Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Előkelő klubélet

A klubok nagy száma jellemzi leginkább azt, hogy mily nagy szerepet játszanak azok az angol közéletben. Túlzás nélkül mondható, hogy nincs angol férfi, a ki ne tartoznék valamelyik klub kötelékébe, sőt igen gyakran kettőbe, háromba is; egy politikaiba, egy művészetibe és egy sportkulbba. A párisi clubman – ez az annyira divatos jelzés a franczia előkelőségben –tisztán angol eredetű, a mint már neve is mutatja, de e szó londoni értelme még annál is többet fejez ki.


Egy igazi „fashionable” angol klub első és fő kelléke: a külön saját palota, csaknem szállodai jelleggel, a melyben a tagok a kényelem minden raffinementját feltalálhassák. A „country-gentleman” (földesúr) londoni látogatásai alkalmával a klubjába száll, a hol szobát, könyvtárakat, vivó - és fürdőtermeket, szóval a legelegánsabb otthont találja.

 

Mint egy nagy család, úgy élnek benne a tagok, menten a kiváncsi külvilág indiszkrécziójától. Magános, család nélküli férfiak barátokat, társaságot találnak ott s meg vannak kimélve az elhagyatottság unalmától. Ez a gyakorlati czélja az angol klubéletnek.


E kényelemen kívül azonban még számos más járulékai is vannak ez intézményeknek. Az igen elegáns londoni klubnak például az az egyik pontja alapszabályaiban, hogy tagjaiért hitelek igénybevételekor jótáll; váltót girál, pénzügyi műveleteket eszközöl stb., a melyeknek végrehajtására saját klubbeli ügyvédjük van.

 

A ki a tagok közűl ezzel visszaél, az –természetesen – kizáratik s e kizáratás bélyege igen messzeható folt; megbecstelenítőbb a börtönnél is. Viszont az is természetes, hogy a tagfelvételt nagyszabású czeremóniák előzik meg.

 

Továbbá: minden elegáns klubnak saját kincstára, hogy úgy mondjuk: bankja is van, a mely a tagok pénzét kezeli és bankókat bocsát ki, a melyek némelyike valósággal közkézen forog a kereskedelemben is. Ezek check-szerű utalványok; vásárlásnál azonban minden nagyobb üzlet készpénzként fogadja el.


Ebben a környezetben él a klub-társadalom, mely London polgárait, a tulajdonképeni londoniakat, teszi ki, megkülönböztetésül az idegen jöttmentek áradatától. A klub-élet nyilvános szereplése azokban a fényes estélyeken nyilatkozik meg, a melyek a season idején a „társaság” főszórakozásait képezik. Mesés pompa és magas művészi szinvonal jellemzi ezeket az estélyeket; hangverseny, táncz és különböző társasjátékok keretében.



A nagy estélyeken kívül azonban számos apróbbat is rendeznek, különösen karácsony előtt. És ezek a kisebb estélyek a londoni klub-élet különlegességei. Az angol „smoking concert” néven ismeri ezeket a hetenkint vagy havonkint rendezett klub-estélyeket; jelentőségük pedig az, hogy férfiak (nők soha) a palota helyiségeiben összejönnek – egy szivarra. Minden tag vendégeket hoz, a kik a klub vendégei s mint ilyenek, teljesen dijtalanúl élvezhetik a klub pinczéjét, szivarait –a jóllakásig.


Ellentétben a mi klubjainkkal, az angol egyletekben igen ritka a kártyajáték. Itt-ott vannak ugyan baccarat- vagy akat-partiek, esetleg szolid whistezők; általában azonban nem a játék a czél, a mely az egyleti tagokat összehozza.


Virter Ferencz

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98