Dtum
Login with Facebookk
1904 | December

Gázmérgezés áldozatai

A főváros budai részében, az Albrecht-uton deczember 8-9-ike közti éjjel szerencsétlenség oltotta ki Borbás Károly 32 esztendős vezérkari honvéd százados életét. A gázkályha csapját a százados nyitva felejtette és a kiömlő gáz megfojtotta.


A kiváló képességű fiatal tiszt a honvédelmi miniszterim egyik ügyosztályában dolgozott két év óta. Nem rég nősült s egy kis leánya is van. Felesége és gyermeke nehány hét óta Sopronban voltak. Borbás kapitány úgy látszik, hogy deczember 8-ikán este lefekvés előtt fürdetni akart,mert a fürdőszobában érte a halálos szerencsétlenség.

 

A fürdőszobában meg akarta gyujtani a gázkályhát, ki is nyitotta a csapot, de nem gyujtotta meg a gázt, a mely kiömlött, annál is inkább, mert a kályha csöve is kiesett a nyílásból. A százados ezt nem vette észre mert alkalmasint álmos volt, a mire a gázszagot megérezte, már nem volt annyi ereje, hogy meneküljön.

 

Miközben úgylátszik az ajtót kereste, beütötte a fürdőszoba ablakának belső üvegtábláját, s összevagdalta a kezét. Az ajtót azonban nem találta meg, összeroskadt a ruhás láda mellett, s arczczal beletemetkezett. E helyzetben keservesen küzdhetett, mert kezével több helyen összemarczangolta testét kínszenvedésében s arczán is meglátszottak a gyötrelem nyomai.


Szintén Budapesten, a Ludoviceum-utcza egyik szegényes kis lakásában a kőszén gáza Kombogyák Ferencz kocsisnál öldökölt. A míg apa, anya dolga után járt kora reggeltől, a két kis fiut bezárták a lakásba.

 

Délben az anyjuk az ötéves Ferit és a négyéves Jóskát eszméletlenül találta a padlón. A segítség csak Jóskát bírta magához téríteni. Kis bátyja meghalt. A szerencsétlenség úgy történt, hogy a kályhából parázs pattant ki ás a szenesládába esett, melyben a szén lassan égni kezdett és mérges gázzal töltötte meg a levegőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98