Dtum
Login with Facebookk
1904 | Január

A Chicagoi színházégés

A chicagoi színházégés a legszörnyűbb tűzveszedelmek közé tartozik. Hivatalos jelentések szerint 587 emberélet pusztult el, azaz enynyi halottat találtak eddig, de még a romokat nem bírták egészen átkutatni. Az áldozatok többnyire nők és gyermekek, mert a deczember 30-diki délutáni előadást főképp a gyermekek számára rendezték.

 

 Sok családnak minden tagja odaveszett, vagy csak a férj maradt meg, a kitől a szörnyű szerencsétlenség elrabolta a feleségét, minden gyermekét. Egyes házak lakói összebeszéltek, hogy mind elviszik a gyermekeket.

 

Ezekben a házakban nincs gyermek. Az Iroquois-szinház csak a múlt év november 23-ikán nyílt meg. De úgy látszik, hogy a szinházak ép úgy ki vannak téve a kiszámíthatatlan szerencsétlenségeknek, mint a tengerre induló hajók.

 

A chicagoi szinházban különben úgy látszik, a gondatlanság idézte elő a szerencsétlenséget. A mint ugyanis a színpadon kitört a tűz, az asbest- függönyt nem bírták lebocsátani, hogy a tüzet elzárja a nézőtértől. A vész-kijáratok nagy részét ki sem lehetett nyitni, mert zárva voltak. Az iszonyú rémületben a menekülők agyon tiporták egymást.

 

Most aztán bezárták Chicagoban az összes szinházakat s nyilvános mulatóhelyeket mindaddig, míg meg nem vizsgálják, hogy menynyiben felelnek meg a biztonságnak. A leégett szinház a nevét Iroquois- kerülettől nyerte, melyben Chicago fekszik s melyet viszont az egykor ott lakott Iroquois indián törzsről neveztek el.

 

Ez az az indián törzs, mely Cooper regényeinek magyar fordításaiból "irokéz" név alatt ismeretes. Erre emlékeztetett a szinház homlokzatán volt indián-fej

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A chicagoi Iroquois-Szinház A chicagoi színház előcsarnoka a tűzvész előtt Holttestek a chicagoi színház előtt a katasztrófa után
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98