Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

Ferencz Ferdinánd Péterváron

Ferencz Ferdinánd trónörökös főherczeg február 7-én délután Pétervárra érkezett a czárhoz. A legnagyobb szivességgel és kitüntetéssel fogadták, az udvari ünnepélyek egymást váltották. Minden oldalról állitják, hogy a látogatásnak politikai a jelentősége, maguk az orosz lapok is ezt mondják. A keleti békének, a Balkán-országokra nézve a két uralkodó közös megegyezésének és barátságának jele a trónörökös látogatása.

 

Ezt maga Oroszország készitette elő, mikor a czár az őszszel Budapestre, királyunk látogatására küldte nagybátyját, Mihály nagyherczeget, Ferencz Ferdinánd főherczegnek egy ezredet ajándékozott, s katonai küldöttséggel üdvözölte. A kitüntetést viszonozni ment Pétervárra a trónörökös, a hol e hó 12-ikéig maradt.


A látogatás alkalmából az orosz lapok megemlékeznek Magyarországról is. A pétervári „Birsevija Vjedomoszti” „Oroszbarát magyar hangok” czímű vezérczikkben azt írta, hogy a magyar sajtó osztatlan rokonszenvvel üdvözölte Ferencz Ferdinánd főherczeg Pétervárra utazásának a hirét. A miből kitünik, hogy Magyarországon mindinkább szükségét érzik az Oroszországgal való kibékülésnek.

A nevezett lap a magyar sajtó czikkeiben azt az őszinte kivánságot látja, hogy legyen vége annak a nemzeti gyűlőlségnek, a melyet a magyar nép 1848 óta Oroszország ellen táplál. Olyan politika, a mely azoknak az akadályoknak az elháritására irányul, a melyek a magyar sajtóban most hangoztatott kívánságok megvalósitásának utjában állottak, természetesen közelebb fogja hozni a magyar nemzetet Oroszországhoz, a melynek művelt társadalma már régen nagyrabecsüli a magyar nemzet hőseit és költőit.

A felköszöntők
Február 8-án este udvari ebéd volt, melyen megjelentek a nagyherczegek és nagyherczegnők, a külügyminiszter, a hadügyminiszter és az osztrák-magyar nagykövet.
Miklós czár a következő felköszöntőt mondta:
„Boldog vagyok, hogy önt körünkben láthatom s Ő Felsége Ferencz József császár és király egészségére és császári Fenséged egészségére üritem poharamat.”


Ferencz Ferdinánd főherczeg erre a következőleg válaszolt:
„Ő Felsége Ferencz József császár és király nevében és saját nevemben köszönetet mondok császári Felségednek az ép most mondott szeretetreméltó szavakért. Mélyen meghatva a kegyes fogadtatástól, Felséged egészségére és Ő Felségeik Mária Feodorovna és Alexandra császárnék, valamint az egész császári család egészségére emelem poharamat.”

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Csetnik- módszerek: gyilkos revolver a nemzetiszínű kokárdás nő és a 15 éves kezében Csetnik- módszerek: gyilkos revolver a nemzetiszínű kokárdás nő és a...
Ma már mindenki megismerkedett ezzel a pisztolycsettenéshez hasonló...
Osztrák-magyar konfliktusok: kvóta és vámügyek
1867-ben úgy képzelték a törvényalkotók, hogy a Monarchia közös...
Németország utoljára
Az első világháború utolsó nagy német támadására 1918. júliusában...
A prágai ikrek gyermeke A prágai ikrek gyermeke
Mint tudjuk, nagy feltünést keltett néhány hónappal ezelőtt, hogy a...
A francia pénzügyi helyzet romlása A francia pénzügyi helyzet romlása
A Neue Züricher Zeitung párisi levelezője a francia pénzügyi...
Ellenségeink Ellenségeink
Hogy Magyarországon senki okos ember nem óhajtotta és ma sem óhajtja...
Rövidek Rövidek
Berlinből jelentik: A „Vorwärts”, a német...
Bethlen István gróf soffőrvizsgára készül reggelenként a Népligetben Bethlen István gróf soffőrvizsgára készül reggelenként a Népligetben...
Kora reggelenként karcsu, elegáns sportautó siklik végig a Népliget...
A sasvári nagy hadgyakorlatokról A sasvári nagy hadgyakorlatokról
Mióta Hollós Mátyás seregével Bécs ostromára indúlt, a Morva és Vág...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98