Dtum
Login with Facebookk
1904 | Január

Kirabolt postakocsi

Január 5-ikén este a Vácz és Rétság közt közlekedő postakocsit, mely Rétságról Váczra indult, megtámadták, a kocsist, Czillik József fiatal legényt és a mellé fölkérezkezett Szauter Jánost megölték és a 3350 koronát tevő pénzt és egyébb postai csomagot elrabolták.

 

Máskor nagy összegeket vitt a kocsi,ezúttal azonban a pénzküldeményeket már az ujévi szokásos forgalomban elintézték. A vizsgálat kiderítette, hogy előbb revolverből lőttek a kocsisra és utitársára, aztán összeszurkálták őket, bár akkor már valószínűleg mindkét áldozat halott volt.

 

A csendőrség azonban keresni kezdte azt a három embert, kik a gyilkosság utáni órákban egylovas kocsin vágtatva mentek a magas partnak. Ezen a napon ugyanis Balassa-Gyarmaton vásár volt s a máskülönben kihalt országuton a budapesti és váczi vásárosok kocsijai éjféltájon sűrűn jártak, majd mindegyike látta a bundákba burkolt gyanus alakokat.


Feltűnő a bűntény elkövetésében az, hogy a postakocsi kifosztását épen ily forgalmas napon követték el s oly helyen, a hol három oldalról is jól látni és a közeli Katalinán, vagy a szomszédos Pápa-tanyán a revolverlövéseket is hallani lehetett.

 

Valószínű, hogy nem ott ölték meg a postakocsist és a vele ment utast, a hol a kocsit találták, hanem a gyilkosság után feldobták az áldozatokat a postakocsi tetejére s úgy vitték a kocsit az erdő közelébe, a hol kibontották a gyönge zárral ellátott régi szerkezetű postakocsit.

 

Czillik József postakocsis fehérnyelű véres ostorát és sapkáját még Nógrádmegyében találták meg, a holttesteket pedig Pestmegye területén. A rendőrség Budapestre vezető gyanus nyomokat is talált.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98