Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

A házszabály-módosítások fogadtatása

A márczius 5-iki ülésben a kormányelnök beírta az ideiglenes házszabálymódosításra vonatkozó indítványát az indítványkönyvbe s még az ülés előtt írásban is átnyujtotta az elnöknek. Az indítvány felolvasása egyelőre nem volt tervbe véve, ez az Ugron-párt sürgetésére az elnök nem tagadhatta ezt meg. Miután az elnök az inditvány szövegét szobájából elhozta, megtörtént a felolvasás.

 

Visszafojtott lélekzettel hallgatta az egész Ház az indítványt, melyet még a szabadelvűpárt sem ismert. Egyes erélyes intézkedéseknél, pl. hogy 50 képviselő indítványára a vita megrövidíthető, hogy az elnök a rakonczátlankodó képviselőket a Házból kitilthassa, a néppárt az Ugron-párt egyes tagjaiból kitört az ellenszenv. Hallatlan, gyalázat! ilyen s hasonló felkiáltások voltak hallhatók, az elnök kitiltási jogára pedig pedig Rakovszky István kétszer is megismételte azt a felkiáltását, hogy „ez gazság”.

 

Az indítvány felolvasása után az obstruálók folytatták az obstrukcziót. Okolicsányi László, Várady Károly és Molnár Jenő tartották záróbeszédeiket s Lengyel Zoltán, Lovászi Márton és Holló tettek ugyancsak obstukcziós czélu interpellácziókat. De nagyon kevesen hallgatták mindezt, mert a képviselők tömege a Tisza-féle indítvány felolvasása után a teremből a folyosókra sietett s ott mindjárt hevenyében megindult a – pártállás szerint természetesen nagyon eltérő – vélemények kicserélése a korszakos jelentőségű inditványról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98