Dtum
Login with Facebookk
1903 | Február

Marconigramm

A mi egy évvel ezelőtt még a kétkedők és hivők erős vitájára adott okot, ma már ténynyé vált. Marconinak sikerült vezetődrótok nélkül Amerikából Angliába és vissza 3000 km. távolságra táviratozni a villamos hullámok közvetitésével. Ennek a culturtörténeti jelentőségű ténynek az elismeréséül nevezték el a drótnélküli telegrammot marconigramm-nak.

 

Főként három irányban tökéletesedett Marconi rendszere az alatt a hat év alatt, a mely lefolyt az első 15 km. távolságra terjedő sikeres kisérletek óta, a melyeknél e sorok írójának alkalma nyilt személyesen megismerni Marconit, a ki akkor sokkal szeretetreméltóbb volt, mint a minőnek őt a mostani, talán kisség túlságosan merevvé rajzolt kép mutatja.


Az első javitás a jeladón történt, az által, hogy nagyobb hatású hullámokat gyűjt egy jelbe; erre a czélra az úgynevezett Tesla-féle berendezést használta, úgy hogy a mostani kisérleteknél már 80,000 Volt feszültségű kisütések jutnak a jeleket kisugárzó árboczok drótjaiba.


A második tökéletesítés a jeladó és a jelfogó állomás tökéletesebb összhangjának az elérése volt, úgy, hogy az egyik állomásról olyan hullámok indulnak ki, a melyeket éppen csak a másik állomás fog fel.


Végre harmadszor fokozta Marconi a jelfogó coherer érzékenységét és működésének biztosságát. A coherereket finomabb porral tölti meg és vastagabb rétegben, mint azelőtt; de készített egy új fajta jelfogót is, mely a coherert érzékenység és biztosság dolgában felülmulja. Ez a mágnesi detector azon alapul, hogy ha villamos hullámok érnek vasdrótot, ennek a mágnesezése kisebb lesz.

 

A Marconi detectorjában a keményen húzott aczéldrót egy kis transformátor (két egymásra csavart tekercs) magvát képezi, melynek belső vastagdrótú tekercse a jelfogó árboczczal és a földdel van összekötve, mig a vékonydrótú tekercs egy közönséges telephonba van kapcsolva. A kis transformátor előtt óramű kis mágnes-patkót forgat, úgy, hogy a vasdrót mágnesessége folyton változik s ekkor a telephonban a szikrajelek jól hallhatók. Ezt az eszközt használja most Marconi az Oceánon át való távírásnál.


Képeink mutatják az Amerikában (New Scotia) levő Glace-Bay állomást és az Angliához közel Poldhu-fokon elhelyezett berendezést. Ez utóbbinak a képe abból az időből való, a mikor még a hullámfogó dróthálózat, mely a másik képén látható, még ott nem volt meg. Készen a két állomás teljesen hasonló; a betonra épitett fatornyok 75 méter magasak és a jelfogó drótok kifeszitésére szolgálnak, a melyek azután a detectorhoz vagy a villamos hullámokat keltő Tesla-készülékhez vezetnek.


Az első marconogramm-váltás Európa és Amerika között VII. Edvárd Anglia királya és Lord Minto, Canada kormányzója között történt Marconi a következő sürgönyt küldte a királyhoz, illetve udvarmesteréhez:


By Marconi’s Wireless Telegraph System, Dec. 22. 1902.
To Lord Knallyx, Buckingham Palace London, On occasion of first wireless telegraphic communication across Atlantic Ocean may I be permitted to present by means of this wireless message transmitted from Canada to England my respectful homage to his Magesty the king? Marconi.


(Az Atlanti Oceánon át az első drótnélküli távirati összeköttetés alkalmával, legyen szabad ezen Canadából, Angliába küldött drótnélküli távirat útján Ő Felsége a királynak tiszteletteljes hódolatomat kifejezni. Marconi).


Erre Marconi a következő választ kapta:
To Marconi, Canada. I have had the honour of submitting your telegramm tho the King, and I am commanded to congratulate You sicerely from his Majesthy ont he succesful issue of your endevorus to develop your most important invention. The King has been much interested by your experiments, as he remembers that the initial ones were commenced by you from the Royal yacht „Osborne” in 1898. Knollys.


(Szerencsés voltam a királylyal közölni táviratát, és Ő Felesége megbízott, hogy őszintén szerencsét kivánjak ahhoz, hogy sikerrel fejezte be nagyfontosságú felfedezésének tökéletesítését. A király igen érdeklődött az ön kisérletei iránt, annyival inkább, mert emlékezik hogy a legelsők egyikét ön az „Osborne” királyi Yachton kezdette meg.)


Egyszerű documentumai ezek a tudás és törhetetlen energia nagy sikerének, melynek az igazi jelentősége ma még szinte beláthatatlan.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Marconi Marconi-állomás Marconi-állomás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98