Dtum
Login with Facebookk
1904 | Március

Mi újság?

Robbanás egy kőszénbányában

A pécsi kőszénbányákhoz tartozó Vasas-bányatelepen márcz. 24-ikén este borzalmas szerencsétlenség történt. A Thommen-akna középső folyosóján bányalégrobbanás volt, a melynek következtében hét munkás járt szerencsétlenül. A munkások közül öt meghalt és kettő sulyosan megsérült. A két sebesültet: Révész József és Barkó Sándor csilléreket, továbbá az egyik halottat, Böröcz János vájót a szerencsétlenség után azonnal megtalálták, a többieket a robbanás következtében leszakadt kő- és széntömeg eltemette, és csak nehezen juthattak hozzá holttestökhöz. Az áldozatok özvegyeken kívül sok árvát hagytak hátra.

Tűzvészek

Radnáról ijrák: Oláhszentgyörgy községben a minap dr. Monda Endre 60,000 korona értékű szép háza földig égett. A nagy szélvihar következtében a tűz a szomszéd épületre is átharapódzott és abban is nagy kárt okozott. A tűz keletkezésének oka valószinűleg gyujtogatás. Dr. Monda ellen a lakosság oly ellenszenvvel viseltetik, hogy senkit sem lehetett a tűz oltásánál való segédkezésre rábirni. Az ellenszenv oka egy pör. Dr. Monda családja már aludt, mikor a tűz kiütött és csak nagynehezen tudott kimenekülni. – Szatmáron az államvasutak mozdonytartója a mellette lévő lomtárral együtt leégett. A kár meghaladja a 20,000 koronát, melyből csak csekélység volt biztosítva.

A filozófia története

A filozófiával foglalkozni akaróknak nagy nehézséget okozott eddig, hogy nem volt nyelvünkön oly könyv, a mely röviden, világosan és tárgyilagosan összefoglalta volna a filozófia történetének roppant anyagát; a mi e tárgygyal foglalkozó munka akad irodalmunkban, mind nagyon is bő s így főleg a kezdőnek megnehezíti a tájékozódást. E hiányon sok sikerrel segít dr. Serédi Lajos most megjelent kis munkája, a mely tömörsége mellett is közérthetően adja elő a nehéz tárgyat, felölel mindent, a mi a tájékozás szempontjából szükséges, irányt ad a továbbképzésre. Első része bevezetésül megismertet a filozofia fő problémáival, módszereivel, a további, nagyobb részben pedig az egyes filozofusok nézeteit tárgyalja, biztos szaktudással, könnyen áttekinthető elrendezésben. A becses munka különösen egyetemi és főiskolai ifjaknak válik hasznára. Pozsonyban, a Stampfel-féle ŤTudományos zsebkönyvtárť czímű vállalt egyik füzeteként jelent meg; ára egy korona 20 fillér.

Határidőszámítás a rómaiaknál

Erről a részben még ma is tisztázatlan kérdésről olvasott fel dr. Cserép József értekezést a Magyar Tudományos Akadémia egyik közelebbi ülésén s e tanulmány most külön füzetként megjelent az Akadémia kiadásában s 40 fillérért megszerezhető.

Magyar léghajózás

A Magyar Aero-Club *Turul* nevű léghajója, mely márczius 20-ikán délelőtt háromnegyed tíz órakor pompás időben szállt föl Budapesten Král ésCsiszár főhadnagyokkal, mintegy két és egynegyed órai út után Oroszlámos-Kisszigetnél, Szeged közelében leereszkedett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98