Dtum
Login with Facebookk
1902 | Április

A Richmond Budapesten

Négy napi vendégszereplésre jött el ismét hozzánk Anglia egyik kiváló amatör csapata, a Richmond Association Football-Club, hogy összemérje erejét legjobbjainkkal s eme mérkőzések eredményeiből és lefolyásából itélve, football-sportunk egy esztendő alatti haladásáról magunknak fogalmat alkothassanak.

 

A richmondi csapat idén határozottan erősebb klasszist képviselt, mint tavaly s a húsvéti ünnepeken szerepelt legénység két játékos kivételével a Middlesexi grófság serlegéért való küzdelemben elejétől végig részt vett.

 

Tévedtek tehát azok, kik a richmondi csapatot annyira lebecsülték s másod klasszisú csapatnak minősítve, a naiv lelkekkel hírlapok útján igyekeztek elhitetni azt, hogy Oxford egy klasszissal jobb nálunk. Elismerjük az oxoniánoknak fölényét s richmondiak felett, de az a differenczia legjobb esetben is csak 2 goalt tesz ki, s helyes küzdelem, no meg egy kis szerencse esetén igen könnyen megtörténhetnék, hogy a küzdelemből Richmond kerülne ki győztesen.

 

A richmondiaknak eddig az oxfordiakkal nem volt alkalmuk játszani, mert az utóbbiak mint egyetemi csapat, játékszabályaik szerint csakis felsőbb iskolai vagy hasonló rangú csapattal mérhetik össze erejüket ; de Richomnd játszott oly csapatokkal, melyben Oxfordnak csaknem valamennyi játékosa szerepelt s azzal szemben ki tudja magának vívni a győzelmet, a mi jelenlegi kitünő formájának bizonyítéka.

 

De vegyük másrészről az összehasonlítást a két csapat között. Ricmond győzött a B.T.C. felett 4:0 eredménynyel, B.T.C. legyőzte a grácziakat 8:0-val, mely viszont a bécsi Vorwärts-el 1:1 döntetlen eredménynyel végzett. Ez a Vorwärts két héttel ezelőtt megverte a Magyar Athletikai Club csapatát 7:1 eredménynyel. Papirforma szerint tehát a B.T.C. 15 goallal, a Richmond 20 goallal jobb a M.A.C.-nál, melyet az oxoniánok rendes körülmények mellett szintén körülbelül 20 goallal vertek volna meg. Richmond tehát mai formában minden esetre megüti azt a klasszist, melyen Oxford jelenleg áll s épen azért tartjuk a húsvéti mérkőzések eredményeit kedvezőeknek football-sportunk fejlődésére nézve.

 

A mi hazai egyleteink kvalitását illeti, nem csak eredmény, hanem tényleges játék szempontjából a Budapesti Torna-Club áll a legközelebb ahhoz, hogy szembetünő javulásában nemsokára megüsse azt a nívót, melyen a jobbfajta angol csapatok mai napon állanak. Mult vasárnapi játékáról ellenfelei nagyon hizelgő módon emlékeztek meg s a tavaly itt szerepelt csapatoknak egyhangú véleménye az volt, hogy a B.T.C. a lefolyt év alatt 8 goallal javult.


A mit mult esztendőben Richmond védelme megengedhetett magának, azt idén nem igen merte megreczkírozni, sőt minden erejét a képességeit latba vetette, hogy a kaput a magyar csapatok veszélyes támadásaitól megóvja, A B.T.C. csapatánál különben inkább a védelem volt az, melyről osztatlan elismerés hangján kell megemlékeznünk s melyek klasszisa nagyon közel állt az ellenfeléhez.


A mi a richmondiak győzelmét biztosította, az csatáraiknak szép összjátéka és gyors támadása volt, mely sokkal jobbnak bizonyult a B.T. C.-énal. Ez utóbbinak egyik nagy hibája, hogy nem játszik elég tömören; egymásnak magasan adogatnak s midőn a kapu elé kerülnek, a rendszertelenség és az ideges kapkodás meghiúsít minden kisérletet valamely eredmény elérésére. Az angol csatárok kitünő összjátékának egyik sarkalatos elve az alacsony passzolgatás; annak segélyével akár széllel akár szél ellen minden támadás érvényesülni képes.


Általánosságban azonban a magyar football-sport rohamos haladását volt alkalmunk a lefolyt mérkőzéseken észlelni, csapataink átlag sokkal jobban szerepeltek idén, mint az elmult esztendőben.

 

Az angolok sem játszottak oly elegánsan és kiméleteletesen, mint tavaly, midőn nagy fölényük tudatában szükségtelennek tartották a fair játékot mellőzni. Azért szülhetett visszatetszést a napokban az angolok helyenkint erőszakos játéka, mely azonban természetesnek tünik, ha elgondoljuk, hogy Angliában két egyenlő rangú csapat viadalánál nemcsak elkerülhetetlenek a hasonló heves összekoczczanások, hanem úgyszólván gyakoriakká válnak, mihelyt a kapu veszélyes védelméről van szó.

 

A magyar egyletek javulásával az idegen csapatoknak nagyon is számolnia kell s ennek tulajdonítjuk azt, hogy az esetleges legyőzetés tudatában indulva a küzdelembe, minden erejét és bátorságát latba veti annak elhárítására; a mi különben reánk nézve csak hízelgő körülmény s javulásunknak egyik örvendetes jelensége.


Csütörtök este a B.T.C. a Richmondi footballisták tiszteletére a Royal szálló termeiben bankettet rendezett. A szokásos felköszöntők természetesen ezúttal sem maradtak el s a vacsora alatt uralkodott jó kedv reggeli két óráig tartotta együtt a víg társaságot.

 

Kedves meglepetésében részesítette Jász Géza a Magyar Torna-Egyletek Szövetsége titkára a vendégeket, a mennyiben mindegyiküknek a magyar czimerrel és koronával ellátott színes budapesti fényképeket adot át emlékül szép szavak kiséretében. Péntek reggel távoztak a Richmondiak Budapestről s egyenesen Prágába mennek, hol a Deutscher Football-Clubbal fognak vasárnap mérkőzni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A csodamacska A csodamacska
Hollywood a furcsaságok Mekkája itt vannak a világ legszebb leányai,...
A madarak repülése  2. A madarak repülése 2.
Összefoglalva a mondottakat, a csapkodó repülés a test és a szárnyak...
Ottó szenzációs politikai nyilatkozata Ottó szenzációs politikai nyilatkozata
Az El Sol című madridi lapban Knickerboker amerikai ujságíró Ottó...
Erdőben vagyunk? Erdőben vagyunk?
Minden erőfeszités hiábavaló volt: a kormány nem tágit attól, hogy a...
Apróságok Apróságok
A budapesti büntető-törvényszék vádtanácsa ma folytatta a vádlottak...
A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a hírhedt Landau gyilkosság egyik szereplője A Farkasvölgyben felakasztotta magát dr. Ruzics Ferenc ügyvéd, a...
Vasárnapra virradó éjszaka a rendőr az Ördögorom -csárdánál, a...
Wekerle kritikája Tiszáék politikájáról Wekerle kritikája Tiszáék politikájáról
Nagyjelentőségű politikai esemény színhelye volt vasárnap délután a...
Az alkalmatlanok behívása Az alkalmatlanok behívása
Különféle katonai segédszolgálatokban sok olyan egyén van még ez idő...
Holnap választ Anglia Holnap választ Anglia
A keddi választás mai „nagy vasárnapján” több mint ezer...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98