Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

Pavlovics Lyubomir képviselő ügye

Pavlovics képviselő becsületszavára fogadta a képviselőházban, hogy a nagy-kikindai vasúti állomásnál nem bántalmazott iskolás gyermekeket a Szózat és Himnusz énekléséért. Az Ujvidéken megjelenő „Zasztava” szerb ujságban is kijelentette, hogy az ellene emelt vádak igaztalanok; ő gyakran jár Nagy-Kikindára, de ott soha sem bántalmazott senkit. Megválasztása óta – ugymond – a képviselőházban hajsza kezdődött ellen, a melyet bizonyos oldalról tervszerűen folytatnak.


A szegedi főügyészség által megtartott vizsgálat azonban terhelő. Tanu van elég. A megvert két gyermek is az eddigi hireknek megfelelően adták elő a történteket. A már hetek előtt történt esetkor a vasúti kalauzok kiváncsian lévén a felbőszült és szitkozódó úr kilétére, kérték a jegyét, mire ő arczképes igazolványát mutatta. Aschinger Ferencz szegedi főügyéhelyettes e hó 18-ikán Nagy-Kikindára utazott és az ottani törvényszék előtt bünvádi feljelentést adott be Pavlovics ellen a két bántalmazott gyermek atyjának, Hirsch Engelber alibunári váltóőrnek és Pósa Mátyás topoloveczi pályaőrnek nevében, sulyos testi sértés miatt. Egy harmadik feljelentést is tett Pavlovics ellen a magyar nemzet ellen való izgatás czimén.


Mindezek után a szegedi főügyészség a képviselőházhoz fordult, hogy Pavlovics mentelmi jogát függessze föl. A képviselőház mentelmi bizottsága a kérelmet sürgősen tárgyalta, miután a képviselőház nyári szünetére elintézetlenül hagyni nem akarta. Junius 20-ikán reggel 9 órakor a bizottság összeült, s meghallgatta Pavlovics képviselőt, a ki az ellene emelt vádak valóságát tagadta s maga kérte mentelmi jogának fölfüggesztését. Szivák Imre előadó ismertette az eset előzményeit, a tanúvallomásokat és a vizsgálati iratokat. Minthogy ezekből a bizottság meggyőződött, hogy zaklatás nem forog fönn, egyhangu határozattal ugy döntött, hogy a Háznak Pavlovics mentelmi jogának fölfüggesztését inditványozta s jelentése tárgyalásának sürgősségét a Háznak figyelmébe ajánlta. Egy óra mulva a Ház tárgyalta is az ügyet és Pavlovicsot kiadta a biróságnak.

Érdekes, hogy az ujvidéki „Zasztava” azt irta e hó 22-ikén, hogy a magykikindai botrányt nem dr. Pavlovics képviselő, hanem bizonyos Szévics Mita nemű becskereki ember követte volna el, a ki ép aznap, a mikor az eset történt, Nagybecskerekről érkezett Kikindára, s a vasúti állomáson várakozott a legközelebb induló vonatra. Ez a Szévics roppantul hasonlit dr. Pavlovicshoz; ingerlékeny természetű is a beszámithatatlansága miatt gondnokság alatt áll; ez a Szévics volt állitólag az, a ki a fiukat megczibálta. Az állomáson lévő idegenek, a kik sem Szévicset, sem Pavlovics képviselőt addig nem ismerték és nem látták, a „Zasztava” szerint felültek a Ronoczystáknak, a kik hirét vitték az esetnek, s a kik Pavlovicsnak a képviselőválasztás miatt ellenfelei.


A vizsgálat most már kétszeresen is a legnagyobb szigort kivánja. Először, hogy ártatlanul senki se bünhődjék, de másrészt, hogy önkéntes mártirok ne vállalhassák el a mások bünét, hogy aztán az igazi bünösök zavartalanul élhessenek a becsületszó védelme alatt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A budapesti hidak építésének sorrendje II.
A jövőbeli budai lakosság számának megállapításánál, elsősorban a...
„Hagyd a politikát: építkezz” „Hagyd a politikát: építkezz”
„Hagyd a politikát: építkezz” – figyelmezteti a...
A belügyminiszter szétküldte Teleki Pál tanulmányát „az igazi tisztviselőről” A belügyminiszter szétküldte Teleki Pál tanulmányát „az igazi...
Megboldogult gróf Teleki Pál miniszterelnök a folyó évi március hó...
Kihaló népfaj Kihaló népfaj
A veddák Ceylon őslakói. Harczos, hatalmas nemzet volt valaha,...
Főiskolai bajnoki verseny Főiskolai bajnoki verseny
Május elsején, szerdán rendezte a M.A.F.C. a Főiskolai Sportszövetség...
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
Magyarország 1906. évi skiff-bajnoka Manno Miltiades (Pannonia...
Csehország jóindulatu magatartásra kötelezte magát Magyarországgal szemben Csehország jóindulatu magatartásra kötelezte magát Magyarországgal...
Benes és Mussolini római tárgyalásainak eredményekép az olasz-cseh...
Cserzy Mihály Cserzy Mihály
Mikszáth Kálmán nemzette Tömörkény Istvánt és Tömörkény István...
Az akrobata betörő Az akrobata betörő
Keserves dolog ám éhesen, korgó gyomorral ödöngeni, mikor egy fillér...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98