Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Ferdinánd Károly főherczeg házassági terve

Nagy feltűnést keltett mindenfelé az a hír, hogy uralkodóházunknak ismét van oly tagja, a ki rangján alul, polgári családból akar nősülni. Ferdinánd Károly főherczeg, Ferencz Ferdinánd trónörökös tesvéröcscse el akarja venni Czuber Berta kisasszonyt, egy bécsi műegyetemi tanár leányát.

 

A főherczeg, ki jelenleg 35 éves, Prágában lakik s mint vezérőrnagy parancsnoka a 18. gyalogos hadosztálynak. Jeles katonának mondják, a ki nagyon jó viszonyban volt mindig tiszttársaival s a polgári közönséggel való érintkezésben is mindig barátságos érzületnek adta jeleit.

 

Czuber Bertával, a feltünő szépségű bécsi leánynyal az egyik forrás szerint a Prága melletti Rostok kiránduló helyen ismerkedtek meg, a hol a leány rokonainál nyaralt, mások szerint pedig ez az ismeretség már régebben, mintegy három év előtt kezdődött egy bécsi bálon.

 

A főherczeg deczember 27-ikén megkérte apjától a leány kezét, az apa azonban vonakodott odaadni, mert előre látta, hogy az udvar ellenezni fogja a frigyet s attól félt, hogy leánya az előkelő körben nem fogja megtalálni boldogságát.

 

Csakhamar e hírek nyilvánosságra jutása után azt jelentették, hogy Ferdinánd Károly főherczeg engedett családja s különösen bátyjai, Ferencz Ferdinánd s Ottó főherczegek rábeszélésének s lemondott szerelméről. De mindjárt a következő napon ismét beszélték és a bécsi lapok meg is írták, hogy a főherczeg állhatatosan ragaszkodik házasságához s azt febr. 13-ikára ki is tűzte volna s az esküvő Drezdában lesz.


Ferencz Ferdinánd és Ottó főherczegek minden igyekezete kárbaveszett. Ferdinánd Károly főherczeg kijelentette nekik, hogy a leánynak adott szavát minden körülmények között be fogja váltani és a leányt feleségül fogja venni. Legfelsőbb helyen állítólag február 21-én újabb kísérletet tettek, hogy a főherczeget eltérítsék szándékától, de a királyi herczeg szilárdan megmaradt elhatározása mellett.

 

Czuber Berta néhány nap előtt a főherczeg kívánságára Drezdában utazott. A főherczeg tettének összes következményeit viselni kész ; de ha sikerül neki a királyt, mint a család fejét, fölfogásának megváltoztatására bírni, akkor a leányt morganatikus házasságban fogja elvenni és arra fogja kérni a királyt, hogy menyasszonyát Rottenstein bárónői rangra emelje.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98