Dtum
Login with Facebookk
1903 | Május

Kis gazda rovat

A tavaszi gabona csávázása üszög ellen

Korábban csakis az őszieket volt szokás üszög ellen csávázni.
de ma már mind többen kezdik a tavasziak csávázását is, a mi csakugyan tanácsos, mert bizonyos az, hogy a csávázás által a vetőmagon esetleg rejtőzködő üszögcsirákat elöljük és a csávázás épenséggel nem támadja meg sem az árpa, sem a zab csirázó képességét.

A tavasziak csávázásánál az eljárás a következő:
Készitünk két százalékos kékgálicz oldatot. Ebbe áztatjuk azután bele az árpa vagy a zab vetőmagot, a mit a mag tisztasági foka szerint 8-12 óráig hagyunk az oldatban ázni. Ezután leeresztjük róla az oldatot és ráöntünk újból kellő mennyiségű és ugyancsak 2% erős mészoldatot (mésztejet), a melyből a magot már rövid félórai ázás után kivehetjük. Huszonnégy órai száritás, gondos forgatás, stb. után a mag már vethető. A gáliczoldat minden hektoliterjével mintegy 1000 kg. vetőmag csávázható meg. Többet nem lehet vele páczolni, mert bizonytalan lenne a csávázás sikere.


Burgonyatermesztés hideg, nehéz földben

Ilyen helyen bajos jó burgonyát termelni, ha csak ugy nem járunk el, mint Németországban több helyen szokták. Miután a földet szokás szerint jó mélyen megmunkálták, 1-1 méternyi távolságra egymástól egy-egy villa érett trágyát tesznek le, erre pedig egy-egy ásó földet vetnek, a mibe a burgonyát beleteszik s rá megint földet szórnak. Később az igy keletkezett sorokat ugy feltöltögetik, hogy rajtuk az esőviz meg nem álljon. A kiszedés is lehetőleg száraz időben történik.


Konyhai növények eladása

A földmivelésügyi minisztériumhoz levelet intézett egy berlini konyhakerti-termény nagykereskedő, melyben azt jelenti, hogy összeköttetéseket óhajt kivitel czéljából magyarországi termelőkkel. A czég azokkal, akik Berlinbe konyhakerti növényeket akarnak szállitani, közvetlenül levelez és tárgyal. Czime: Berlin-Charlottenburg, Holsendorff strasse 9.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98