Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

Amikor a császárnak sincsen pénze

Sokszor mondják azok, kiknek szűkiben van a pénz : Haj, csak annyi volna pénzem, mint a királynak vagy a császárnak! Hát hiszen van is abban valami jó kívánság, de nem minden időben. Az alábbi történetke legalább azt bizonyítja, hogy a császáron is erőt vesz néha a pénzzavar.

 

Vilmos német császár, karján nejével, Hamburg egyik utczáján sétált, mikor előttük járő két fiok közül az egyik, kedvet kapott egy kis czukorkára. Előttük állott valamelyik élelmes vállalkozó automatája, mely *csodálatos* kitartással kinált 10 Pfennig ellenében, ízletes czukorkát, csokoládét, no meg bajuszpedrőt is.

 

A herczeg úrnak csokoládé kellett, s a jó apa nem is tagadta volna meg a kívánságát, ha.. és itt kezdődik a történet csattanója. Vilmos császár jelen volt négytagú familiájának egyik tagja sem volt képes egy vakgarast előkeríteni. Hiába kutatták ki valamennyi zsebeiket – sehol semmi! A szárnysegéd, ki a kasszát magánál szokta hordani, véletlenül nem volt kéznél, s így a királyfinak egy ígérettel kellett beérnie.

 

Ennek a pénztelenségnek a természetes magyarázata, hogy a császári család egyik tagja sem szokott pénzt hordani magánál, kivéve a karácsonyestét, amikor a császár megtömi zsebeit arany és ezüsttel, hogy Potsdam utczáin sétaközben, őrálló katonák és más megszorult emberek között szétoszsza.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98