Dtum
Login with Facebookk
1904 | Május

Olcsó kábel-táviratok

A távirat a mai üzleti életben, mikor egy-egy hír gyors megkapása a kereskedőkre, gyárosokra sok ezerre menő nyereséget jelenthet, mind nagyobb szerepre jut. A mult század hetvenes éveitől fogva kezdett az üzleti távirat nagyobb lendületre jutni s azóta folyton fokozódik a használata.

Mivel pedig a táviratozás, különösen tengerentúli országokba, kábelen, igen drága, egy-egy messzeeső országban egy szó ára 4-5 korona, - már régebben fölmerült, különösen Angolországban és Amerikában az eszme, hogy u.n. távirat-kulcsokat kell csinálni, vagyis olyan szótárakat, melyekben ha egy megtáviratozott szót kikeresünk, ez ott egy egész mondatot jelent.

Tudósok, kereskedők, hajósok, iparosok, gazdák közreműködésével több ilyen kulcsot állitottak össze, a melyek a szükségleteknek meglehetős tökéletességgel felelnek meg. Egy-egy ilyen könyv ára 30-40-50 vagy több korona, de ha tekintjük, mennyit takarít meg használatával az ember, ez az ár nagyon olcsónak bizonyúl.

Természetesen mindig két példány kell egy ilyen kulcskönyvből: egy annál, a ki küldi s egy annál, a ki kapja a táviratot.

A legkedveltebb ily angol kulcskönyvek egyike az „Acb Telegraphic Code” czímű, melyet más országokban is sokan használnak. Ebben nem kevesebb mint 103,084 különböző szó van, melyek a berni nemzetközi posta- és távirda egyezménynek megfelelnek, vagyis nem mondva csinált, értelmetlenűl összerakott szók, hanem mindegyiknak megvan az értelme. Tegyük fel, hogy egy kereskedőnek Londonból Jokohamába ezt a mondatot kellene táviratoznia: ”Foglaltassa le a hajót zálogba, míg a kérdéses összeget megfizetik, vagy kellő biztosítékot adnak.”

Ez így többe kerülne bizonyára száz koronánál. A kulcskönyv segélyével sokkal olcsóbban lehet elkülden, mert a czimen kívül csak ezt a szót kell táviratozni: „adjuratura”. A czímzett megnézi a szót a könyvben s a fentebbi mondatot találja mellette.

Más példa. Egy európai czéget japáni levelezője értesiteni akar az oroszok elleni háború fenyegető veszélyéről. E hír a czégre nagyon fontos, mert ép valami árúkat akar nagy mennyiségben Japánba küldeni. A jokohamai levelező fölkeresi a kulcskönyvben a „háború” czímszót. E rovat alatt több mint száz mondatot talál, melyek mind háborús hírekre vonatkoznak.Ezek közűl kiválasztja, mint neki megfelelőt, ezt:”Riasztó hírek vannak a háború kitöréséről elterjedve s táplálékot nyernek kétségtelen, komoly hadikészűletekből.” Ezt az egész mondatot az angol kódex alapján egyetlen szóval fejezi ki, ezzel, hogy: „walzer”. A czímzett kikeresi az abc-rendbe szedett szók közt a „walzer” szót s a megfelelő mondatot megtalálja mellette.

A „Fecond” szó e könyvben az osztrák-magyar, a „Fecondava” az angol, a „Fecondeis” a franczia, a „Fecondia” a német flottát jelenti. Ez a távirat pl. „Fecondeis Federwerk” ezt jelenti: „Franczia flotta ép most erre elvonult s dél felé siet”.

Nagyon elmés e könyvben a titkok megőrzésére szolgáló berendezés. Minden szó számmal is el van benne látva. Az „adjuratura” szónak 02938, a „walzer”-nek 43877 a száma. Minden szó legkevesebb öt és legfeljebb tíz betüből áll, mert tiznél több betüből álló szót nem fogad el egy szónak a táviró.

Már most: a kereskedő a titok megőrzése végett a következőben állapodik meg a levelezőjével: ő nem azt a szót táviratozza meg, a mely előtt a megfelelő szám áll, hanem pl. nyolcz számmal alacsonyabb vagy magasabb jelzésü szót, vagyis azt, a mely a kódex sorozatában az előtte vagy utána álló nyolczadik szó.

Ez is meglehetős védelme a titoknak, de még tovább is lehet menni. Közös megállapodás alapján még egyéb, bár némileg bonyolult intézkedésekkel is lehet óvni a kodex segélyével az üzleti titkot.

Vannak aztán üzletágak, melyek az ily általános használatra szolgáló kulcskönyvekkel nem érhetik be, hanem maguknak külön kulcskönyv kell, a melyeket ezzel foglalkozó kulcskönyvcsinálókkal készittetnek. Ilyen foglakozásu emberek csak Angliában és Amerikában akadnak; mesterségükhöz igen alapos üzleti képzettség és leleményesség kell s emellett még az illető üzletnek legalább félévi tanulmányozása, hogy a legapróbb ügyeit is pontosan ismerje.

Nálunk természetesen, a magyar üzleti világnak nem lévén oly élénk összeköttetése a tengerentúli országokkal, nem igen használják az ilyen kucskönyveket, de az angol, amerikai s részben a német nagy czégek számára ma már nélkülözhetetlenek.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A láthatatlan sugár 2. A láthatatlan sugár 2.
A Röntgen-sugár ma már igen sokoldalú alkalmazásnak örvend, de a...
Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván Perszonáluniót javasol Ausztriával Csekonics Iván
Gróf Csekonics Iván, az ellenzék jelöltje és Halla Aurél államtitkár...
Rövidek Rövidek
Tardieu vasárnap Dijonban nagyszabásu beszédet mondott, amelynek...
Rejtélyes tájék naprendszerünkben Rejtélyes tájék naprendszerünkben
1610-et írtak, a midőn a csillagászok atyamestere, Galilei, flórenczi...
A szerb király megkoronázása A szerb király megkoronázása
Péter szerb királyt augusztus végén megkoronázzák, a mi állami közjog...
A villamosság a mezőgazdasági többtermelés szolgálatában A villamosság a mezőgazdasági többtermelés szolgálatában
Czaich Endre Károly, az Agrolux Községeket és Mezőgazdaságokat...
Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban Hatalmas földalatti ellenzéki megmozdulás Oroszországban
Csak most mernek nyíltabban beszélni az orosz fővárosban arról a...
Közellátási razzián elfogták a sertéshus-drágitókat Közellátási razzián elfogták a sertéshus-drágitókat
Az illetékes hatóságokhoz az utóbbi időben több bejelentés érkezett,...
Grönland
Felfedezték Grönland ismeretlen részét. Mióta Kolombusz Kristóf 1412....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98