Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

A hónap rövidhíreiből

A közös költségvetés


Deczember 15-én mind a két delegáczió megtartotta alakuló ülését s a közös kormány előterjesztette a közös költségvetést, mely az 1903. költségvetésnek megfelelő. A hadsereg rendes kiadása 358.328.289 korona, majd két millió koronával kevesebb, mint az idén. De hozzá jön 15 millió az új tábori ágyukra. A határjövedelmeket (113.273.419 korona) és egyéb jövedelmeket levonva, a Magyarország és Ausztria által fizetendő összeg 254.736.499 korona s ebből Magyarországra a kvóta arányában 87.629.350 korona jut.


Az eltünt Petőfi gőzhajó

 

Az Adria tenger hajózó magyar társaság Petőfi nevű gőzhajója gabonával és liszttel október végén indúlt el Fiuméból, október 28-ikán kötött ki Olaszország déli részén Messzina kikötőjében, aztán folytatta útját Anglia felé, de oda mostanáig sem érkezett meg. Attól félnek, hogy a Gibraltár-szorosnál szerencsétlenség érte a viharos időjárásban. A hajót Tianics kapitány vezette, személyzete 26 főből állt. A társaság egyik legnagyobb hajója volt s 1892-ben építették az Angol Newcastleben. A nyáron a magyar horvát hajózási társulat *Klek* nevű gőzöse tünt el nyomtalanúl az Indiából a szuezi csatornán átvivő útja közben. Egy biztosító társaság már le is fizette érte a 900,000 koronát, a mennyire biztosítva volt.


Adó-megtagadás

Tisza István gróf miniszterelnök rendeletet intézett Debreczen város tanácsához, a rendeletében újra megsemmisítette a városnak azt az ismeretes határozatát, hogy nem fogadja el az önkéntes adófizetést. Debreczen város rendkívüli közgyűlést hívott össze november 13-ikára és újólag kimondta, hogy előbbi határozatát, mely szerint adót még az önként jelentkezőktől sem fogad el és az ujonczok előállításához segédkezet nem nyújt a miniszter megsemmisítő rendelete ellenére is változatlanúl fentartja. A közgyűlésen Puky Gyula lemondott főispán helyett Kovács József polgármester elnökölt.

 Adóvégrehajtások és az ex-lex

 

Érdekes, hogy Jász-Nagy-Kun-Szolnok megye közigazgatási bizottságának ülésén a pénzügyigazgató sürgette a hátralékos adók behajtását. Az ex-lex alatt az adók behajtása fel volt függesztve s így a végrehajtások iránt nem is tett javaslatot a közigazgatási bizottsághoz, most azonban miután a budapesti királyi ítélőtábla két esetben kimondotta, hogy azok az adók, melyek már az ex-lex előtt váltak esedékessé, végrehajtás utján behajthatók, a végrehajtást sürgeti. A közigazgatási bizottság elfogadta a pénzügyigazgató előterjesztését és több adófizető ellen az ingatlanokra való végrehajtást elrendelte.

 

 

Részletfizetés az ex-lex után

 

A képviselőházban az utóbbi napokban arról beszéltek, hogy a pénzügyminiszter az ex-lex megszüntével rendeletileg fogja utasítani az összes adóhivatalokat, hogy hosszú határidőhöz kötött részletfizetés kedvezményében részesítsék az adóhátralékosokat, a kik rászorulnak a kedvezményre.

 

 

Jótékonyság

 

A király Budapest szegényeinek tizenkét ezer koronát ajándékozott, hogy a pénzen tüzelőanyagot vásároljanak ; ez összeget a hatóság osztja ki a főváros szegényei közt.


Szatmárról jelentik: Meszlényi Gyula püspök értesítette Tankóczy Gyula főkapitányt , hogy deczember 1-ig zálogba tett ruhanemüket 10 korona értékig kiváltja s azokat azon szegényeknek adja vissza, kik a főkapitánynál e czélból jelentkeznek.

 


Elárverezett oroszlán

 

Bécsben deczember 15-én egy oroszlánt árvereztek el. Az oroszlánt egy württembergi állatkereskedő küldte bécsi üzlettársának de ez nem vette át, az államvasutak igazgatósága tehát ideiglenesen a schönbrunni császári állatkertben helyezte el, és mivel mindezideig a feladó sem rendelkezett a oroszlánról, sem a czímzett nem érdeklődött iránta, dobra került a sivatag királya. Nagy közönség gyűlt össze az árverésre, de vásárló csak egy akadt: a schünbrunni állatkert megbízottja, a ki négyszáz korona kikiáltási áron meg is vásárolta a gazdátlan oroszlánt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Adria Rt. Petőfi gőzöse egy metszeten Városháza Szolnok
Cikk-ajánló
Kászonyi Gizi karrierje a színpadtól 200. 000 lengyel holdon...
Csak a régi Budapest színházáról emlékezhetnek még vissza Kászonyi...
Séta bölcsőhelyem körül - Ady Endre Séta bölcsőhelyem körül - Ady Endre
Ezt itt a Bencze, látod-e, Szelid, széles domb s méla lanka. Tán...
London ma reggel ismét borúlátó London ma reggel ismét borúlátó
London ma reggel ismét borúlátó. A külpolitikai érdeklődés feszülten...
Már az első próbálkozásnál pórul járt az új vetkőztető...
Az éjjel félegy tájban segélykiáltás verte fel a Corvin-köz csöndjét....
Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika Japánt Flottatüntetéssel és diplomáciai szakítással fenyegeti Amerika...
Az Egyesült Államok kormánya eddig nem kapott választ arra a...
Tirpitz és Gallilei Tirpitz és Gallilei
A háboru nagy szinjátékának két nevezetes szereplője vonult most...
Az öngyilkos Max Linder vasárnapra virradó éjszaka meghalt Az öngyilkos Max Linder vasárnapra virradó éjszaka meghalt
Max Linder, a világszerte ismert filmművész és fiatal felesége Páris...
Bismarck-intimitások Bismarck-intimitások
Busch Móricz legujabb könyvének egyik *naplólevelek* rovatában...
Kiosztották a cukor- és zsírjegyeket Kiosztották a cukor- és zsírjegyeket
Vasárnap délelőtt teljes permanenciával dolgozott a főváros...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98