Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

Linde módszere a folyékony levegő előállítására

Régóta ismeretes, hogy némely gáz, pl. a szénsav, nyomással cseppfolyóssá tehető; azokat a gázokat azonban, melyeket bennünket mint levegő környeznek, t. i. az oxigént és a nitrogént, még egy-két évtized előtt permanens gázoknak, azaz olyanoknak ismertük, melyeket nyomással nem lehet cseppfolyóssá tenni.

 

Natterer Bécsben 2790 atmoszféra óriási nyomásnak tette ki a levegőt, a nélkül, hogy folyóssá vált volna. Később azután Andrews kimutatta, hogy minden gázra vonatkozólag van a hőmérsékletnek olyan felső határa, melynél kisebb hőfokra kell az illető gázt juttatni, hogy folyósítható legyen. Ez az illető gáznak *kritikus hőfoka*. A szénsavnak pl. +31 fok C. a kritikus hőmérséklete, 31foknál hidegebb szénsavat tehát nyomással folyósíthatunk, 31 fokon felüli szénsav azonban sem nyomással, sem térfogatkisebbítéssel nem tehető cseppfolyóssá.

 

A levegőnek kritikus hőfoka azonban nagyon alacsony, t. i. -140 fok. Ha tehát levegőt akarunk folyósítani, azt előbb ily rendkívülien le kell hüteni; csak akkor sikerül azt 39 atmoszféra nyomással folyóssá tenni. Ha azonban a hőmérséklet -191 fok, akkor már a közönséges, egy atomszférás légnyomás is cseppfolyós állapotban hagyja a levegőt. Majdnem egyszerre, t. i. 1877 deczemberben sikerült függetlenül Cailletet L. fizikusnak Párizsban és Pictet R.-nak Genfben az úgynevezett permanens gázokat, köztök a levegőt is, egymásutáni körfolyamatokkal folyósítani.

 

A szükséges igen alacsony hőfok elérése czéljából a nevezett fizikusok onnan indultak ki, hogy először oly gázokat folyósítottak nyomás útján, melyek kritikus hőfokát a szokásos eszközökkel el lehetett érni. Ha már most e folyósított gázokat alacsony nyomásnál elpárologtatták, oly alacsony hőfokra hütötték a környezetet, hogy ennél a hőfoknál mélyebben fekvő kritikus hőmérsékletű gázt is lehetett folyósítani. Ezen az úton fokozatopsan a megkívánt - 140 fokig szálltak le, mely hőfoknál aztán végre a levegő is folyóssá vált. Ilyen gázfolyósító készüléket, többszörös körfolyamatokkal, Pictet az 1896-iki genfi országos kiállításon működésben mutatott be.

 

Az első gép a Pictet-féle keverékkel, mely kénessav-anhidrid és szénsav-anhidridből áll, -100 fok, egész -110 foknyi hideget idéz elő. A második gép aztán nitrogén-protoxidot folyósít, mi által -160 fok áll elő. A harmadik készülék végül a levegőt folyósítja. Linde müncheni tanárnak nagy érdeme már most abban van, hogy az ellenáramlat elvének alkalmazásával ezeket az alacsony hőmérsékleteket, és így a levegő folyósítását is nagyon egyszerű készülékekkel egyetlen folytonos körfolyamattal gyorsan létesíti és a folyós levegőt nagy mennyiségben állítja elő.

 

Az ábra a Linde-féle készülék vázlata. Kompresszorban atmoszferikus levegőt szivatunk be és körülbelül 175 atmoszféra nyomással sűrítjük. Ekkor a levegő fölmelegszik. Ezt a magas feszültségű meleg levegőt ugyanezen nyomással hütőbe vezetjük és ott a hütővíznek normális hőmérsékletére hütjük le. A magas feszültségű, most már lehűtött levegő az ellenáram-készülék középső csövén egy szabályozó szelep felé áramlik. Itt a levegő kitágul, miáltal nyomása kisebbedik és egyidejűleg lehül, mert az ismert törvény szerint a gázok kitágulásakor a külső munka végzésére hő használtatik fel, a miből következik, hogy a táguló levegő hőfoka leszáll.

 

A hideg, kitágult, alacsony nyomású és alacsony hőfokú levegőt az ellenáram-készülék külső csövében lefelé vezetjük és ismét a kompresszorba szivatjuk és hosszabb ideig állandóan ennek a körfolyamatnak vetjük alá. Az ellenáram-készülék középső csöve azonban hővezető fémból való. Az ezen középső csőben lefelé haladó légáramlat a csőfalak hővezetése folytán tartósan ki van téve a külső csőben felfelé haladó melegebb légáram hőmérsékletének, úgy hogy végre a -140 fokot elérjük. Ennek bekövetkeztével azután megkezdődik a levegő folyósodása és a folyékony levegőt gyűjtő edényben felfoghatjuk és [egy] csapon leereszthetjük.

 

Ilyen légfolyósító berendezést először a nürnbergi második bajor országos kiállításon 1896-ban mutattak be nyilvánosan. Maga a folyósított levegő gyengén kékes, tejszerű folyadék. Ez a zavaros színezés a cseppfolyós levegőben levő szilárd szénsavtől ered. Ha folyékony levegőt itatóspapíron át szűrűnk, tiszta, kissé kékes folyadék cseppeg le, a szilárd szénsav pedig, mint hó rakódik le a tölcsérben.

 

A folyékony levegővel leöntött higany a rengeteg lehűtés miatt azonnal ólomszerű tömeggé fagy és éles késsel darabokra metszhető. Még éthert és alkoholt is könnyen megfagyaszthatunk, ha folyékony levegővel öntjük le. A folyékony levegőbe mártott kaucsukcső úgy megdermed, hogy ütésre úgy törik, mint az üveg. Linde szellemes találmányának praktikus következményei ma még nem tekinthetők át; csak egy tényt akarunk kiemelni, mely alighanem már rövid idő multán ipari tekintetben fontossá válik. A folyékony levegőből ugyanis a nitrogén gyorsabban párolog el, mint az oxigén, úgy hogy a folydék állás közben mindig dúsabbá válik oxigénben.

 

Ezt a tényt azon ismerhetjük fel, hogy az eloltott, de még parázs faszilánk újra lángot vet, ha olyan folyós levegő fölé tartjuk, mely már egy ideig állott. A Linde-féle készülék ennélfogva némely módosítással a chemiai iparban tudvalevőleg oly nagy szerepet játszó oxigén gyári előállítására szolgálhat. De még minden praktikus alkalmazást figyelmen kívül hagyva is, Linde találmánya szellemes egyszerűségében a modern technika igen érdekes vívmánya.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kiesett a BKE a világbajnokságért folyó küzdelemből Kiesett a BKE a világbajnokságért folyó küzdelemből
Krynicán rendezik az idén a jéghokki világbajnokságot, amelyen a...
Egy magyar mérnök a mandsuországi vasútnál Egy magyar mérnök a mandsuországi vasútnál
Magyar műegyetemünk kiválóságát hirdetik távol világrészekben dolgozó...
Pusztaszer - kegyeletes ünnep Pusztaszer - kegyeletes ünnep
Alig pár nap választ el bennünket attól a kegyeletes ünneptől ,...
„Kezdjék a gyilkos urak!” „Kezdjék a gyilkos urak!”
A drágaság nemcsak a magyar glóbusz problémája. Végig, egész Európán...
Világ alperese Világ alperese
Ma kezdődik Genf. (Hága meg folyamatban.) Magyarország ügye egyszerre...
Nagy külföldi cégeket érdekel az Alföld öntözése Nagy külföldi cégeket érdekel az Alföld öntözése
Azóta, hogy a miniszterelnök Debrecenben a hortobágyi és...
Az országház munkájáról Az országház munkájáról
Az országháznak sokszor oly zajos csarnokai bezárultak s a...
Hiram Maxim varázsgömbje Hiram Maxim varázsgömbje
Sokféle érdekes jelenség és természeti tünemény füződik ahhoz a...
A divat változásai
Az emberiség gondolkodása, hangulata és izlése napról-napra változik....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98