Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Orosz-japán erőviszonyok

Az orosz-japáni háború valószinű kilátásairól a következőkben foglalhatók össze azoknak a nézetei, a kik ebben a kérdésben illetékesek véleményt mondani.

A tengeri háborúban Japán kilátásai kedvezőbbek. A japáni hadihajók erősebbek és jobban vannak fölfegyverezve. A tengeren tehát valószinűleg a japánok győznek, míg a szárazon az oroszok részén látszik nagyobb előny. Egyes tisztek, kik a Khina elleni legutóbbi hadjárat alkalmával megfigyelték a japáni csapatok működését a harcztéren, úgy nyilatkoztak, hogy a szárazföldön a japániak csak tetemes számbeli tulsúly esetében győzhetik le az oroszokat. De ha a számarány megközelítőleg egyenlő, akkor a japániak veresége valószinűbb.


Az oroszok előnye nem tisztjeik nagyobb szakképzettségében rejlik, inkább azt lehetne mondani, hogy a japáni tisztek a tanultabbak, s igen erős bennük a becsületérzés és az elszántság.

Azonban a khinai hadjáratban azt figyelték meg, hogy a japáni legénység keveset és roszúl lőtt s mindjárt rohamra mentek. Ez megjárta a khinaiakkal szemben, a kik a japánok közeledtére elszaladtak. De az orosz katonák nem fognak elszaladni.

 

Azonban az is valószinű, hogy a japánok sem olyan harczmodort fognak az oroszok ellen alkalmazni, mint annak idején a khinaiak ellen.

Azt is számításba kell venni, hogy az oroszok nem használhatják Mandsuriában levő összes csapataikat a japániak ellen, mert nagy része kell a tartomány fékentartására, mert a vidéki népesség mandsu, szilaj és féktelen népfaj, mely szét fogja rombolni a vasutakat, ha erős katonaság nem őrzi őket. Már pedig a vasutak megvédése az oroszokra nézve életkérdés, mert ezek tartják fenn az összeköttetést Oroszországgal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98