Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

A nemzetközi korcsolya verseny

Ünnepe volt múlt vasárnap a magyar korcsolyázó sportnak. Európa egyik legelőkelőbb korcsolyázó egylete, a Budapesti Korcsolyázó Egyesület tartotta nagyszabású nemzetközi versenyét.

 

A városligeti tó megélénkült és a hófúvásos, szeles idő dacára nagy tömeg verődött össze a partokon, és a csarnok előtti peronon; a jégen is nagy tömeg hullámzott.


A nagyszerű díjazás, melyről a BKE versenyei híresek, szép számú külföldi versenyzőt csalt ide a versenyre.


A gyorsversenyekben ugyancsak egy külföldi versenyző volt, kívüle azonban közelebbi szomszédaink más képviselőt, aki sikerrel állhatta volna meg helyét- úgysem küldhettek volna. Schillingről van ugyanis szó, aki most kiváló formában van. Régi, kipróbált korcsolyázó, aki már 1892-ben Európa Bajnokságot nyert. Kitűnő stílusa van, amely sok tekintetben hasonlít Gundersen stíljére. Különösen a hosszú távokat kultiválja, az idén azonban 500 m-re is oly jó, hogy Wampetich csak igen nagy erőfeszítés árán tudta őt 1/2 mp-el leverni.


Az 5000 m-es versenyben azonban nem lehetett győzelmét megakadályozni. Ezen a távon őt jelenleg Gundersen- en kívül alig veri meg valaki.


Dicsérettel kell szólanunk a mi versenyzőinkről is, első sorban Wampetich-ről, aki az 500 m-es versenyben igen jól futott és az 5000 m-es versenyben is jobb eredményt ért volna el, ha nem ugrik be a Schilling által diktált erős pace-nek. Schick László ismét újabb jelét adta szívósságának, amennyiben az 5000 m-es versenyben leverte Wampetich-et. Javult a bajnoki verseny óta Halmay Zoltán is. Feltűnő volt Péczeli Andor gyönge szereplése. Péczeli a bécsi verseny óta formájában igen visszament.


Érdekes volt a juniorok versenye, amelyben Hercegh Béla mutatta meg, hogy tényleg legjogosultabb képviselője idén juniorjainknak. A többi junior is szép futást produkált, kivéve Leviczky-t, akinek futása alatta állott képességének.

Nagy érdeklődés kísérte a műversenyeket, melyekben jó nevű bécsi és berlini versenyzők állottak a starthoz. A férfi műverseny eredménye nagy vitát provokált. Egyesek, de különösen a versenyzők, nem voltak az ítélettel megelégedve. A verseny győztese a bécsi Herz lett, a szintén bécsi Steiner, és a mi Urbárynk előtt. A berlini Gordan teljesen leszorult.

 

A világbajnokság harmadik helyezettjét természetesen ez nagyon bántotta, mit nem is igyekezett titkolni. A dolog végre annyira fejlődött, hogy a versenyzők (sőt a BKE trénere is), nyíltan kezdték a zsűri ítéletét kritizálni. A való pedig az, hogy az eredmény nagyon megközelíti a valóságot. Steiner, Herz, Urbáry és Gordan volt a négy legjobb, kiket azonban a bírók a legkülönbözőbb módon helyeztek, mely helyezések összeredménye azután a Herz, Steiner, Urbáry, Gordan sorrend lett. Hogy Gordan utolsónak került a négy között, azon nemigen csodálkozhatni. Igaz ugyan hogy figurái teljesebbek voltak, mint például a Herz-éi, azonban test tartásán bizony sok kívánni való volt, ami különösen befolyásolja a bírálót.


Hogy mily nehéz volt a választás a négy versenyző között, azt legélénkebben illusztrálja Földváry Tibornak bíráló lapja. Földváry, a világ legelső szaktekintélyeinek egyike, akit a nagy világversenyekre sohasem mulasztanak el meghívni, - nem hozott ki Steiner, Herz és Gordan között másfél pontnyi differenciánál többet.

 

Ilyen finom differenciált konstatálni Földváryn kívül alig tudna más bíró, és ezért az eredménnyel bátran megelégedhet mindenki. Egy dolgot azonban egész bizonyossággal és örömmel konstatálhatunk és ez az, hogy a mi Urbárynk ezekkel a külföldiekkel teljesen egy nívón áll.


Jól állotta meg a helyét a hölgyek műversenyében a kis Kronberger Lily, kit csak kevéssel tudott az első helyről a bécsi Herz Jenny leszorítani. Szabadon választott gyakorlata azonban jobb volt bécsi ellenfelénél.


Maga a verseny a legnagyobb rendben folyt le. Már de. 10 órakor kellett kezdeni, hogy a hosszú program a sötétség beállta előtt befejezést nyerjen. A versenynek különben nem a legjobb idő kedvezett, amennyiben az egész napon át esett a hó és a déli szél is meglehetős erősen fújt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Wathen Frigyes a gyorskorcsolyázás 1901. évi világbajnoka Kronberger Lilly Dr. Földváry Tibor műkorcsolyabajnok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98