Dtum
Login with Facebookk
1903 | November

Mi újság?

Új változó csillag


Wolf Miksa szeptember 21-én 11 h 6.7m königstuhli középidőben egy új csillagot fedezett fel a Hattyú csillagképében, mely abban tér el más csillagoktól, hogy a photographiai lemezeken nem korongnak, hanem gyűrűnek rajzolódik, miből az következik, hogy különös hullámhosszal bíró monochromatikus fényt bocsát ki, mely becslések szerint az ibolyában fekszik. Képe egy ködképhez teljesen hasonlít. Coordinátái: Egyenes emelkedés 20h 10m 57s0 elhajlás 37° 8’ 49”. Miután az új változó 11-edrendű csillag, csak nagyobb távcsőben látható.


A legkisebb gerinczes állat


A *Science* czímű tudományos folyóirat szerint a filippini benszülöttek által mistihtisnek nevezett hal, melynek hosszusága 10-12 milliméter, a legkisebb grinczes állat. A parányi halacskát csak mostanában fedezték fel a filippini szigetcsoporthoz tartozó Manila sziget Buhi nevü tavában. A kis állat majdnem átlátszó, csak itt-otta vannak testén sötétebb foltok.


Tenger alatt járó torpedó-hajók


A tenger alatt járó torpedó-hajók mindinkább tökéletesbűlvén, Anglia kikötőinek védelmére óriási erődöket építtet. A különféle tengerparti védművekben levő régi szerkezetű ágyúkat a legújabb szerkezetű lövegekkel cserélik fel, melyek bármely hajóhad közeledését lehetetlenné teszik. Eddigelé e zélra alig másfél év alatt 900 millió koronát adtak ki.


Új cseppkő-barlang


Az ismert régiségkutató Téglás Gábor a déli határhegység szélén, a hunyadmegyei Lunkári határában tönn száz méternyi terjedelmű cseppkő-barlangot talált. A nagyterjedelmű és nehezen megközelithatő barlangban megkisérlett ásatáskor barlangi medve (Ursus spelacus) csontjaira találtak.


Magyar vasúti találmány


Fodor Antal lakatossegéd a vasúti kocsik összekapcsolását végző önműködő készüléket talált föl, melylyel november 15-ikén tettek próbát a déli vasút Budapest-székesfehérvári vonalán a Szemere Miklós országgyűlési képviselő által meghivott szakértők és előkelő társaság jelenlétében. Szemere Miklós áldozatkészsége tette lehetővé hogy az egyszerü iparos találmányát bemutassa.


A próba után a székesfehérvári állomás vendéglőjében adott lakomán Szemere Miklós akövetkezőket mondta: *Az önműködő vasúti kapcsoló találmányát Fodor Antaltól azért vettem meg, hogy ezt az éjjeli vasúti szolgálatban, különösen sikos, fagyos időben annyi emberéletet megkimélő humanisztikus automata-gépet nálunk meghonosítsam.


A találmány értékesítéséből esetleg reám eső haszon 80 százalékát felerészben a szolgálatközben szerncsétlenné lett magyar vasúti munkásoknak, felerészben pedig a haza védelmében megsebesűlt magyar katonáknak adom. A többi 20 százalékot már előbb elajándékoztam.*
A jelenvoltak Szemerét lelkesen megéljenezték s kijelentésekért s új vállalkozásához sok szerencsét kivántak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98