Dtum
Login with Facebookk
1903 | Február

Napvilágra került sikkasztások

A zemplénmegyei árvapénztár hiánya

A zemplénmegyei árvapénztár ügye nagy izgalomban tartja az egész megyét.

Mikor a pénztárt állami kezelés alá vették, nagy hiányt találtak és a pénztárnok agyonlőtte magát. A vizsgálat eddig már százezer koronán felül levő hiányt tüntet ki, de alkalmasint háromszor akkora. Az árvaszék 1890 óta nem tartotta meg az árvapénztár jövedelmének fölosztásáról és kiadásáról szóló szabályrendeletet. 

Az árvakassza kamata 5-6 százalék volt évenkint.
Mégis állandóan csak 4-et adtak ki az árváknak, s ebből is levontak egytizedet a tartalékalapra, ugy, hogy az árvák csak 3 és fél százalék kamatot kaptak. Ilyen uton évenkint 10-15,000 koronát vontak el jogtalanul az árváktól, s alkalmasint ebből pótolták a sikkasztást. Azt is kideritették, hogy az 1899 és 1900 évi pénztári kimutatás hamis.

A pénztárvizsgálati jegyzőkönyvek érthetetlen módon eltüntek a levéltárból.

Az sem állapitható meg, hogy ki teljesitette a vizsgálatot s e czimen ki a felelős. A közigazgatási bizottság Dongó Gyárfás Géza főszámvevőt, Schön Miksa pénztári ellenőrt és Guseo Ferencz gyámpénztári könyvelőt állásuktól fölfüggesztettte, ugy ellenök, mint Némethy József árvaszéki elnök, Mizsák István tiszti főügyész és Klimo Menyhért nyugalmazott pénztári ellenőr ellen a fegyelmi eljárást megelőző vizsgálatot elrendelte.

A pénzkezeléssel megbizott közegek összes vagyonára, Némethyt és Mizsákot kivéve biztositási végrehajtást kér.

A nemrég nyugalmazott alispán, az árvaszéki elnök és a tiszti főügyész ellen azért inditják meg a vizsgálatot, mert a pénztári vizsgálatok alkalmával nem vették észre az elkövetkezett visszaélést. A felfüggesztett tisztviselők közül csak Klimo Menyhértnek, az egy évvel ezelőtt nyugalmazott ellenőrnek van vagyona.  

Nagy sikkasztás

A Deckert és Homolka bécsi czégnek Budapesten is van husz év óta gyára.

A gyár táviró, telefon és villámháritó fölszerelésével foglalkozik. Metz Gusztáv volt államvasuti mérnök volt a gyár igazgatója, két év előtt pedig fia, ifjabb Metz Gusztáv mérnök lett gyárvezető.


A bécsi czég az 1902-iki számadások átvizsgálásakor arra a meglepő fölfedezésre jutott, hogy a számadások hamisak és százhatvanezer korona a hiány.

Az idősb Metzet és Graczer pénztárnokot azonnal elküldték. A fiatalabb Metz pedig megszökött. Ő látszik a bűnös kezelés fő részesének.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Deckert & Homolka Deckert & Homolka Deckert & Homolka Deckert & Homolka
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98