Dtum
Login with Facebookk
1902 | Október

Ulu maika

Minthogy nem kívánom, hogy a t. olvasó talányok megoldásán törje a fejét, már e sorok elején elárulom, hogy ezen különös hangzásu idegen név semmi egyéb, mint egy, a görögök diszkoszához hasonló sporteszköz elnevezése Hawai szigetén.


Az 1896. év elején Athenben megujult olympiai versenyek meghozták a régi olympiai versenyek legszebb versenynemének, a diszkoszdobásnak ujjáéledését is. Az ugyszólván kegyeletből felélesztett klasszikus sport most már a világ minden sportkedvelő nemzeténél meghonosodott, határozott formákat vett fel és világszerte elismert egyszerű szabályok mellett ismét visszanyerte hajdani népszerűségét.


Hazánkban az Athénből visszajött versenyzők voltak e sportnak buzgó apostolai és nekik köszönhető, hogy a számos verseny kiírása utján elért fokozatos haladás folytán, a magyar athleták ma e téren az első helyet foglalják el nemcsak a kontinensen, hanem az egész világon.


Míg az 1896. évi olympiai versenyen a görög Versis még 29. 50 mtr. dobással nyerte meg a babért, négy évvel később párisi olympiai versenyen már honfitársunk Bauer Rezső 36 méteren felüli dobásával lett világbajnok, azóta pedig majd a cseh Janda majd pedig a franczia Eynard dobott 40-41 méteren felül, míg legujabban ismét egy magyar – Fóthi Nándor 41.97 méteres dobásával tartja a világrekordot.


Igen figyelemre méltó dolog, hogy e sportnemben a föld két egymástól igen távol eső pontján, az ókori görögöknél és Hawai szigetének ősi kanak lakóinál a népélet nyílvánulásai egymással találkoznak.


A kanakok által egy ősidőktől fogva űzött sport legalább is feltünően hasonlít a görögök klasszikus diszkosz-sportjához, ugy hogy vannak kutatók, kik ebből és más körülményekből, mint pl. a koszorukkal való díjazásból, a régi hawai-i sisakok formájából stb, a Hawai sziget lakóinak görög, esetleg perzsa származását kövezkeztetik.


Még nem ment teljesen feledésbe, hogy a Sandwich szigetek lakói mint diszkoszdobók világhírűek voltak és a benszülöttek még most is büszkeséggel beszélnek az elmult idők fényéről és annak ujbóli feléledését remélik.


Nemcsak a diszkoszsport űzőit és a testedző sport barátait, hanem a régiségbulvárt és a népélet-kutatót is érdekelni fogja azon hír, hogy Honolulu-n a diszkosz-dobás ősi hawai-i sportja renaissancenak néz elébe, sőt már egy nagy mérkőzésre is készülnek. Az athletika iránt mai nap észlelhető nagy érdeklődés remélhetővé teszi, hogy ezen ujjáébredés tartós hatásu is lesz.


A hawai-i diszkosz, melyet ott, mint már említem, Ulu maiká-nak neveznek, egy hat hüvelyk átmérőjű és másfél hüvelyk vastag csiszolt kőhenger, mely közepén valamivel vastagabb mint a szélein és így inkább lencsealakunak nevezhető.

 

Ünnepélyes alkalmakkor, midőn rendkívüli erőt és ügyességet akartak egymással versenyezve bemutatni, e sport űzői közelről távolról sereglettek össze. A sima felületű versenypályák, melyen ezen kőlapokat gurították körülbelül 400 mtr. hosszuak voltak és a pálya végén rudakat szurtak le, melyek között a diszkosznak át kellett szaladni, e sport tehát nagy erő mellett rendkívüli ügyességet is igényelt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A toszkánai nagyherczeg halála A toszkánai nagyherczeg halála
Ferdinánd toszkánai nagyherczeg, a 66-ik gyalogezred tulajdonosa...
A földrajzi társaság A földrajzi társaság
A földrajzi társaság április 14-iki ülésén,melyen Havass Rezső...
A tömegsztrájk A tömegsztrájk
A szocziáldemokrata pártnak külön erre a czélra összehívott országos...
Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert és Szász Lajost, életfogytig tartó kényszermunkára Kunder Antalt Halálra ítélte a Népbíróság Sztójayt, Rátz Jenőt, Reményi-Schnellert...
Pontosan két esztendővel azután, hogy Hitler magyarországi...
Gömbös mint katona és mint politikus Gömbös mint katona és mint politikus
Gömbös Gyulának küszöbönálló államtitkári kinevezésével kapcsolatban...
Tizmillió pengő értékű kincstári jegyet vesznek át a fővárosi pénzintézetek Tizmillió pengő értékű kincstári jegyet vesznek át a fővárosi...
Néhány soros hivatalos jelentés számolt be arról, hogy Imrédy Béla...
A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök a A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök a
A walesi herceg és Baldwin miniszterelnök kanadai látogatásaik után...
Eljárás a főváros több divatos étterme ellen fekete kiszolgálás és árak miatt Eljárás a főváros több divatos étterme ellen fekete kiszolgálás és...
Az éttermekben étkező közönség körében már régóta általános a panasz,...
Az arc: az élet tükre!  Korunk nagyjai: ifjukori és mostani arcképük Az arc: az élet tükre! Korunk nagyjai: ifjukori és mostani...
A fák életkorát könnyű évgyűrűi alapján megállapítani. A szarvas...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98