Dtum
Login with Facebookk
1902 | Május

Martinique tragédiája

A Kis-Antillák szigetsorának egyik gyöngyszemét, a francziák egyik legszebb gyarmatát, Martinique szigetét rémületes csapás érte. A hogy hajdan a Vezuv eltemette Pompeit, a hogy a Krakatoa, szétrobbanva, hamuesővel boritotta el környezetét, úgy kezdte újra rég megszüntetett működését a Pelée hegy s egy hatalmas kitöréssel kivetve a hegy tetejét, nehány óra, talán nehány percz alatt tüzes hamu alá temette a sziget virágzó fővárosát.


A sziget a Kis-Antillák többi szigeteivel együtt hozzá szokott már a szörnyű katasztrófákhoz, egészen más természettünemény révén. Ez a tünemény a forgószél, vagy a hogy a francziák nevezik *cyclone* a forró égöv alatt keletkező örvénylő vihar, a melyben a szél sebessége másodperczenként 45 méterre is fölemelkedhetik.


Azonkívül 1839-ben Fort-de France várost a szigeten a földrengés is elpusztította. A földrengés gyakori ugyan az Antillákon, de nem szokott veszélyes lenni.


A Kis-Antillák szabályos szigetfűzére Dél-Amerika éjszaki partjaitól kiindúlva, szép ívben vezet át a Nagy-Antillákhoz: Portoriko, Haiti, Jamaika és Cuba szigetekhez. A Kis-Antillák valamennyi szigete vulkáni eredetű, vagy legalábbis a rajtuk látható magas hegyek mind vulkánok.

 

Hasonlóképpen vulkáni eredetű maga Martinique szigete is, noha a geologusok még kevéssé ismerik s úgy látszik, hogy a sziget déli végén tengeri eredetű kőzetrétegeket is lehet találni. A Pelée vulkán a sziget legmagasabb kiemelkedése (volt!) 1530 m magassággal, legnagyobb részt trachitos kőzetekből állt s aránylag fiatal képződésű. Utolsó kitörését 1851-ből jegyezték fel; azóta csak a sziget melegforrásai tanusitották, hogy a vulkán még nem aludt ki teljesen.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Mi történt Martinique-en?
Kántor Judit

St.-Pierre, 1902-ben, a híres, hírhedt vulkánkitörés idején, a virágzó karib-tengeri francia gyarmat, Martinique szigetének fővárosa volt, számos középülettel, katedrálissal, színházzal, villanyvilágítással. Az 1849-es hivatalos népszámlálás adatai szerint ennek a kedves kis városnak 19 722 lakosa volt. Többségük martinique-i – kreol-mulatt keverék –, kevés francia kormányhivatalnokkal és közalkalmazottal.


A Mont Pelée – akárcsak a Krakatau – már működött egyszer a szerencsétlenség bekövetkezte előtt is. Amíg azonban a Krakatau újabb kitörése 200 éves nyugalom után következett be, a Pelée utolsó kitörésére St.-Pierre legöregebb lakói még jól emlékeztek. Ez az 1851. évi enyhe kis kitörés, némi hamuszórástól eltekintve, nem sok gondot okozott. Az újabb kitörés első jeleit 1902. március 23-án egy kirándulócsoport észlelte.


Április 25-én a hegy egyre jobban feléledt s a felfedezést követő napokban a vulkáni tevékenység egyre hevesebb lett, St.-Pierre városára könnyű hamueső szállongott, és kellemetlen kénes gőzök szagát lehetett érezni. Mrs. Prentiss, a St.-Pierre-i amerikai konzul felessége a következőket írta haza: „A kénszag olyan erős, hogy a lovak az utcákon megtorpannak tőle, horkantanak, sőt egyik-másik összerogy, s kínkeservek közt elpusztul. Sokan kénytelenek nedves zsebkendőket kötni az arcuk elé, hogy valahogy védjék magukat az erős kénes gőzöktől.”


Május 3-áról 4-ére a gyakori hangos robbanások s az utcákon összegyűlő vulkáni hamu miatt a helyzet már valóban nagyon rossz volt. A St.-Pierre-i helyi újság, a Les Colonies egyik cikke szerint: „A hamueső egy percre sem szűnik… már nem lehet hallani az utcán haladó kocsik zaját – a kerekek hangját letompítja a hamu… a szélrohamok lefújják a hamut a háztetőkről és verandákról, s a gondatlanul nyitva felejtett ablakokon át behordják a szobákba.”



Az 1902-es események első nagy fordulópontja május 5-én következett be, amikor az Etang Sec krátertava a kráterperemet átszakítva lezúdult a Riviére Blanche nevű folyó völgyébe. Egyes beszámolók szerint ezek a hullámok St.-Pierre-nek a vízszinthez közel eső, alacsonyan fekvő részein is végigsöpörtek, és több sérülést – sőt halálesetet is okoztak.


A tovább romló helyzetet a hegy közelében élő lakosság egyre kevésbé tudta elviselni, és sokan megpróbáltak a várost elhagyva, Martinique második legnagyobb városa, Fort-de-France felé menekülni.


Május 8-án reggel, St.-Pierre-i idő szerint 7.52-kor a St.-Pierre-i távírász egyetlen szót kopogott le fort-de-france-i kollégájának. A szó – „Allez” – azt jelezte, hogy a távírász készen áll a vételre, s ez volt a St.-Pierre-ből érkezett utolsó szó.


Soha nem fogjuk pontosan megtudni, mi történt St.-Pierre-ben azon a reggelen. A romok tárgyi bizonyítékai, valamint a szemtanúk beszámolói alapján azonban elég jó képet alkothatunk magunknak a katasztrófáról. A város pusztulásának pontos idejéről legalábbis biztos tudomásunk van, mert a távíróvonal hirtelen megszakadásán kívül a katonai kórház füstölgő romjai alól épen előkerült óra mutatói is pontosan 7.52-kor álltak meg.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Martinique A ciklon pusztítása Fonds-Printemps telep
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98