Dtum
Login with Facebookk
1900 | Július

A discus és annak dobásáról

A discus lencse alakú, kemény fából esztergályozott korong, mely oldalain rézlemezzel van bevonva. Körös-körül pedig vasabroncs veszi körül. Súlya 2 kg.


Különösen a görögöknél játszott a discusdobás nagy szerepet. Az athéni versenyeknél csak az vehetett részt, a ki a discust 25 m. távolságra tudta eldobni. A görögök leghíresebb discusdobója Paraskevopulos volt, a ki különössen azzal tünt ki, hogy utánozhatatlan szép testtartással végezte a discusdobást. Híres discusdobó volt a koppenhágai Jansen is.

 

A discus dobása egy négyszögletű faállványról történik, melynek felülete 2 1/2 m2, magassága pedig körülbelül 6 cm. Ezt az állványt a görögök „balbis”-nak nevezték.


A discus dobására vonatkozó szabályok, melyek az ismeretes görög „Myrton” szobor alapján készültek, a következőkben adják meg a tudnivalókat.


1. A discusdobó a fából készült dobogóra lép. A jobb láb ekkor 10-15 cm távolságban van a bal láb mögött. (Lábtól lábig mérve.)


2. A jobb kézzel a discust körülbelül vállmagasságig felemeli, mialatt a bal kéz segítségére van. ( Lásd az 1. ábrát.) Segítségére van pedig azért, mert a discust a jobb kéz csak az ujjperczekkel tartja, a hüvelykujj pedig külső oldalához lapul.
Most a jobb kar hírtelen hátralendül, miáltal a tőrzs annyira előre hajlik, hogy a bal kar a jobb térd alá jön.
Egyszersmind a bal láb is a hátralendülés következtében a jobb láb mögé kerül, még pedig úgy , hogy annak csak a lábujj hegye érinti a földet. Az egész testsúly most a jobb lábon nyugszik.( Lásd a 2. ábrát.)


3. A discus most körülbelül vállmagasságban van a test mögött, a dobó szemei pedig a discusra szegezvén. Ekkor a discus egy hirtelen előrelendüléssel elhajíttatik. A test e közben kiegyenesedik és a bal láb támadó állásba lép a jobb láb elé. ( Lásd a 3. ábrát.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Diszkoszvetés 1. Diszkoszvetés 2. Diszkoszvetés 3. Diszkobolosz
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98