Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

Martinique tragédiája

A Kis-Antillák szigetsorának egyik gyöngyszemét, a francziák egyik legszebb gyarmatát, Martinique szigetét rémületes csapás érte. A hogy hajdan a Vezuv eltemette Pompeit, a hogy a Krakatoa, szétrobbanva, hamuesővel boritotta el környezetét, úgy kezdte újra rég megszüntetett működését a Pelée hegy s egy hatalmas kitöréssel kivetve a hegy tetejét, nehány óra, talán nehány percz alatt tüzes hamu alá temette a sziget virágzó fővárosát.


A sziget a Kis-Antillák többi szigeteivel együtt hozzá szokott már a szörnyű katasztrófákhoz, egészen más természettünemény révén. Ez a tünemény a forgószél, vagy a hogy a francziák nevezik *cyclone* a forró égöv alatt keletkező örvénylő vihar, a melyben a szél sebessége másodperczenként 45 méterre is fölemelkedhetik.


Azonkívül 1839-ben Fort-de France várost a szigeten a földrengés is elpusztította. A földrengés gyakori ugyan az Antillákon, de nem szokott veszélyes lenni.


A Kis-Antillák szabályos szigetfűzére Dél-Amerika éjszaki partjaitól kiindúlva, szép ívben vezet át a Nagy-Antillákhoz: Portoriko, Haiti, Jamaika és Cuba szigetekhez. A Kis-Antillák valamennyi szigete vulkáni eredetű, vagy legalábbis a rajtuk látható magas hegyek mind vulkánok.

 

Hasonlóképpen vulkáni eredetű maga Martinique szigete is, noha a geologusok még kevéssé ismerik s úgy látszik, hogy a sziget déli végén tengeri eredetű kőzetrétegeket is lehet találni. A Pelée vulkán a sziget legmagasabb kiemelkedése (volt!) 1530 m magassággal, legnagyobb részt trachitos kőzetekből állt s aránylag fiatal képződésű. Utolsó kitörését 1851-ből jegyezték fel; azóta csak a sziget melegforrásai tanusitották, hogy a vulkán még nem aludt ki teljesen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Mi történt Martinique-en?
Kántor Judit

St.-Pierre, 1902-ben, a híres, hírhedt vulkánkitörés idején, a virágzó karib-tengeri francia gyarmat, Martinique szigetének fővárosa volt, számos középülettel, katedrálissal, színházzal, villanyvilágítással. Az 1849-es hivatalos népszámlálás adatai szerint ennek a kedves kis városnak 19 722 lakosa volt. Többségük martinique-i – kreol-mulatt keverék –, kevés francia kormányhivatalnokkal és közalkalmazottal.


A Mont Pelée – akárcsak a Krakatau – már működött egyszer a szerencsétlenség bekövetkezte előtt is. Amíg azonban a Krakatau újabb kitörése 200 éves nyugalom után következett be, a Pelée utolsó kitörésére St.-Pierre legöregebb lakói még jól emlékeztek. Ez az 1851. évi enyhe kis kitörés, némi hamuszórástól eltekintve, nem sok gondot okozott. Az újabb kitörés első jeleit 1902. március 23-án egy kirándulócsoport észlelte.


Április 25-én a hegy egyre jobban feléledt s a felfedezést követő napokban a vulkáni tevékenység egyre hevesebb lett, St.-Pierre városára könnyű hamueső szállongott, és kellemetlen kénes gőzök szagát lehetett érezni. Mrs. Prentiss, a St.-Pierre-i amerikai konzul felessége a következőket írta haza: „A kénszag olyan erős, hogy a lovak az utcákon megtorpannak tőle, horkantanak, sőt egyik-másik összerogy, s kínkeservek közt elpusztul. Sokan kénytelenek nedves zsebkendőket kötni az arcuk elé, hogy valahogy védjék magukat az erős kénes gőzöktől.”


Május 3-áról 4-ére a gyakori hangos robbanások s az utcákon összegyűlő vulkáni hamu miatt a helyzet már valóban nagyon rossz volt. A St.-Pierre-i helyi újság, a Les Colonies egyik cikke szerint: „A hamueső egy percre sem szűnik… már nem lehet hallani az utcán haladó kocsik zaját – a kerekek hangját letompítja a hamu… a szélrohamok lefújják a hamut a háztetőkről és verandákról, s a gondatlanul nyitva felejtett ablakokon át behordják a szobákba.”Az 1902-es események első nagy fordulópontja május 5-én következett be, amikor az Etang Sec krátertava a kráterperemet átszakítva lezúdult a Riviére Blanche nevű folyó völgyébe. Egyes beszámolók szerint ezek a hullámok St.-Pierre-nek a vízszinthez közel eső, alacsonyan fekvő részein is végigsöpörtek, és több sérülést – sőt halálesetet is okoztak.


A tovább romló helyzetet a hegy közelében élő lakosság egyre kevésbé tudta elviselni, és sokan megpróbáltak a várost elhagyva, Martinique második legnagyobb városa, Fort-de-France felé menekülni.


Május 8-án reggel, St.-Pierre-i idő szerint 7.52-kor a St.-Pierre-i távírász egyetlen szót kopogott le fort-de-france-i kollégájának. A szó – „Allez” – azt jelezte, hogy a távírász készen áll a vételre, s ez volt a St.-Pierre-ből érkezett utolsó szó.


Soha nem fogjuk pontosan megtudni, mi történt St.-Pierre-ben azon a reggelen. A romok tárgyi bizonyítékai, valamint a szemtanúk beszámolói alapján azonban elég jó képet alkothatunk magunknak a katasztrófáról. A város pusztulásának pontos idejéről legalábbis biztos tudomásunk van, mert a távíróvonal hirtelen megszakadásán kívül a katonai kórház füstölgő romjai alól épen előkerült óra mutatói is pontosan 7.52-kor álltak meg.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Martinique A ciklon pusztítása Fonds-Printemps telep
Cikk-ajánló
Püspök a mozi ellen Püspök a mozi ellen
Prohászka Ottokár székesfehérvári megyéspüspök, mint a patronázs...
A tengeri hullám magassága A tengeri hullám magassága
A washingtoni hidrográfiai intézet érdekes kisérletet végzett az...
Bolgárok és németek benyomultak Romániába Bolgárok és németek benyomultak Romániába
Nyugati harctér: A Somme vidékén a tüzérségi harc a legnagyobb...
A röpülőgép diadala A röpülőgép diadala
Többször adtunk már hirt Farmannak, a hires párisi léghajósnak...
Dávid és Góliát az adólámpák között Dávid és Góliát az adólámpák között
Távolból irányítható készülékekről lévén szó, emlékezzünk meg a...
Madzsar Alice mozdulatművészeti csoportja az Új Szinházban Madzsar Alice mozdulatművészeti csoportja az Új Szinházban
Ha egyszerűen mint produkcióról beszélek erről az estéről, akkor csak...
Istenlátó Erzsók Istenlátó Erzsók
A multat már megelégelte az ember, a jelen egyebet nem ad mint gondot...
Szinésznevelés Szinésznevelés
Igen tisztelt Szerkesztő úr! Szives felszólitásának, ime eleget...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98