Dtum
Login with Facebookk
1903 | Január

Mi újság?

Kutatások a Balaton jegén


Báró Eötvös Loránd, az Akadémia elnöke és Pekár Dezső dr., a tudomány-egyetem fizikai tanársegéde, elutaztak a Balatonra, a hol földmágnességi mérést végeznek. Báró Eötvös már egy előbbi télen sokáig időzött a Balaton jegén, hogy saját alkotású műszereivel megfigyeléseket tegyen. A befagyott tó hátán fognak lakni a két hordozható sátrat állitottak zámukra. A sátrakat petroleum-kályhával fűtik. Az élelmet vitorlás-szánon visik a kutatók szállására, a mely messze benn van a Balatonban. A jég olvadásáig szándékoznak ott maradni. 

 

Léghajóval a Sahara-sivatagon keresztül


Két franczia tiszt – amint ezt hírül adtuk – léghajóval akarja átutazni a Sahara sivatagot, hogy a természeti viszonyokról tapasztalatokat szerezzenek. De Buraux és Castillon de Saint-Victor a két léghajós, kik most utaztak Tuniszba , hogy onnan átszálljanak a nagy sivatagon. Tervök az, hogy először léggömbökkel tesznek kisérletet, melyekkel a szél-áramlaltot próbálják ki. Ha az előre felbocsátott léggömbök jó irányban haladnak, akkor ők is fölszállnak. A két előre bocsátandó léggömb automata készülékkel van ellátva, melyeken egy lebocsátott fonál valahányszor földet ér, fölnyitja a postagalambok kalitkáját, hogy kiszállhassanak. A léggömbön elhelyezett hőmérő mutatja ezekívűl, hogy milyen hőmérsékletben tette útját a léggömb. Szükséges ehez, hogy a léggömböt egtalálják. A franczia hadügyminiszterium támogatja ezeket a kisérleteket. 

 

Légkörünk súlya

Miután nem tudjuk a légkör felső határát, és az alsó – a Föld felülete – szintén meglehetősen szabálytalan, csak durva közelítéssel szólhatunk a földünket övező levegő súlyáról is; mégis érdekesek Nols Ekholm számitásai, a ki az eddigi legmegbizhatóbb légnyomási adatoknak és a Föld felületének és kiemelkedéseinek tekintetbe vételével közel 50 ezer billió méter mázsának találta azt. Miután a Föld tömege körülbelül hat quadrillió (billiószor billió kilogramm), következik, hogy a légkör körülbelül 12 milliószorta könnyebb a Föld szilárd tömegénél. A legújabb tengerfenékmérések adatai alapján pedig a harmadik tényezőt, a vizet földünkön 14 trillió métermázsára becsülhetjük, ez tehát közel 280-szor akkora súlyú, mint a légóceán. 

 

Villamosságnak ellenálló fák


Néhány fa a villamosság befolyásának ellenáll s miután gyakran megesik, sőt némelykor szükséges, hogy az ember zivatarban valamely fa alá húzódjék, nagyon hasznos ama fák nevét és nemét megtudni. Amerikában megejtett hosszas megfigyelések után kitűnt, hogy a közönséges fűzfa a legroszszabb villamossági vezeték. Zivatar által meglepett indiánok mindig fűzfák alá menekülnek,melyek őket az eső s jég ellen ugyan nem védik meg, de még nem volt rá eset, hogy a villám fűzfába csapott volna.  

 

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Újabb 482 automobilt állítottak le szombaton Budapesten Újabb 482 automobilt állítottak le szombaton Budapesten
Az elmult hét szombatján korareggeltől késő délutánig valóságos...
Berlini válogatott csapat Budapesten Berlini válogatott csapat Budapesten
Múlt vasárnap a berlini Spiel u. Sport szerkesztősége révén kombinált...
Bemutatók Bemutatók
Téli rege Shakespeare legnehezebben játszható műveinek egyike....
Rövidek Rövidek
Az államférfiak nagyrésze újévi rádióbeszédet intézett nemzetéhez. De...
A  tenger mélységéből A tenger mélységéből
Nem a tenger mélységének csodás birodalmát akarjuk ismertetni. Hiszen...
Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol szövet Indexre került vasárnap a szardinia, a narancs és a rizs, az angol...
A hivatalos lap vasárnapi számában hosszu kormányrendelet jelent meg...
Szerb miniszterek utczai verekedése Szerb miniszterek utczai verekedése
Páratlan botrány történt Belgádban junius 6-ikán délután. Nikolics...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején július hónapban vegyes tartalmú lap nem...
Úszó repülőterek Úszó repülőterek
Az „Ark Royal” angol repülőgép-anyahajót, amelynek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98