Dtum
Login with Facebookk
1903 | Március

Hadihajók berendezése Marconi-jeladásra

Az olasz király oroszországi látogatása alkalmával a kiséretéhez tartozó *Carlo Alberto* hadihajón Marconi és Solari sorhajóhadnagy érdekes kisérleteket tettek, hogy mily távolságra lehet a hadihajókon marconigrammot közvetiteni.

Eleinte a Carlo Alberto csak a jelek felfogására volt berendezve és erre az 1-ső rajzon látható 4 drótból készűlt hálózat szolgált, de így nem sikerűlt teljes biztnsággal felfogni a Poldhu (Anglia) állomáson adott jeleket.

Ezért azután a hajón is ugyanolyan dróthálózatot készitettek, mint a minő Poldhu-ban van s a melynek képét mult számunkban mutattuk be olvasóinknak.

A 2-ik rajz a Carlo Alberto e tökéletesebb felfogóját ábrázolja, ezzel azután a Poldhuból érkező jeleket 1000 kilométer távolban a nyílt tengeren Spezia közelében egész biztonsággal lehetett felfogni, de Kronstadtban ezzel sem sikerűlt nappal a jeleket biztositani.

Ennek részben valószínűleg a légköri elektromosság volt az oka, de szerepet játszhat az is, hogy a napsugarak hatása alatt a jelfogó drótok elektromossága könnyen szétszóródik, s igy a villamos hullámok gyengűlnek.

Ezeknek a kísérleteknek a tanulságai alapján tökéletesítette auztán Marconi eszközeit annyira, hogy sikerűlt az Amerika és Anglia között való táviratváltás.

Jelfogóul már ott is a multkor említett mágnesi detector szerepelt, melyet vázlatosan a 3-ik rajz tüntet fel.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Drótnéküli telegráf
Kántor Judit

Hét éve immár, hogy a fiatal olasz mérnök, Marconi Vilmos az első sikeres kisérletet tette.


Vezetődrót nélküli összeköttetlst étesített két egymástól pár száz méterre fekvő állomás között. Azóta időről időra jelennek meg a hírek a lapokban a drót nélküli telegrafálásról, s a tudósítások egyre többet igérő eredményekről szólottak.


Az eszközök tökéletesedtek, az általuk áthidalt távolság mind jobban éa jobban, mégpedig nagy ugrásokban növekedett.


A legujabb hírek szerint a mult év deczember havában Marconi az Altanti Oczeánon keresztül Amerikából Angliába táviratozott. E meglepő eredmény fokozott mrétékben feléje forditotta az emberiség sokfelé megoszló figyelmét.


Vessünk futó pillantást e nevezetes találmányra és annak fejlődésére. Tekintsünk előbb végig a praktikus kisérleteken, s azután igyekezzünk megismerni annak physikai részét, a lényegét.


Marconi, a ki 1874-ben született, alig mult húsz éves, a mikor azon kisérletekről elmélkedett, a melyek később nevét hiressé tették.


Már 1895 tavaszán a Griffon villa és az attól pár száz méterre fekvő domb között drótnélküli összeköttetést létesített. 1897 telén az angol *Post Office* kisérletezett rendszerével. Előbb 6, majd később 15 kilométer távolságra sikerűltek a kisérletek.


1899-ben Marconi már a calaisi csatornán át táviratozott. A kisérletek a két part között, valamint az e czélra külön fölszerelt hajókon 48 kilométer távolságigminden időben, esőben és viharban is sikerültek.


1901 áprilisában Marconi a Földközi-tengeren kisérletezett s a kisérletek jól sikerűltek: 36 szóból álló sürgönyt négy percz és 50 másodpercz alatt továbbitottak.


Azóta többen foglaloztak a drótnélküli telegrafálással. Így Slaby, Arco, Guaniris, Rochefort, Braun és mások. A részeletkben a Marconiétól eltérő rendszereket léptettek életbe.


A szárazföldi hadseregben is alkalmazzák e találmányt. Itt ugyan a kisérletek nehezebben mentek, mint a víz ölött. A boer háborúban nem vált be; Khinában már használták. A német hadsereg részére Braun professzor a Siemens és Halske czéggel együtt alkalmas berendezést állitott egybe, a mely könnyü kezelhetősége mellett 100 kilométerre biztosan működik.Az eszközök *összehangolása* lehetővé teszi, hogy a sürgönyt csak az illetékes állomás vegye fel, a mi hadászati szempontból igen nagy fontosságú.


A legutóbb az eddig elértlegnagyobb eredmény, hogy Marconi a Kanadában lévő Bretonból drótnélküli táviratot küldött a Poldhu fokon felállított állomásra, melyek egymástól 300 kilométer távolságra feküsznek. Ez volt az első drótnélküli sürgöny, a mely az Oczeánon keresztül nemt, ez volt az első *marconigramm*, a mint azt Marconi érdemeinek elismeréseűl nevezik.


Miben is áll az a drótnélküli telegrafálás?
Az első kérdés, ami önkénytelenűl elibénk tolul: ha nincsenek vezetődrótokkal összekötve az állomások, mi hát az, a mi a táviratot továbbitja, a mi az összeköttetést létesíti?


Az elektromos hullámok ezek, mondjaa fizikus. Az elektromos hullámok a föld vagy víz felületéhez simulva terjednek tova a légben. Érdekes tapasztalat továbbá, hogy a víz fölött sokkal kisebb veszteséggel, tehát nagyobb távolságra haladnak, mint a szárazföld felett.


Hogy mik ezek az elektromos hullámok? Arra a felelet jó részben csak hípotetikus jellegű lehetne, épen úgy, mintha a fényről kérdezősködnének. A tulajdonságai azonban jól ismertek. Sok fizikus, közöttük különösen Hertz, Righi, Feddersen, Branly és Lodge alkalmas berendezésekkel kimutatták, hogyláthatóóságuktól eltekintve, sok tekintetben a fényhullámokhoz hasonlóan viselkednek.


Marconi ezen már megállapitott jelenségekből és tényekből indúlt ki, a melyek tulajdonképen már magukban foglalják a drótnélküli telegrafálást.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
1. ábra 3. ábra A német hadsereg drótnélküli távíró-berendezése A német hadsereg drótnélküli távíró-berendezése Marconi Vilmos Régebbi drótnélküli telefonállomás Poldhuban Újabb Marconi-állomas Glace-Bay-ban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az olaj és a gumi háborúja Az olaj és a gumi háborúja
Nemhiába nevezik ma lépten-nyomon az egész földgömb területén folyó...
Hönig Aladár nyerte az élőgalamblövő bajnokságot Hönig Aladár nyerte az élőgalamblövő bajnokságot
Tegnap zajlott le az őszi galamblövő-versenyek kimagasló száma: A...
Bécs kiéheztetése Bécs kiéheztetése
Bécsbe vitt a dolgunk az elmult héten, s konstatálnunk kellett, hogy...
Móricz Zsigmond - Hevesi Sándor Móricz Zsigmond - Hevesi Sándor
A színháznak egészen különös saját levegője van, amely nem hasonlít...
Fascista erőszakoskodások Fascista erőszakoskodások
Tegnap délelőtt a fascisták benyomultak a megyei székházba és a...
Kék, vagy posta Kék, vagy posta
Nem azokkal a boldogtalan embertársainkkal akarunk alább foglalkozni,...
A MAC junior mezei futóversenye A MAC junior mezei futóversenye
Régi gyakorlat szerint a MAC most is a Margitsziget sétányain...
Játék a kastélyban Játék a kastélyban
Erről a problematikusan érdekes kérdésről, a Molnár-darabokról, mert...
Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik, hogy öntudatlan állapotban lőtt rá menyasszonyára Gartner báró „Csicsi” hercegnő gyilkosa azzal védekezik,...
Báró Gartner Felix szolgálatonkívüli huszárkapitányt, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98