Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

A Richmond Budapesten

Négy napi vendégszereplésre jött el ismét hozzánk Anglia egyik kiváló amatör csapata, a Richmond Association Football-Club, hogy összemérje erejét legjobbjainkkal s eme mérkőzések eredményeiből és lefolyásából itélve, football-sportunk egy esztendő alatti haladásáról magunknak fogalmat alkothassanak.

 

A richmondi csapat idén határozottan erősebb klasszist képviselt, mint tavaly s a húsvéti ünnepeken szerepelt legénység két játékos kivételével a Middlesexi grófság serlegéért való küzdelemben elejétől végig részt vett.

 

Tévedtek tehát azok, kik a richmondi csapatot annyira lebecsülték s másod klasszisú csapatnak minősítve, a naiv lelkekkel hírlapok útján igyekeztek elhitetni azt, hogy Oxford egy klasszissal jobb nálunk. Elismerjük az oxoniánoknak fölényét s richmondiak felett, de az a differenczia legjobb esetben is csak 2 goalt tesz ki, s helyes küzdelem, no meg egy kis szerencse esetén igen könnyen megtörténhetnék, hogy a küzdelemből Richmond kerülne ki győztesen.

 

A richmondiaknak eddig az oxfordiakkal nem volt alkalmuk játszani, mert az utóbbiak mint egyetemi csapat, játékszabályaik szerint csakis felsőbb iskolai vagy hasonló rangú csapattal mérhetik össze erejüket ; de Richomnd játszott oly csapatokkal, melyben Oxfordnak csaknem valamennyi játékosa szerepelt s azzal szemben ki tudja magának vívni a győzelmet, a mi jelenlegi kitünő formájának bizonyítéka.

 

De vegyük másrészről az összehasonlítást a két csapat között. Ricmond győzött a B.T.C. felett 4:0 eredménynyel, B.T.C. legyőzte a grácziakat 8:0-val, mely viszont a bécsi Vorwärts-el 1:1 döntetlen eredménynyel végzett. Ez a Vorwärts két héttel ezelőtt megverte a Magyar Athletikai Club csapatát 7:1 eredménynyel. Papirforma szerint tehát a B.T.C. 15 goallal, a Richmond 20 goallal jobb a M.A.C.-nál, melyet az oxoniánok rendes körülmények mellett szintén körülbelül 20 goallal vertek volna meg. Richmond tehát mai formában minden esetre megüti azt a klasszist, melyen Oxford jelenleg áll s épen azért tartjuk a húsvéti mérkőzések eredményeit kedvezőeknek football-sportunk fejlődésére nézve.

 

A mi hazai egyleteink kvalitását illeti, nem csak eredmény, hanem tényleges játék szempontjából a Budapesti Torna-Club áll a legközelebb ahhoz, hogy szembetünő javulásában nemsokára megüsse azt a nívót, melyen a jobbfajta angol csapatok mai napon állanak. Mult vasárnapi játékáról ellenfelei nagyon hizelgő módon emlékeztek meg s a tavaly itt szerepelt csapatoknak egyhangú véleménye az volt, hogy a B.T.C. a lefolyt év alatt 8 goallal javult.


A mit mult esztendőben Richmond védelme megengedhetett magának, azt idén nem igen merte megreczkírozni, sőt minden erejét a képességeit latba vetette, hogy a kaput a magyar csapatok veszélyes támadásaitól megóvja, A B.T.C. csapatánál különben inkább a védelem volt az, melyről osztatlan elismerés hangján kell megemlékeznünk s melyek klasszisa nagyon közel állt az ellenfeléhez.


A mi a richmondiak győzelmét biztosította, az csatáraiknak szép összjátéka és gyors támadása volt, mely sokkal jobbnak bizonyult a B.T. C.-énal. Ez utóbbinak egyik nagy hibája, hogy nem játszik elég tömören; egymásnak magasan adogatnak s midőn a kapu elé kerülnek, a rendszertelenség és az ideges kapkodás meghiúsít minden kisérletet valamely eredmény elérésére. Az angol csatárok kitünő összjátékának egyik sarkalatos elve az alacsony passzolgatás; annak segélyével akár széllel akár szél ellen minden támadás érvényesülni képes.


Általánosságban azonban a magyar football-sport rohamos haladását volt alkalmunk a lefolyt mérkőzéseken észlelni, csapataink átlag sokkal jobban szerepeltek idén, mint az elmult esztendőben.

 

Az angolok sem játszottak oly elegánsan és kiméleteletesen, mint tavaly, midőn nagy fölényük tudatában szükségtelennek tartották a fair játékot mellőzni. Azért szülhetett visszatetszést a napokban az angolok helyenkint erőszakos játéka, mely azonban természetesnek tünik, ha elgondoljuk, hogy Angliában két egyenlő rangú csapat viadalánál nemcsak elkerülhetetlenek a hasonló heves összekoczczanások, hanem úgyszólván gyakoriakká válnak, mihelyt a kapu veszélyes védelméről van szó.

 

A magyar egyletek javulásával az idegen csapatoknak nagyon is számolnia kell s ennek tulajdonítjuk azt, hogy az esetleges legyőzetés tudatában indulva a küzdelembe, minden erejét és bátorságát latba veti annak elhárítására; a mi különben reánk nézve csak hízelgő körülmény s javulásunknak egyik örvendetes jelensége.


Csütörtök este a B.T.C. a Richmondi footballisták tiszteletére a Royal szálló termeiben bankettet rendezett. A szokásos felköszöntők természetesen ezúttal sem maradtak el s a vacsora alatt uralkodott jó kedv reggeli két óráig tartotta együtt a víg társaságot.

 

Kedves meglepetésében részesítette Jász Géza a Magyar Torna-Egyletek Szövetsége titkára a vendégeket, a mennyiben mindegyiküknek a magyar czimerrel és koronával ellátott színes budapesti fényképeket adot át emlékül szép szavak kiséretében. Péntek reggel távoztak a Richmondiak Budapestről s egyenesen Prágába mennek, hol a Deutscher Football-Clubbal fognak vasárnap mérkőzni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A cellofán felhasználása A cellofán felhasználása
Gyakran szerepel a cellofán mint üveget vagy dobozt elzáró anyag. Ma...
Rövidek Rövidek
Folyó hó 2-án, a kora délelőtti órákban 500-nál több ellenséges...
A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet...
Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több...
Magyar-Francia zenei ünnepségek Párizsban Magyar-Francia zenei ünnepségek Párizsban
Az elmúlt hetekben a párizsi magyar főkonzulátus, a francia nemzeti...
Uj gyárak Uj gyárak
Uj papirgyár van alakulóban, amely a Hanság tőzegéből csomagoló...
MacDonald levelet irt a frankhamisitásról MacDonald levelet irt a frankhamisitásról
Thomas Mann és De Monzie után ma MacDonald, Anglia volt...
Egyesült Budapesti Fővárosi takarékpénztár Egyesült Budapesti Fővárosi takarékpénztár
Az ország második legnagyobb takarékpénztára, mely az 1906-ik évben...
A rövidfülü egyiptomi kecske A rövidfülü egyiptomi kecske
Már a gizehi híres királysírok falképein ott látható ennek az érdekes...
Budapest asztalitenisz bajnoksága Budapest asztalitenisz bajnoksága
Szombaton és vasárnap rendezte a Semperit az asztaliteniszezők...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98