Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

A régi klubbokról

Nemcsak neve és eredete, de jellege is tökéletes angol a férfitársaságok ama második otthonának, melyet a modern tökélyre fejlesztett klubb nyújt ma az üdülésre és szórakozásra vágyó férfivilágnak. Nem mintha női klubbok is ne támadnának, ma már mind sűrűbben, különösen Párisban s Amerikában, de igazi klubb-életet mégis csak a férfiak s ezek között is első sorban az angolok tudtak valóban teremteni.


A legelső ismert klubb is angol volt, a „Hableány”, még a XVI-dik században s tagjai között ott  találjuk az Erzsébet korabeli Anglia minden nevezetes alakját, egyebek közt magát Shaksperet is. I. Károly zavaros idejében a hangulata nem volt kedvező klubbeli összejövetelekre, de már II. Károly alatt anabaptisták, presbyteriánusok és a köztársaságiak megalapították a „borjúfej”-klubbot a királypártiak gúnyjára.

 

Társas összejöveteleikben ugyanis a fő ételfogás borjúfejből állott, mely az elhalt királyt jelképezte, bár alkalmilag csukafej is megtette ezt a szolgálatot, kis hallal szájában, mint a zsarnokság symboluma vagy vadkanfej almával szájában, a bestialitás jelvénye. Ilyenkor ünnepélyesen elégették Károly király könyve, az Ikon Basilika egy példányát, kivégzésére zsoltárt énekeltek s a borral megtöltött borjúkoponyából ittak.


A tizenhetedik század végén támadt Londonban a Korsó-klubb is, melynek lakomáit érdekesen írja le egy névtelen kortárs. Egy közel kilenczven éves aggastyán elnökölt az összejöveteleken, valamivel emeltebb helyen ülve karszékében, hogy rendet tartson a társaság fölött. A terem másik végében az egész idő alatt hárfás játszott.

 

Időnként felállt valaki, hogy egy dalt énekeljen. Egyebet mint sört nem ittak s minden klubb-tagnak megvolt a maga külön kancsója s ennek helye az asztalon krétával volt megjelölve. Mindenki akkor távozott, mikor akart, de már hétkor meg kellett jelennie, hogy helyet kapjon s tízkor már a társaság nagy része eloszlott.


Anna királynő idejében különösen nagy virágzása volt a klubboknak. Egy angol vidéki városban külön klubbja volt a kövéreknek. A klubb-helyiségnek két bejárata volt, egyik közepes nagyságú, a másik két szárnyas ajtóra nyíló. A ki az előbbin be tudott férni, azt nem vették fel, de ha beszorúlt, akkor feltárták előtte a kétfelé nyíló ajtót s diadallal fogadták körükben. Bár a klubb csak tizenöt tagból állott, három tonnát nyomott.


Maró ellentéte volt ennek a „Madárijesztők” köre s e kettő közt nem sokára oly halálos vetélkedés támadt, hogy a két polgármester egyikét évenként az egyik, másikat a másik klubból kellett választani. Egy kövér egy sovány.

 

Nem kevésbé népszerű volt az „Ü-hüm” klubb, a melynek tagjai csendesen szívták pipáikat s egy szót sem szóltak. Kevésbé ártatlan emberek verődtek össze a „Párbajozók klubbjá”-ben, melybe csak olyan vettek be, a kinek már volt párbaja. Elnökük egyetlen mérkőzésben hat embert ölt meg s a többi tagok is áldozataik száma arányában foglaltak helyet körüle.


London utczáinak sokáig volt rettegett réme a „Mohock-klubb”. Ennek tagjai előbb holt részegre itták magukat, azután szétszóródtak az utczákon s minden szembejövőt megtámadtak. Sokat leütöttek, másokat leszúrtak vagy megkéseltek, s az őrséget megszalasztották. Voltak különböző mesterfogásaik, p. o. áldozataiknak laposra nyomni az orrát s újjaikkal kiszúrni szemüket. Ezt nevezték „oroszlán-ugratásnak”. A „tánczmesterek” arra tanitották tanítványaikat, hogyan kell magasat ugrani a lábaikon átszúrt kardoktól. "Buktatóknak" nevezték azokat, a kik a nyalábra kapott asszonyokat ültették fejökre.


Ma már Angliában is lejárták magukat ezek a tréfás jellegű klubbok. A kor komolyabb lett, a társas érintkezés feszesebb. Ma már a legtöbb klubban a tagok egyik fele nem is ismeri a másikat. S ez természetes is, mert a klubbok többé nem tartják hivatásuknak a polgári foglalkozások közt oly éles határvonalat vonni. Irodalmi klubbok tulajdonkép, a szó szoros értelmében nincsenek is már; maga a londoni „Vadember” klubb sem zárkózik el többé oly tagok fölvételétől – ellentétben eredeti rendeltetésével – a kik a irodalom, művészet és szinpad hivatásával csak meglehetős távoli összeköttetésben állnak.
V.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pickwick-club életkép egy angol kluból
Cikk-ajánló
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején július hónapban vegyes tartalmú lap nem...
A kertész pályára lépők figyelmébe A kertész pályára lépők figyelmébe
A földmívelésügyi miniszter felhívást adott ki a kertésztanulók...
Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri beavatkozással Kínos erkölcsi botrány Debrecenben furcsa orgiákkal és rendőri...
Egész Debrecent nagy izgalomban tartja egy különös erkölcsi botrány,...
Elpusztultak a Balaton melletti szőlők Elpusztultak a Balaton melletti szőlők
A napokban olyan vihar vonult végig Zala és Somogy megyén, amilyenre...
Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország műkorcsolyázó-bajnokságát Botond Györgyi és Kállay Kristóf nyerték Magyarország...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország...
Versek 1944-ből Versek 1944-ből
Hagymát esznek, sót és kenyeret bár élhetnének napfényből,...
Páll Rózsa -  Óh unalom... unalom... Páll Rózsa - Óh unalom... unalom...
Jer velem, édes, evezzünk vissza sok éven és álmon s kössünk ki...
Wölfling Lipót házassága Wölfling Lipót házassága
Wölfling Lipót, a volt Lipót Ferdinánd főherczeg csakugyan nőül vette...
Bukik a Lukács-kabinet Bukik a Lukács-kabinet
Még Tisza Kálmán idején egyik akkori ellenzéki lap éppen tizenöt éven...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98