Dtum
Login with Facebookk
1903 | December

Kis gazda rovat

A stráf-fa leoldása

A stráf-fa miatt tudvalevőleg többször van az istállóban baj.
Mikor a ló légycsípés vagy egyéb ok miatt nyugtalan, gyakran belehág a stráf-fába s ha ilyenkor hirtelen nem sikerül kiszabadítani, a megijedt ló el kezd össze-vissza rugdosni s könynyen kárt tehet magában vagy a szomszédjában. Ennek elkerülésére való az az ügyes készülék, melyet egy német gazda talált fel s mely a mellékelt ábrán látható.

Ennek segélyével a stráf-fát egy pillanat alatt le lehet oldani.
Ugyanis egy kis emeltyű van a stráf-fát tartó lánczon, embermagasságban s ez emeltyű két karját d-nél egy vastaggyűrű tartja össze. Már most ha hirtelen le kell oldani a stráf-fát, akkor b-nél és c-nél összenyomjuk az emeltyű két karját, mire a d) tartógyűrű leesik s a stráf-fát rögtön le lehet venni. Az egész oly egyszerű, hogy bárki is könnyen megcsinálhatja.

 

  

A szalonna keménysége


Hogy a szalonna kemény legyen-e vagy lágy, arra főképen két körülmény gyakorol befolyást ; hogy hogyan hizlalunk és mivel hizlalunk.

Ha fiatal sertéseket túlgyorsan hizlalunk, úgy azok szalonnája mindig lágyabb lesz, mint a lassu, fokozatosan hizlaltaké.
A takarmányok közül a legjobb, legkeményebb szalonnát a zab, borsó és árpa adják, akár szárazon, akár beáztatva etetjük azokat. Már a kukoriczával etetett sertésnek szalonnája lágyabb. A répa, burgonya, tök és csicsóka etetése nem rontja a szalonna minőségét. A lágy szalonna igen könnyen megolvad és hamar romlik , a nyersen való fogyasztásra is kevésbé jó, mint a kemény.

A sertésfajtól is függ a szalonna keménysége, így pl. a szalontai fajta sertésnek – mely különben már majdnem teljesen kipusztult – rendkívűl kemény és igen jó ízű szalonnája van.

A muhar-nak többféle faja van, de ezek közül mindeddig legjobbnak bizonyult az általánosan ismert, közönséges muhar, mert ennek a szára legkevésbé kemény.

 

A kígyóhagymát csak sok munkával lehet kiírtani. Legjobb volna a területet ugarnak hagyni s ez alatt mihelyt a kígyó hagyma felüti magát, ujra és ujra szántatni, közben pedig a hagymafejeket gondosan összeszedni. Ha kisebb foltokban mutatkozik a hagyma, ásóval ki lehet szedni valamennyit.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98