Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

A hónap rövidhíreiből

A közös költségvetés


Deczember 15-én mind a két delegáczió megtartotta alakuló ülését s a közös kormány előterjesztette a közös költségvetést, mely az 1903. költségvetésnek megfelelő. A hadsereg rendes kiadása 358.328.289 korona, majd két millió koronával kevesebb, mint az idén. De hozzá jön 15 millió az új tábori ágyukra. A határjövedelmeket (113.273.419 korona) és egyéb jövedelmeket levonva, a Magyarország és Ausztria által fizetendő összeg 254.736.499 korona s ebből Magyarországra a kvóta arányában 87.629.350 korona jut.


Az eltünt Petőfi gőzhajó

 

Az Adria tenger hajózó magyar társaság Petőfi nevű gőzhajója gabonával és liszttel október végén indúlt el Fiuméból, október 28-ikán kötött ki Olaszország déli részén Messzina kikötőjében, aztán folytatta útját Anglia felé, de oda mostanáig sem érkezett meg. Attól félnek, hogy a Gibraltár-szorosnál szerencsétlenség érte a viharos időjárásban. A hajót Tianics kapitány vezette, személyzete 26 főből állt. A társaság egyik legnagyobb hajója volt s 1892-ben építették az Angol Newcastleben. A nyáron a magyar horvát hajózási társulat *Klek* nevű gőzöse tünt el nyomtalanúl az Indiából a szuezi csatornán átvivő útja közben. Egy biztosító társaság már le is fizette érte a 900,000 koronát, a mennyire biztosítva volt.


Adó-megtagadás

Tisza István gróf miniszterelnök rendeletet intézett Debreczen város tanácsához, a rendeletében újra megsemmisítette a városnak azt az ismeretes határozatát, hogy nem fogadja el az önkéntes adófizetést. Debreczen város rendkívüli közgyűlést hívott össze november 13-ikára és újólag kimondta, hogy előbbi határozatát, mely szerint adót még az önként jelentkezőktől sem fogad el és az ujonczok előállításához segédkezet nem nyújt a miniszter megsemmisítő rendelete ellenére is változatlanúl fentartja. A közgyűlésen Puky Gyula lemondott főispán helyett Kovács József polgármester elnökölt.

 Adóvégrehajtások és az ex-lex

 

Érdekes, hogy Jász-Nagy-Kun-Szolnok megye közigazgatási bizottságának ülésén a pénzügyigazgató sürgette a hátralékos adók behajtását. Az ex-lex alatt az adók behajtása fel volt függesztve s így a végrehajtások iránt nem is tett javaslatot a közigazgatási bizottsághoz, most azonban miután a budapesti királyi ítélőtábla két esetben kimondotta, hogy azok az adók, melyek már az ex-lex előtt váltak esedékessé, végrehajtás utján behajthatók, a végrehajtást sürgeti. A közigazgatási bizottság elfogadta a pénzügyigazgató előterjesztését és több adófizető ellen az ingatlanokra való végrehajtást elrendelte.

 

 

Részletfizetés az ex-lex után

 

A képviselőházban az utóbbi napokban arról beszéltek, hogy a pénzügyminiszter az ex-lex megszüntével rendeletileg fogja utasítani az összes adóhivatalokat, hogy hosszú határidőhöz kötött részletfizetés kedvezményében részesítsék az adóhátralékosokat, a kik rászorulnak a kedvezményre.

 

 

Jótékonyság

 

A király Budapest szegényeinek tizenkét ezer koronát ajándékozott, hogy a pénzen tüzelőanyagot vásároljanak ; ez összeget a hatóság osztja ki a főváros szegényei közt.


Szatmárról jelentik: Meszlényi Gyula püspök értesítette Tankóczy Gyula főkapitányt , hogy deczember 1-ig zálogba tett ruhanemüket 10 korona értékig kiváltja s azokat azon szegényeknek adja vissza, kik a főkapitánynál e czélból jelentkeznek.

 


Elárverezett oroszlán

 

Bécsben deczember 15-én egy oroszlánt árvereztek el. Az oroszlánt egy württembergi állatkereskedő küldte bécsi üzlettársának de ez nem vette át, az államvasutak igazgatósága tehát ideiglenesen a schönbrunni császári állatkertben helyezte el, és mivel mindezideig a feladó sem rendelkezett a oroszlánról, sem a czímzett nem érdeklődött iránta, dobra került a sivatag királya. Nagy közönség gyűlt össze az árverésre, de vásárló csak egy akadt: a schünbrunni állatkert megbízottja, a ki négyszáz korona kikiáltási áron meg is vásárolta a gazdátlan oroszlánt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az Adria Rt. Petőfi gőzöse egy metszeten Városháza Szolnok
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98