Dtum
Login with Facebookk
1903 | Június

Kis gazda rovat

Hogy folyton friss salátánk legyen, minden 3-4 hétben kell azt vetni, hogy mire az előbbi vetés elvénült, felmagzott, vagy elfogyott, már ott legyen helyébe a másik. Az utolsó vetést augusztus utólján ejtjük meg s ez a saláta ne csak nagy és tömött, hanem gyöngéd izű fejeket is hozzon, okvetlen szükséges azt jó kövér, de nem friss trágyás földben termelni, szárazság idején pedig szorgalmasan locsolni. Ha a szükséges locsolást elmulasztjuk, akkor nemcsak rosszul fejlődik a saláta, hanem ize is keserű lesz.


Általános a panasz, hogy nálunk a kárfiol ritkán sikerül és sohasem lesz oly nagy, tömött virágu, mint a milyeneket a külföldről behoznak. Ennek oka pedig az, mert nálunk igen kevesen értenek a kárfiol-termeléshez s épen ugy bánnak azzal, mint pl. a kalarábéval, vagy káposztával. Már pedig a kárfiol egész más mivelési módot és gondozást kiván. A kárfiolnak szánt helyen egymástól 50 centiméter távolságban 25 centiméter mély és 35 centiméter széles árkokat ásunk s ezeket egy rész iszapfölddel, egy rész érett marhatrágyával és egy rész komposzttal töltjük meg, azután pedig kárfiol-palántával beültetjük. A további gondozás ugy történik, mint a káposztánál, hanem aztán fődolog, hogy midőn a kárfiol elkezdi virágát hányni, akkor hetenként jól meg kell locsolni vizzel felhigitott baromfi-trágyával.


A hernyók kiirtására egy gazda a következő nagyon egyszerű és költséget nem okozó eljárást ajánlja: Mihelyt a fákon hernyók vagy hernyófészkek mutatkoznak, azon vizzel, a melyet a mosásnál kiöntenek, vagyis lugos szappanvizzel kell megnedvesitenünk. E végből egy botnak vagy rudnak a végére szivacsot vagy rongyot kell kötnünk, melyet a szappanos vizzel telt dézsába mártunk s ekképen vele benedvesitjük azon helyet, melyeken hernyók vagy hernyófészkek jelentkeznek. Ez által ezek teljesen elpusztulnak, a nélkül, hogy sok munkánkba vagy valami költségünkbe került volna. A próba nem nehéz, minden gazda könnyen megteheti azt kertjében.

A pézsma-kacsa igen gyorsan fejlik, ugy, hogy eredeti hazájában már hat hetes korában levághatják. Nálunk nem növekszik ugyan ilyen gyorsan, de azért e tekintetben minden nálunk tenyésztett fajt tulhalad. 


A sertésnek kölessel való hizlalását többször megpróbálták már olyankor, mikor tengeri kevés volt, köles pedig bőven termett. A sertés jól meghizott a kölestől, de szalonnája igen lágy lett s nem oly kellemes izű, mint a tengeritől.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Horogkeresztes császári herceg, ököllel érvelő képviselők, bricsesznadrágos, ingujjra vetkőzött fiatalemberek Horogkeresztes császári herceg, ököllel érvelő képviselők,...
Cigaretta tetszik? Kérdezi a porosz parlament büffés kisasszonya...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A kiskunsági gazdasági vasut három irányban fog, Kecskemétről...
Élő állatok és növények a Nepenthes korsóiban Élő állatok és növények a Nepenthes korsóiban
Általánosan ismeretes a forró égövi vidékeken élő Nepenthes-eknek az...
Gróf Károlyi Sándor halála Gróf Károlyi Sándor halála
A magyar főuri társadalomnak s a magyar gazdáknak kiváló vezéralakját...
Hadisebészet a középkorban Hadisebészet a középkorban
A XV. század második felében ért az a Gersdorf nevű német orvos...
Apache a vérpadon Apache a vérpadon
A mult héten vérpadon mult ki a hirhedt Liabeuf, szeges pánczélu...
A khinai nők lába A khinai nők lába
Ismeretes szokása a khinaiaknak, hogy a nők lábait még...
Recamier asszony barátai Recamier asszony barátai
Kevés asszonyról irtak annyi könyvet. Mint a napoleoni korszak...
Kerékpárok az olasz hadseregben Kerékpárok az olasz hadseregben
Az olasz hadseregben nagy gondot fordítanak a kerékpáros csapatok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98