Dtum
Login with Facebookk
1902 | Január

Cyganiewicz Stanislaw birkózó bajnok

Cyganiewicz Stanislaw, a bukaresti birokverseny első győztese, kiváló athleta és birkózó, kinek képét mai számunkban bemutatjuk. 

 

Született Krakóban 1881-ben 16 éves korában a krakói *Sokol* egyletben kezdett tornázni és izmait csakhamar bámulatos módon kifejlesztette.

 

Birkózásban először végzett gimnazista korában Berlinben versenyzett mint Rucinski és Pytlasinsky tanítványa, mely utóbbival Orosz-Lengyelországban tett körutat.


Jelenleg a bécsi egyetemen van beiratkozva és athletakörökben nagy hírnévre tett szert. A bukaresti versenyben az összes résztvevőket legyőzve első helyre jutott, jelenleg pedig Budapesten időzik, hogy az itt legközelebb, Vladimír nevű orosz birkózási tanár által rendezendő mérkőzésben részt vegyen.


Cyganiewicz kiváló erős athléta-alak, magassága 176 cm, súlya 105 kg., melle 181 cm., csípője 90 cm., felső karja feszülve 50 cm., alkarja 42 cm., csuklója 22 1/2 cm., czombja 72 cm., lábikrája 45 cm., ereje ezen méreteknek megfelelőleg óriási.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Birkózás
Pálinkás Judit

Valószínűleg már az ősember is birkózott (medvével, mamuttal), hiszen kerülhetett olyan helyzetekbe, hogy puszta kézzel kellett megvédenie magát.

 

Az i. e. 4-3. évezredből származnak az első bizonyítékok Mezopotámiából. A sumérok az újév tiszteletére versenyeket rendeztek, ahol a versenyszámok között már megtaláljuk a birkózást.

 

A virtuskodás velünk született tulajdonságunk a birkózás korai elterjedése az emberi természetben keresendő. Az egyiptomi sírrajzokon a mai szabadfogású birkózás 450 technikai fogását szemlélhetjük meg.

 

A görög testkultúrának szerves részét képezte a birkózás. Űzték a görögök a szabad- és kötöttfogású változatát is. I. e. 708-ban szerepelt először a birkózás önálló olimpia számként. Az első szabadfogású birkózó bajnok a spártai Eurübatosz volt. A leghíresebb görög pedig Milon, akitől hat olimpián keresztül nem lehetett elvenni bajnoki címét.

 

A görögök meztelen testtel űzték a birkózást, hogy alkalmatlan bő ruhájuk ne akadályozza őket. De tették ezt azért is, hogy szép testük példaként szolgáljon a kevésbé formás testűeknek. Testüket beolajozták, és homokkal hintették be. A beolajozott test azonban csúszott, emiatt a birkózáskor nagyobb erőre és ügyességre volt szükségük, hogy az ellenfél testét meg tudják ragadni.

 

Mi volt a szerepe ennek? A harc közben az ilyen megedzett ujjak könnyebben bántak el a ruhában küzdő ellenféllel.

 

A pentatlon utolsó száma abban különbözött a birkózó versenyektől, hogy itt a „kötöttfogású” birkózás szabályai éltek. Az ellenfelet csak derékon felül lehetett megfogni és nem volt küzdelem lenti helyzetből. Leghíresebb kötöttfogású birkózóként a szintén spártai Philambrotoszt említik, akit három olimpián kiáltottak ki győztesnek.

 

A birkózás harmadik fajtája, a pankration i. e. 648-ban emelkedett az olimpiai versenyszámok közé. Itt aztán semmilyen szabály sem érvényesült! A küzdelem addig tartott, amíg a versenyzők erővel bírták. A győztes úgy derült ki, hogy ki lett, hogy az egyik versenyző elismerte, hogy legyőzték. És tudják ki volt a paradoxonikosz, vagyis a csodagyőztes? Aki a birkózásban és a pankrációban is győzött.


A rómaiaknál már nem a birkózás sportszerűsége, hanem a szórakoztató jellege dominál. Cirkuszi és katonai rendezvényeken láthatunk birkózókat, akik minden szabályt felrúgva, sokszor nagy fájdalmakat okozva küzdenek egymással.


A középkorban is a katonai kiképzés részét képezte a birkózás. A 15. századra pedig kialakultak a birkózás különféle népi fajtái, ahogyan azt a Magyar Sport Enciklopédiájából megtudhatjuk: „a svájci Schwingen, az osztrák Rangel, a grúz csidoba, a mongol barilda, a perzsa koati, a török karakudzsak és pelivan és a japán szumó stb.”


A 18-19. században ismét a cirkuszok műsorán találkozunk birkózó számokkal. Európában a kötöttfogású birkózás terjed el, míg Amerikában a szabadfogású, ahol szabad az ellenfelet derékon alul megfogni, gáncsolni és valamennyi akció közben megengedett a láb cselekvő használata. A kor leghíresebb birkózói: az orosz Iván Poddubnij, a lengyel Ulászló Putlasinsky, a francia Paul Pous, az amerikai Frank Goutch és a magyar Czája testvérek.


A 19. század teremti meg a modern birkózás alapjait, s benne a francia mesterek Rigal, Doublier és Christol, akik hivatásos versenyzőként lépnek fel Európa cirkuszaiban. Az első újkori olimpia műsorán már szerepel a birkózás, de az európai hagyományok szerint csak a kötöttfogású. Nincs meghatározva a küzdelem ideje és a versenyzők nincsenek súlycsoportokra osztva.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98