Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Divatlevél

A múlt évi téli divat mintha az idei nagy hideg jóslatát adta volna! Akkor is – bár csak negédes kedvtelésből – fülig burkolództunk a selymes, puha prémekbe, mit aztán nélkülözhetetlennek jelölt a dermesztővé vált hideg. Az utczákon tipegő nőknek csak a hidegtől kipirult orrocskájuk látszik a kabátok hatalmas gallérjainak s a meleg nyakbavetők keretéből.


A prémek divatját meghatározni csaknem lehetetlen. Mert hiszen mindenkinek a saját viszonyaihoz mérten kell azokat megválasztania.

 

Avagy talán törvénynyé igtassuk, hogy mindenkinek oly drága, 4-6 ezer koronát érő szibériai csikóbőr bundát kell viselnie, a minőt mai számunkban bemutatunk. Dehogy, hagyjuk ezt a költséges divatot a villámkerekű automobilon tova robogó amerikai misseknek, mi pedig elégedjünk meg a szerényebb prémfajokkal.


De okvetlen érdekesnek kell találnunk a *high life*-nak ezt a divatját, a mely egyszersmind szernácziós újdonság is. A kabát szabása félbő, watteau-ránczczal a hátán. A magas gallér, a hajtókák, valamint a pagode-újjak kézelői hosszúszőrű skungsból készültek. Elől három mozaikgombbal csukódik.


Második képünk egy bő, rövid kabátot mutat, fekete szőrméből szabva. Ezt a facont rendkívüli divatosnak jelölik a párizsi divatczégek s nálunk ezeknek képviselői, a Monaszterly és Kuzmik utódai. Ennek stuart-gallérja van, pagode újjai és széles hajtókái.


Az utczai ruhák szabása most kissé határozatlan. Ingadozik ama két véglet között, a melyet az uralmát makacsul fentartó uszályos alj és a rövid szoknya teremt. Nehéz e kérdésben elvállalni a döntő szerepet.

 

Mert míg a hosszú mellett tagadhatatlanúl és erősen érvel a benne kifejtezett méltóságteljes elegánczia, addig a rövid ruhát teljesen méltó vetélytársává emeli annak kecsessége és czélszerüsége. Mennyi baczillus maradna az utczák és termek porában, ha nem zavarná fel nyugalmát a selyemuszály!


Bemutatott divatképünk még az uszályos gárdából való. Szürke posztó és szövetje, fekete bársonysávokkal díszítve. A derék reversalakú gallérral, elől kettős hajtókákból alkotott betét, ugyancsak fekete bársonynyal szegve; a közepén ugyancsak fekete bársonycsokor, a két csücskén fekete selyemből bogozott csüngők.

 

A derék különben bolero szabásu, s alóla sűrűn leránczolt, fekete selyemöv látszik. Pagode-újjak bársony szegélylyel, mely alól bőven kidudorodik a mintás bársonykézelő. Hozzá széles, szürke amazonkalap tartozik, a feje búbjára tűzött, hosszú tollal.


A második toitette szövetjét a most annyira kedvelt zibeline adja. Ez a selyemfényű és puhaságú szövet kiválóan alkalmas a mostani ruhákhoz, a mennyiben azok megkövetelik az antik tógához hasonló redőzetet. Azok pedig csak selyempuha, vastag szövetből omlanak alá művésziesen. Ez a ruha különböző paszománnyal van díszítve s ennél fogva ránk nézve különösen érdekes.


A franczia divatlapok ugyanis most mint legnagyobb ujdonságot emlegetik a *magyar ruhákat*. Mindenesetre nem kicsinylendő, a mikor a korlátlan hatalmú, párizsi divatmatadorok elismerik, hogy *divatképes*a magyar ízlés.

 

S ezt a mi kedves paszományunknak köszönhetjük, a melyet oly soká ott feledtünk szépanyáink levendula illatos pruszlikjain és mentéin. Hátha mi is viselnök ismét a vitézködést, a melynek a divatos *magyar* ruhák a nevüket köszönhetik?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szibériai csikóbőr- bunda Rövid kabát Utcai ruhák
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98