Dtum
Login with Facebookk
1904 | Február

Corinthian Football Club

Anglia legkiválóbb ladarúgó-csapata a Corinthiánok érkezik a következő hónapban hazánkba. 1882-ben hozták létre a legjobb játékosokat összegyűjtve. A csapat nem az írott szabályok sokaságának, hanem a kiváló közszellemnek köszönheti nagyságát.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Corinthiánok
Pálinkás Judit

Tudvalévő dolog, hogy a Corinthiánok, Anglia és így az egész világ e legkiválóbb amatőr labdarúgó-csapata, idén először látogat el hazánkba. Jövetelüket megelőlegezőleg nem lesz érdektelen, ha egyet-mást elmondunk róluk. Igaz ugyan, hogy a labdarúgást űzők előtt a Corinthiánok fényes eredményei ismertek de talán mégis akad e sorok között olyan is, ami a legtájékozottabb sportférfiút is érdekelni fogja.


A CFC.-t 1882-ben Jackson N. L. alapította a célból, hogy Anglia legjobb játékosait egybegyűjtve, az együtt való gyakorlás által a reprezentatív csapatok nálunk is tapasztalt tökéletlenségeit megszüntesse. Az alapító célját elérte; mert az utóbbi 20 év alatt egy egylet sem tett annyit a football-sport emelésére, s az angol football-dicsőség gyarapítására, mint éppen a CFC.


Pedig maga a klub, mint ilyen, éppen nincs valami különös írott szabályzat által szervezve. Írott szabály kevés van: a tagjai sorában uralkodó hagyományos, kitűnő közszellem az, ami a klubot nagygyá tette.


Írott szabályaik a következők:
1. A club neve: Corinthian Football Club. Színei: sötétkék és fehér csíkos sapka, fehér ing kék CFC. monogrammal a bal oldalon, sötét nadrág és harisnya.


2. A tagok számának maximuma 50, kivéve az élethoszsziglan megválasztottakat. Beiktatási és tagsági díj nincs.


3. A választmány 4-8 tagból áll, azonkívül van titkár és pénztáros, mindezeket a közgyűlés választja. A választmány és a két tisztviselő vezeti a klub összes ügyeit.


4. Közgyűlés minden év október vagy november havában tartandó, melyen a választmányt s a tisztviselőket megválasztják, a számadásokat átvizsgálják s a tagok sorából azokat törlik, kik már nem lehetnek a klub működő tagjai. Az ezúton beállott hiányt választás útján pótolják. A választmánynak azonban megvan a joga, hogy évközben 10 megüresedett helyet belátása szerint betölthessen.


5. A közgyűlés jogosítva van a működő tagokból legföljebb 4-et évenkint élethossziglani taggá megválasztani.


6. Ha valamilyen alapszabályváltoztatás válnék szükségessé, az ily irányú indítványok úgy az indítványozó, mint pedig az azt pártolók által aláírva október 1-ig a klub titkárához beküldendők, ki azt sokszorosítva a klub összes tagjainak megküldi.


7. A klub semmiféle vándordíjért vagy bajnokságért nem küzdhet. Kivételt képez az, ha egy oly serleg iratnék ki, melyért csak 1 amatőr s 1 proffesszionatus csapat mérkőzhetik.

Ezek a tulajdonképpeni alapszabályaik.

 

Utazásaik alkalmával a következő szabályokat követik:
A klub csak a vasúti, szálloda- s ellátási költségeket téríti meg. Szeszes italok a tagok sajátjából fedezendők.


A vonat indulása előtt 10 perccel a pályaudvaron kell lenni s minden tag köteles podgyászáról gondoskodni. Minden podgyászdarabra a tulajdonos neve a Corinthian F. Club felirat írandó.


A csapat a választmány által állíttatik össze s ellene óvásnak helye nincs.
Minden tag köteles legalább két pár cipőt magával vinni és pedig egyet kemény talajra, egyet pedig teljes dugókkal puha talajra.


Íratlan, tehát hagyományos szabályaik egyike; hogy csak egyetemi vagy nyilvános iskolák hallgatói lehetnek tagjai.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98