Dtum
Login with Facebookk
1902 | November

Kerékpár-világ

A Budapesti Kerékpár-Egyesület 1882. f. hó 8-án este a Klivényi-féle vendéglő külön termében tartotta meg húsz évi fennállásának jubileumát, mely a fővárosi társegyletek és a kerékpársport számos hívének részvétele mellett impozáns és megható ünnepélylyé domborodott ki. Már maga a terem díszítése is megadta a hangulatot.

 

Az első pedálos vasabroncscsal ellátott fakerekekkel bíró Micheaux-féle velociped mellett, mely a mult század hatvanas éveiben terjedt el nálunk és a milyenen az ünnepélyen jelenlevő Watterich papa is első ifjukori kisérleteit tette a kerékpározás terén, ott volt látható a magas kerék egy pedálvesztett példánya, melynek fénykora alkalmasint a jubiláló egyesület első éveivel esik össze.

 

A tiszteletgerjesztő két relikvia között ott függött a babérkoszorúzott klubjelvény alatt, a modern kerékpár-ipar egy remeke, a legújabb szerkezetű Puch-gép, az előbbiek mellett szemmel láthatólag illusztrálván a kerékpár-ipar óriási fejlődését, egyúttal jelképezvén azon szoros öszefüggést, mely hazai kerékpáros-sportunk fejlődése és a jubiláló egyesület története között létezik.


Az ünnepély első részét a díszközgyűlés képezte. Teasdale Ottó egyleti elnök lendületes megnyitó beszédében kifejté, miszerint nem hiúság és ünnepeltetési vágy indította az egyesületet arra, hogy húsz évi fennállása alkalmából ily ünnepélyt rendezzen. Csak visszaemlékezés akar ez lenni egy sportunk történetében jelentőségteljes időszakra, hogy annak viszontagságaiból és dicsőségéből erőt és kitartást merítsenek a jövőre nézve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98