Dtum
Login with Facebookk
1904 | Július

Villamos erő a tejgazdaságban

Az a gondolat, hogy az elektromosságot felhasználjuk a mezőgazdaság czéljaira, nem éppen új.
Ma már nem meglepő, ha a mintagazdaságokban a technika és a hygiénia legújabb tapasztalatai nyomán, az elektromosságnak is jelentős szerep jut. Mr. Hugot, egy leleményes franczia, kifogástalan tej készítésére mintagazdaságot rendezett be He de la Loge-on. Ez egy 3 km. hosszú földnyelve a Szajnának, Páris mellett, a mely azonkívül, hogy idylikusan szép, történeti emlékekben is gazdag; többek közt itt húzódott meg IX. Károly a szép Marie Fouchet-vel.

Ez azonban régen volt.
Ma a mintagazdaság hygieniájának összes követeléseit, kielégítve látjuk ott; ezek többjei a tisztaság és világosság, fény és levegő bőven van itt és nyoma sincs annak a sok mindenfélének, a mi egy istálló meglátogatásánál úgy elveszi az étvágyunkat egy pohár friss tejtől. A téres, levegős és világos istállók kékre vannak festve, mert kiderült, hogy a legyek – minden istállónak csapása – ezt a színt nem állják. A hamar rothadó növény-alom helyett finom, naponta felfrissített tengeri homokot használnak. 

Ebben a gazdaságban bő alkalmazást talál az elektromosság is és pedig új és sajátságos módon.
Az elektromos energiát kábeleken és isolátorokon vezetik a központi teleptől a gazdasági épületekbe; itt a világításon kívűl ez mozgatja az összes gépeket, az üvegtisztítókat, a takarmányvágókat stb. Legeredetibb az elektromosság alkalmazása azon a gépen, a mely a tehenek fejését végzi.

A tej meggyűjtésére szolgáló edény kaucsuktömlőkkel van összekötve.
Ezeknek kiálló végét az állat tőgyére teszik, s ekkor a tejet egy elektromos erővel hajtott, szabályozható pneumatikus szivattyú feji ki. Az egyes lökéseknek megfelelő folyamat: szívás és könynyű nyomás nem a nyomással dolgozó kézimunkának, hanem a borjú szopásának felel meg. A tej üvegcsövön halad át, a mi lehetővé teszi az ellenőrzést és egész az edényig nem jut a szabad levegővel érintkezésbe, s így por, bogarak nem eshetnek bele. Egyszerre nyolcz tehenet fejhetnek meg egy géppel; az állatok nyugodtan tűrik a műveletet s közben vígan kérődznek. 

A tömlők és a többi áttöltésre és szállításra való edény gondos tisztántartása biztosítja a tiszta és egészséges tejet.
E mellett azonban a birtok bakteriologiai laboratoriumban naponta megvizsgálják a tejet. Így aztán érthető, hogy ezt a tejet annyira keresik – hogy a 150 tehén alig győzi kielégíteni a szükségletet. Sok látnivalót mutat ezenkívül a vendégnek dr. Chateau, a tulajdonos unokaöcscse, a birtok igazgatója; ilyen pl. egy kis tó, a melynek a vize egy 60 m. mély fúrott kútból került ki; ezt a vizet jégkészítésre és a mezők locsolására használják; a Szajnavíz ott ugyanis – Páris közelében – piszkos. A vegyi és bakteriologiai vizsgálatokra berendezett laboratorium kitűnően van felszerelve. A gyönyörű vidék és a szép épületek kritikus szemeknek is gyönyörűséget szereznek. 

Szóval a látogató nagy megelégedessél és azzal a jámbor óhajtással hagyja el ezt a helyet, hogy bárcsak a világ minden gazdasága ennek az igazán minta gazdaságnak a mintájára lenne berendezve.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Elektromos fejő eszköz Elektromos fejés Elektromos erővel végzett palackmosás
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98