő nagy érdeklődés mellett is igen kevesen látogatják, mivel a világforgalomtól igen félre van s a legközelebbi szárazföldtől is több mint 500 kilométer távolságra esik.

 

Nem egyszer hirdették már, hogy elsülyedt a tenger mélyébe s másszor, hogy lakói teljesen kipusztúltak. E híresztelések később teljesen alaptalanoknak bizonyúltak.


Legközelebb egy Slocum Josué nevü utazó járt rajta, ki „Spray” nevű yachtján egymaga 74,000 kilométernyi nagy útat tesz meg a föld körül s erről az angol *Century Minthly Magazine*-ben részletes leírást közölt.


Slocum a Tűzföld partjaitól 15 nap alatt ért el a világhirü szigethez, melynek kékes hegycsúcsát közel 50 kilométernyi távolságból láthatta meg először. Ágyúlövéssel adott jelt a sziget lakóinak, kik kezdetben nagyon bizalmatlanúl fogadták az utazót, de később megbarátkoztak vele. Slocum több napot töltött az elhagyatott szigeten.


Slocum igen kellemes helynek mondja a szigetet. A hegyeit mindenütt erdő fedi, s a völgyek, melyeken tiszta vizű patakok folynak végig, termékenyek. A szigeten ma már nincsenek kígyók, sem vadállatok, kivévén a vadon élő disznókat, kecskéket, kutyákat. Nincsenek szeszes italok, rendőrök és ügyvédek sem. A lakók egyszerűen élnek, kiki saját ízlése szerint öltözködik. Jelenlegi számuk a gyermekekkel együtt 55, nagyobb része Dél-Amerikából költözött ide.

 

Választott fejük Carroza Emanuel, egy állitólagos svéd nemes, ki Slocum látogatása idején Chilében volt, hova gyermekeit vitte iskolába. Az ő lakása is egyszerű faház, melynek egyetlen dísze volt egy zöldre festett réz ajtókilincs, további kitüntetésűl egy árboczfa az arra fölvont lobogóval, meg a parton egy vörösre és kékre festett csónak.


A szigeten számos barlang van, melyekben egykor az ide szállított elitéltek laktak, de ma mind lakatlanok s nagyobb részüket be is tömték. Az a barlang, melyben egykor Selkirk lakott, a Robinson Crusoe-öböl mellett, ma szintén lakatlan, valamint a környéke is meglehetősen kopár; jellemző azonban, hogy igen kellemes helyen fekszik, mivel magas dombok teljesen megvédelmezik a szelek ellen.

 

Egyik közeli tetőn, a honnan Selkirk leste a tengeren esetleg feltünedező hajókat, sziklába vésve hosszú angol feliratú emléktábla van az ő életrajzi adataival. Az van irva e táblára, hogy Selkirk, mint a Weymouth hajó hadnagya, 1723-ban 47 éves korában halt meg; de ez tévedés, mert bebizonyították, hogy halálozási éve 1721 volt. 


A sziget hoszsza kelet-nyugati irányban 22 kilométer, legnagyobb szélessége 12 kilométer s legmagasabb hegycsucsa mintegy 800 méter. A déli szélesség 35 ? foka alatt lévén, a forró földöv szélén esik, miért is igen sok meleg égalji növény van rajta.

 

A gyümölcsök nagyobb részt vadon tenyésznek s különösen füge van sok. Slocum a szigeti lakosok gyermekeivel több kosár vadgyümölcsöt szedetett össze ápril vége felé; viszont ő is eladott egyet-mást a sziget lakóinak, kik egyéb eszköz hiányában különféle régi, forgalomból kiment pénzekkel fizette, melyek között, mint utazónk megjegyzi, több ritkaság volt, úgy hogy az üzletből szép nyeresége volt.

 

Különben megjegyzi a lakókról, hogy általában spanyolúl beszélnek, békés indulatúak, de a szellemi életnek jóformán nyoma sincs náluk, a gyermekeket sem taníttatják.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kereskedelempolitikai döntések előtt állunk Kereskedelempolitikai döntések előtt állunk
Nagyjelentőségű feladatok várnak a kormányra és a parlamentre a...
Budapest látványosságai: a Singer-varrógép kirakatok
A Singer-varrógépet nem kell felfedezni a nagyközönség előtt. Nincs...
Peterdy Márta hármas bajnokságot nyert a nemzetközi bajnokságokon Peterdy Márta hármas bajnokságot nyert a nemzetközi bajnokságokon
Kikapott az Asbóth-Körmöczi-pár A nemzetközi bajnokságok befejező...
A belga királyné hagyatéka -  tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye A belga királyné hagyatéka - tovább gyűrűzik Koburg Lujza ügye
Eddig azt remélték, hogy Henrietta belga királyné hagyatékának ügyét...
Parseval Budapesten Parseval Budapesten
Az első magyar – osztrák katonai léghajó; a Parseval...
Varsányi Gyula: Álarcos bálban Varsányi Gyula: Álarcos bálban
A nyüzsgő, tündöklő tömeg özönjét Sodorja, mámorítja zene; ...
Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen Világraszóló győzelmet arattak a magyar atléták az olaszok ellen
Tízezer néző Budapesten, atlétikai versenyen, kissé hihetetlenül...
Az FTC birkózóversenye Az FTC birkózóversenye
Az FTC Üllői-úti sporttelepének zsúfolásig megtelt tornatermében...
Tizenhat őrizetbevétel a miskolci „népítélet” miatt
A miskolci Flórián-malom tulajdonosai, Rejtő Sándor és Jungreisz Ernő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98