Dtum
Login with Facebookk
1902 | Július

Mi újság?

Két új történeti monográfia


Két történeti monográfia jelent meg Matunák Mihály tollából: *Érsekujvár a török uralom alatt* és *Adatok Korpona történetéhez*. Az előbb emlitett könyvben Érsekujvár 1663-1685 közti történetéről olvashatunk sok érdekes dolgot, különösen pedig a törökök kezéből való visszavétel van nagy részletességgel leirva. Korpona történetének nagy része azon régi nemzetiségi villongásokról szól, a melyek a tizenhatodik és tizenhetedik századokban folytak az ottani német, magyar és tót lakosság közt. Mindkét munka gondos tanulmány eredménye.


A legdrágább pillangó


A legdrágább pillangó a washingtoni muzeumban látható. Ez a rendkivül ritka rovar csakis Sierra Leone hegységében élvén, dr. Strecker oda egy expedicziót küldött, mely két évi keresés után végre ráakadt a pillangó egy példányára. Az e kutatás közben felmerűlt költségek 48 ezer koronára rúgtak, melyeket dr. Strecker fedezett.

 

A legnevezetesebb visszhang


A legnevezetesebb visszhang a Milano melletti sinomettai várromnál észlelhető, mely egy pisztoly-lövés durranását hatvanszor ismétli.

 

A vasúti vonatok gyorsasága


A vasuti vonatok gyors közlekedésének dolgában Anglia és Francziaország Amerikát a múlt két év alatt túlszárnyalták, a mi az amerikai vasuti körökben nem csekély elkeseredést keltett. Most azonban az amerikai *Burlington-Missouri-társulat* vonata lett a leggyorsabb. Ugyanis f. évi május 10-én a nevezett társulat fővonalán egy hét kocsiból álló vonat egy óra alatt 150 kilométer utat tett meg s íg az európai gyorsvonatok sebességét másfél kilométerrel túlhaladta.

 

Dohányzás a különböző népeknél


Polynesiában, Khinában, Japánban és Siámban mindenki dohányzik. Burma-ban az anya szájából kiveszi a szivart és a csecsemő szájába tömi, a ki aztán a tőle kitehető erővel vidáman szopja.A kafferek a szivar égő végét dugják szájukba és oly ügyesen dohányoznak, hogy nyelvük soha sem sérűl meg. 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98